Теми статей
Обрати теми

ФОП, будь уважний при заповненні звіту з ЄСВ!

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
ППЄП у звіті з ЄСВ (форма № Д5) зазначив своє прізвище та ініціали замість повного П. І. Б. Податківці вимагають перездати звіт, погрожуючи штрафами і тим, що не врахують йому стаж за весь минулий рік. Це при тому, що за всі місяці ЄСВ було сплачено. Беззмістовні причіпки? На жаль, ні. Зараз розповімо чому.
ФОП, звіт з ЄСВ (ф. № Д5), помилка в П. І. Б., виправлення

Здавалося б, яка різниця: зазначив у звіті прізвище та ініціали чи повне П. І. Б.? Але формально різниця, на жаль, є.

У  пп. 6 і 8 розд. II Порядку № 435* прямо зазначено: 1) у звіті П. І. Б. підприємця має бути повним; 2) П. І. Б. — обов’язковий реквізит звіту з ЄСВ; 3) звіт, складений у тому числі без обов’язкових реквізитів, не вважається звітом і вважається неподаним.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

А отже, чітко кажучи, через відсутність повного імені і по батькові податківці за бажанням (а воно, як бачимо, є) можуть побачити тут факт неподання звіту з усіма наслідками, що звідси випливають (штрафи, відсутність інформації про стаж за минулий рік тощо).

Що стосується стажу, то з ним усе буде гаразд (врахують) — достатньо виправити звіт. А ось що робити зі штрафами? Потенційно вам загрожують два штрафи за неподання звіту з ЄСВ: 170 грн. згідно з  п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ і 510 — 680 грн. згідно зі ст1651 КУпАП.

Але не кваптеся їх сплачувати на підставі тільки усних роз’яснень інспектора! Потім ані судитися, ані довести що-небудь буде неможливо. Доти, доки податківці офіційно не надіслали вам «папір про штраф», у вас немає обов’язку його погашати.

img 1

Якщо самостійно виправити помилку в П. І. Б. до того, як її виявлять податківці, штрафів не буде взагалі (категорія 301.09 ЗІР). Скористайтеся моментом: доки вам не вручили письмове рішення про штраф і не склали протокол про адмінпорушення (телефонний дзвінок нічого не означає), перездайте виправлений звіт. Усе виглядатиме так, ніби ви виправилися самостійно. Відмовити в його прийнятті податківці не мають права.

Пам’ятайте: доки «папір про штраф» вам не вручено, у податківців немає доказів, що вони виявили помилку і повідомили вас про це.

Якщо ж папір ви вже отримали, спробуйте його оскаржити. Наголос зробіть на такому: наявність у звіті прізвища з ініціалами замість повного П. І. Б. — неістотний недолік. Адже, крім П. І. Б. підприємця, у звіті зазначається його ідентифікаційний номер. А отже, страхувальника, який подав звіт, можна ідентифікувати. Для цього досить ІПН і прізвища з ініціалами. Крім того, у деяких податкових контролери дивляться на такі помилки лояльно і навіть не змушують їх виправляти.

У будь-якому разі, що потрібно зробити скоріше, так це виправити помилку. Як? Знову подати форму № Д5 за 2014 рік, а в ній — титульний аркуш (перелік таблиць звіту) і дві таблиці 2 (оскільки саме в таблиці 2 була помилка): одну — з позначкою «скасовуюча» (і помилковими ініціалами), а другу — з позначкою «початкова» (і повним П. І. Б. ФОП) — п. 2 розд. V Порядку № 435.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі