Теми статей
Обрати теми

Постачання програмного забезпечення: що з ПДВ?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, у.tovstopyat@buhgalter911.com
В одному з недавніх номерів* ми розглядали облікову «долю» комп’ютерних програм, призначених для подання звітності державним органам. Зачепили при цьому й ПДВ-облік. Сьогодні ж ми поглянемо на це питання з іншого боку — постачальника ПЗ.
ПДВ-облік комп’ютерних програм

* Дивіться статтю «Комп’ютерні програми: як все ж таки обліковувати?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 31.

Розібратися з цим питанням нам допоможе УПК № 536** (усе ще діє), у якій податківці свого часу розібрали низку найважливіших моментів.

** Узагальнююча податкова консультація щодо особливостей оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції, затверджена наказом Міндоходів від 07.10.2013 р. № 536.

Коли спрацьовує ПДВ-пільга

Отже, спочатку нагадаємо, на чому будується звільнення від обкладення ПДВ для програмної продукції. Це — п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Ці норми є тимчасовими. Діють вони з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р. і передбачають повне звільнення від ПДВ операцій з постачання програмної продукції.

При цьому сам ПКУ до програмної продукції відносить:

— результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

— криптографічні засоби захисту інформації.

img 1

Операції платників ПДВ з постачання останніх звільняються від оподаткування за умови наявності ліцензій на право здійснення такої діяльності та сертифікатів відповідності на засоби криптографічного захисту інформації або позитивних експертних висновків за результатами державної експертизи у сфері криптографічного захисту інформації (відповідь на запитання 11 УПК № 536).

При цьому одразу порадуємо: податківці в  УПК № 536 були досить «нефіскальними», тому в більшості випадків від ПДВ удасться «відкрутитися» (звичайно, за умови, що вам таке звільнення потрібне). Далі пропонуємо поглянути на декілька тез із цього роз’яснення (і не тільки).

1. Почнемо з того, що ПДВ-пільгу до операцій з програмною продукцією доведеться застосовувати, навіть якщо ви цього не хочете (див. відповідь на запитання 1 УПК № 536). Річ у тім, що поширюється вона саме на операції, а не на самого платника, тому права відмови від неї немає.

2. ПДВ-пільга застосовується незалежно від того, хто поставляє програмну продукцію: її розробник або третя особа. Інакше кажучи, вона застосовується на всіх етапах постачання програмної продукції від особи, яка її створила, до останнього покупця (споживача).

3. Ще один приємний момент — застосування пільги не залежить від каналів поширення програмної продукції (що підтвердили й податківці у відповіді на запитання 3 УПК № 536). Тобто, якщо програмна продукція поставляється за допомогою мережі Інтернет, зокрема електронної пошти, або інших засобів передачі інформації, ПДВ-пільга нікуди не подінеться. Тим більше, що п. 26 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ не висуває жодних додаткових вимог із цього приводу.

4. При визначенні права на ПДВ-пільгу потрібно враховувати конкретні умови постачання (для цього перевіряйте текст договору). Так, наприклад, якщо за умовами договору ви передаєте виключні майнові права на програмну продукцію, спрацьовує ця пільга. Якщо ж платіж розцінюється як роялті, то такі виплати — не об’єкт для ПДВ.

img 2

У цьому ключі нагадаємо, що до роялті зараз не належать, зокрема, платежі за використання комп’ютерних програм як кінцевого споживача*** ( п.п. 14.1.225 ПКУ).

*** Про це ми говорили в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 7.

Як бачите, ця ПДВ-пільга покриває більшість операцій, за яких може передаватися програмна продукція. Але не всі…

Послуги з техпідтримки

До таких послуг належать, зокрема, установка, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків програм. Такі послуги підпадають під ПДВ-пільгу при дотриманні одночасно двох умов (див. відповідь на запитання 4 УПК № 536):

— їх надає виробник програмної продукції;

— вони є складовою постачання такої продукції. Інакше кажучи, вартість таких послуг уключається до вартості програмної продукції.

Тобто, якщо ви виробник, то для застосування ПДВ-пільги необхідно просто не виділяти вартість послуг з техпідтримки в окрему статтю постачання.

Якщо ж виробником програмної продукції ви не є, то тоді, за логікою фіскалів, пільги вам не бачити.

Розробник не отримує права власності на комп’ютерну програму

Податківці заперечують можливість застосування пільги в разі, якщо виконавці послуг (робіт) з розробки послуг і програмних компонентів не набувають права власності на таку програмну продукцію у процесі її створення. Тобто після завершення виконання таких послуг (робіт) право власності на готову програмну продукцію (її компоненти) виникає одразу у замовника (див. відповідь на запитання 10 УПК № 536). Щоб відстежити цей момент, уважно читайте текст договору.

Причина такого підходу зрозуміла. Адже ПДВ-пільга застосовується при постачанні програмної продукції. У свою чергу, послуги з її розробки під неї не підпадають.

Як же тоді обкладати ПДВ подібні операції? Очевидно, як постачання послуг з розробки, які регулює п.п. «в» п. 186.3 ПКУ. Згідно з правилами, установленими цим підпунктом, місцем постачання таких послуг є місце реєстрації їх отримувача. Отже, зауважте: обкладатися ПДВ ця операція буде тільки в тому випадку, якщо замовником буде резидент. Якщо ж їм виступатиме нерезидент, то ця операція — не об’єкт.

Але зверніть увагу: у цілому тут усе залежить від того, потрібна вам ця пільга чи ні (як показує практика, багатьом зручніше працювати і з ПДВ). Якщо ви хочете, щоб ця операція підпадала під ПДВ-пільгу, пропишіть відповідні умови в договорі: про те, що право власності виконавець спочатку набуває, а потім передає його замовнику. Тоді виходить, що всі умови, необхідні для застосування пільги, виконано.

Принагідно нагадаємо, що комп’ютерні програми є об’єктами авторського права згідно з  п. 3 ч. 1 ст. 8 Закону № 3792****. При цьому відповідно до ст. 11 цього Закону виникнення і здійснення авторського права не вимагає реєстрації твору чи будь-якого іншого спеціального його оформлення, як і виконання будь-яких інших формальностей. Тобто за умовчанням саме розробники комп’ютерних програм набувають авторське право на них. Не відбувається цього тільки в разі, якщо твір є службовим ( ст. 16 Закону № 3792).

**** Закон України «Про авторське право і суміжні права» від 23.12.93 р. № 3792-XII.

Компоненти комп’ютерних програм, на які також може поширюватися ПДВ-пільга (що податківці підтверджують у відповіді 8 УПК № 536), за логікою речей також повинні підпорядковуватися викладеному вище порядку.

ОЕМ-версії комп’ютерних програм: пільзі не бути?

Якщо такі програми нерозривно пов’язані із самою технікою і їх постачання не виділяється в окремий елемент, про ПДВ-пільгу, поза всякими сумнівами, говорити не доводиться.

img 3

Звичайно, за умови, що постачання самої техніки не підпадає під якусь іншу ПДВ-пільгу.

Підтверджують це й податківці в  УПК № 536 (відповідь на запитання 6). При цьому вони зазначають: постачання систем та/або обладнання, невід’ємною складовою яких є програмна продукція, не віднесене до операцій, до яких застосовують податкові пільги з ПДВ.

Але зауважте: є й альтернативний варіант, причому з ним погоджуються й самі фіскали. Він передбачає виділення окремим елементом постачання вартості такої програми (на підставі самостійного договору). У такому разі проблем з обкладенням ПДВ за нею бути не повинно. Постачання програми має або підпадати під пільгу, передбачену п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, або ж не бути об’єктом обкладення ПДВ як роялті згідно з  п.п. 196.1.6 цього Кодексу. Щоправда, останнє стосується тільки тих випадків, коли їх виплату проводять у грошовій формі.

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі