Виправляємо помилки у ф. № 1ДФ

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці, o.khmelevska@buhgalter911.com
Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ — звітність з «непростим характером». Незважаючи на статус податкової декларації, він живе за індивідуальними правилами. Те саме стосується і способів виправлення помилок. Про те, як проводити коригування у ф. № 1ДФ, читайте в цій статті.
ПДФО, ВЗ, ф. № 1ДФ, самовиправлення

Новий чи уточнюючий

Як виправити помилки, виявлені в розрахунку за ф. № 1ДФ? Відповідь на це запитання слід шукати в  Порядку № 4*. Адже саме він регулює правила заповнення цього розрахунку. Слід віддати належне: у  Порядку № 4 досить чітко описані правила коригувань неправильних даних у раніше поданих формах № 1ДФ.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. № 4.

Чому ж виникає необхідність виправити помилку, допущену в розрахунку за ф. № 1ДФ? Це відбувається у випадках, якщо:

1) податковий агент самостійно виявив помилки в раніше поданих розрахунках;

2) від податківців отримані повідомлення з інформацією про виявлені помилки.

Як не важко здогадатися, помилки в розрахунку за ф. № 1ДФ виправляють у цій самій формі, але з особливим статусом. Простіше кажучи, Порядок № 4 пропонує два способи виправити виявлені помилки. Для цього податковому агенту потрібно подати ( розд. IV Порядку № 4):

1) або звітний новий Податковий розрахунок,

2) або уточнюючий Податковий розрахунок.

img 1

Безпосередньо тип звіту ви визначите, поставивши відмітку в шапці Податкового розрахунку за формою № 1ДФ: «Звітний новий» або «Уточнюючий».

Майте на увазі: ви не можете обрати спосіб виправлення на власний розсуд. Тут усе залежить від того, в який момент була виявлена помилка. Подати звітний новий розрахунок можна, якщо помилка в уже поданому раніше звіті була виявлена вами до закінчення граничного строку його подання ( п. 4.2 Порядку № 4). Наприклад, ф. № 1ДФ за 3 квартал 2015 року вам потрібно було подати не пізніше 9 листопада 2015 року. Бухгалтер подав розрахунок 30 жовтня 2015 року, а 2 листопада він виявив помилку. У такій ситуації не пізніше 9 листопада 2015 року він міг подати звітний новий розрахунок.

Зверніть увагу: виправлення помилок у звітному новому розрахунку є фінансово безболісним варіантом. Він не призведе до сплати штрафних санкцій (лист ДФСУ від 24.04.2015 р. № 8828/6/99-99-17-02-01-15). Але ще раз підкреслимо: подати його можна тільки в разі, коли строк подання звітності ще не минув.

А ось уточнюючий розрахунок, як ви вже здогадалися, подають, якщо помилка у ф. № 1ДФ була виявлена вже після закінчення граничного строку подання ( п.п. 4.3 розд. IV Порядку № 4).

img 2

Починаючи із звіту за 1 квартал 2015 року діє форма розрахунку, затверджена наказом № 4. Саме за нею (чинною формою) ви подаєте звітний новий та уточнюючий розрахунки, навіть якщо потрібно виправити інформацію в розрахунку за звітні періоди минулих років.

Незважаючи на різноманіття помилок, за типом виправлення відрізнятимуться від інших тільки помилки в реквізитах заголовної частини розрахунку (наприклад, «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» тощо). Річ у тім, що прямих інструкцій у  Порядку  4 (ср. ) для виправлення таких неточностей немає. На нашу думку, вам потрібно просто подати звітний новий або уточнюючий розрахунок, при цьому заповнити в ньому тільки заголовну частину («шапку»). Про методику виправлення помилок в інших розділах поговоримо в наступних розділах.

Давним-давно, давним-давно…

Припустимо, ви допустили помилку в розрахунку за ф. № 1ДФ у сумі ПДФО (сама сума оподатковуваного доходу була визначена правильно) дуже давно і, на щастя, фіскали досі її не виявили. Якщо суму недоплати не виявили протягом 1095 днів, то помилку можна не виправляти, тобто подавати уточнюючий розрахунок не потрібно.

Строк давності зрозумілий — 1095 днів. Але для того щоб правильно його обчислити, необхідно знати, з якого числа він починає свій відлік, як перебігає та яким числом закінчується.

Як же здійснити відлік строку давності? Розпочніть з дати, наступної за останнім днем подання розрахунку. Причому зверніть увагу: початок такого відліку прив’язується:

1) саме до тієї ф. № 1ДФ, в якій допущено помилку;

2) до останнього дня подання такої ф. № 1ДФ, а не до фактичної дати, коли її було подано.

Пояснимо на прикладі. Розрахунок з помилкою за 1 квартал 2012 року (граничний строк подання — 10 травня 2012 року) був поданий 10 квітня 2012 року, строк для виправлення відлічуватиметься з 11 травня 2012 року, а минає строк давності в загальному випадку 10 травня 2015 року. Однак оскільки цей день припадає на неділю, то останнім днем строку вважається 11.05.2015 р. (див. ч. 5 ст. 254 ЦКУ).

Однак з будь-якого правило є винятки, тому інколи вам доведеться враховувати і деякі особливості відліку строку давності. Розглянемо декілька таких випадків.

Нестандартний випадок подання форми № 1ДФ

Відлік строку давності

«Помилковий» розрахунок поданий пізніше граничного строку

З дати, наступної за днем його фактичного подання ( п. 102.1 ПКУ)

«Помилковий» розрахунок поданий своєчасно, однак строк його подання був перенесений за правилами вихідного/неробочого дня

З останнього дня для подання розрахунку з урахуванням такого перенесення

Максимальний строк подання «помилкового» розрахунку відсувався за правилами п. 102.6 ПКУ (за переліком поважних причин)

З останнього дня для подання розрахунку з урахуванням такого перенесення

За період, що виправляється, уже подавався уточнюючий розрахунок

Строк переривається та починає відлічуватися наново — з дати такого подання ( абзац другий п. 102.1 ПКУ). Це правило діє навіть у тому випадку, якщо «помилковий» розрахунок подавався більше 1095 днів тому

 

Зауважимо: податківці також у своїх роз’ясненнях у БЗ вказують на те, що подання податковим агентом уточнюючого розрахунку за ф. № 1ДФ за періоди, за якими минув строк давності (1095 днів), ПКУ не передбачено (див. роз’яснення в категорії 103.25 БЗ).

А ось якщо ви виявили помилку в сумі ПДФО в розрахунку за ф. № 1ДФ до закінчення 1095-денного строку, то вам є сенс виправитися під час будь-якого перерахунку з ПДФО та надіслати до податкової уточнюючий розрахунок. Річ у тім, що, на нашу думку, якщо ви так вчинете, а саме самовиправитеся, то вам не загрожує штраф за п. 119.2 ПКУ в розмірі 510 грн.

img 3

Водночас зауважимо: податківці вважають, що уникнути штрафу за п. 119.2 ПКУ при самовиправленні можна тільки у разі проведення так званого класичного перерахунку. Тобто перерахунку суми нарахованої платнику податків зарплати та суми нарахованої податкової соціальної пільги (див. роз’яснення в категорії 103.26 БЗ). Ми не згодні з цією думкою.

Виправляємо помилки в розділі I ф. № 1ДФ

Майте на увазі: і звітний новий, і уточнюючий розрахунки ви формуєте за одними правилами. Вони досить прості та полягають у такому.

Фіксуємо про себе рядок або рядки з помилками. Їх потрібно виключити та ввести правильні. Якщо забули ввести якусь інформацію, то просто вводимо рядок.

Як це зробити? Для виключення одного помилкового рядка із раніше поданої інформації потрібно повторити всі графи такого рядка та у графі 9 вказати «1» — рядок на виключення.

Для введення нового або пропущеного рядка необхідно повністю заповнити всі його графи та у графі 9 вказати «0» — рядок на введення.

Для заміни помилкового рядка на правильний потрібно виключити помилкову інформацію із зазначенням у графі 9 значення «1» і ввести правильну інформацію. У графі 9 такого рядка вказуєте значення «0». Тобто у цьому випадку ми заповнюємо два рядки: один з них виключає помилкову інформацію, унесену раніше, а другий — вносить правильну інформацію.

img 4

Звітний новий і уточнюючий розрахунки за ф. № 1ДФ містять інформацію тільки щодо рядків, які уточнюються! Не потрібно переписувати всі рядки табличної частини розрахунку, які були заповнені у ф. № 1ДФ з відміткою «Звітний». Потрібно просто виключити/ввести/замінити потрібні рядки за правилами, озвученими вище.

Якщо ви заповнюєте звітний новий або уточнюючий розрахунок на папері, підсумкові рядки за графами 3а, 3, 4а і 4 не заповнюєте (роз’яснення податківців в категорії 103.25 БЗ). А ось в електронній версії Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ підсумковий рядок проставляється автоматично, але цим ви не повинні перейматися, це не помилка.

Реквізити Податкового розрахунку «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», «Працювало за цивільно-правовими договорами» мають відповідати тим, що були вказані в раніше поданому звіті, який ви зараз коригуєте. Так, наприклад, у полі «Порція» уточнюючого звіту потрібно проставити той номер порції, який був зазначений вами в поданому раніше розрахунку (роз’яснення в категорії 103.25 БЗ). Виняток — якщо виникла необхідність відкоригувати саме ці реквізити звіту.

Помилки в чому завгодно, але не в сумі ПДФО. Розпочнемо з неправильних даних, які не вплинули на суму сплаченого ПДФО. Це можуть бути «описки», неправильно визначені ознаки ПСП або типу доходу, помилки, пов’язані з тим, що була неправильно зазначена сума нарахованого доходу, тощо.

Приклад 1. Неправильно зазначена нарахована/виплачена сума доходу. У поданому розрахунку за ф. № 1ДФ за 2 квартал 2015 року у графі 3 замість нарахованої суми зарплати 9000,00 грн. (3000,00 грн. за кожний місяць) працівника (ПН — 2718900968) помилково була проставлена сума зарплати, виплачена на руки, — 7239,60 грн. Помилку виявлено наприкінці листопада 2015 року. Граничний строк подання Податкового розрахунку за 2 квартал 2015 року минув 10 серпня 2015 року, тобто коригування можна провести тільки через уточнюючий розрахунок.

Фрагмент розділу I уточнюючого розрахунку за 2 квартал 2015 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

2718900968

9000

00

7239

60

1301

40

1301

40

101

1

2

2718900968

9000

00

9000

00

1301

40

1301

40

101

0

<…>

 

Доповнюємо забутими даними. На практиці, як правило, зустрічаються випадки, коли бухгалтер «забуває» відобразити інформацію про якусь виплату в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ.

Перший — коли бухгалтер забув нарахувати якийсь вид доходу і відповідно не відобразив його в розрахунку. Наприклад, ви забули нарахувати суму індексації за червень 2015 року, але нарахували її в липні 2015 року. У цій ситуації ви наводите інформацію про індексацію в поточній ф. № 1ДФ. Коригувати інформацію за попередній квартал не потрібно.

Другий — коли бухгалтер нарахував дохід працівнику, але не відобразив його в розрахунку.

Найбільш поширений випадок — невідображення в розрахунку відомостей про неоподатковуваний дохід. До такого доходу належить, наприклад, дохід, що виплачується на користь ФОП. У цій ситуації відкоригувати поданий звіт все ж доведеться. Покажемо це на прикладі.

Приклад 2. У розрахунку за ф. № 1ДФ за 2 квартал 2015 року не була вказана виплата фізособі-підприємцю в сумі 4300,00 грн. (ПН — 2533317243). Це був її дохід від послуг, наданих у межах підприємницької діяльності. У бухобліку нарахування та виплата доходу відображені у травні 2015 року. ПДФО із суми виплаченого підприємцю доходу не справлявся, оскільки були надані всі необхідні документи, що підтверджують його статус. Помилка виявлена в листопаді 2015 року.

Виправитися потрібно через уточненку. У ній необхідно показати суму нарахованого та виплаченого ФОП доходу з ознакою «157» у графі 5.

Фрагмент розділу I уточнюючого розрахунку за ф. № 1ДФ за 2 квартал 2015 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

2533317243

4300

00

4300

00

0

00

0

00

157

0

<…>

 

Виправляємо помилки в сумі утриманого ПДФО. Настав час розповісти про виправлення помилок, які пов’язані із сумою ПДФО. Зробити в ній помилку можна з різних причин. «Найпопулярніші» з них ми і розглянемо на прикладах.

Приклад 3. Застосовано не ту пільгу. Працівниця-вдова (ПН — 2752533425), мати двох дітей до 18 років, була прийнята на роботу 1 липня 2015 року з окладом 3000,00 грн. Вона має право на підвищену «дитячу» ПСП у розмірі 913,50 грн. на кожну дитину. У вересні її оклад підвищили до 3500,00 грн., і жінка втратила право на ПСП, оскільки для застосування ПСП на двох дітей її граничний дохід повинен становити у 2015 році не більше 3420,00 грн. Однак помилково утримання ПДФО із заробітної плати за вересень 2015 року здійснювалося із застосуванням ПСП. Розрахунок за 3 квартал 2015 року подали 15 жовтня 2015 року, а помилку, припустимо, було виявлено 19 жовтня 2015 року. Оскільки вона виявлена до закінчення граничного строку подання звіту (9 листопада 2015 року), то виправити її тоді можна було у звітному новому розрахунку за 3 квартал 2015 року.

Із суми заробітної плати працівниці в липні та серпні 2015 року (3000,00 грн.) слід було утримувати ПДФО в розмірі:

(3000,00 - 3000,00 х 3,6 : 100 - 913,50 х 2) х 15 : 100 = 159,75 (грн.).

У вересні ПДФО потрібно було утримати в сумі:

(3500,00 - 3500,00 х 3,6 : 100) х 15 : 100 = 506,10 (грн.).

Помилково у вересні була утримана сума:

(3500,00 - 3500,00 х 3,6 : 100 - 913,50 х 2) = 232,05 грн.

Фрагмент розділу I звітного нового розрахунку за ф. № 1ДФ за 3 квартал 2015 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

2752533425

9500

00

9500

00

551

55

551

55

101

01.07.2015

02

1

2

2752533425

9500

00

9500

00

825

60

551

55

101

01.07.2015

02

0

<…>

 

Зверніть увагу: у графі «4» в рядку на введення має бути вказаний фактично сплачений ПДФО.

У такому разі перерахування недоплати ПДФО в сумі 274,05 грн. (506,10 грн. - 232,05 грн.) ви покажете в розрахунку в тому кварталі, коли вона буде фактично перерахована (за 4 квартал 2015 року)**.

** «Старі» рекомендації, наприклад, наведені в листі ДПАУ від 07.02.2008 р. № 2155/7/17-0217.

Приклад 4. Не утримано ПДФО з допомоги. У травні 2015 року роботодавець надав працівнику (ПН — 2756321551) допомогу на поховання його родича, який не перебував у трудових відносинах з цим податковим агентом. Сума допомоги — 2000,00 грн. ПДФО із суми допомоги не було утримано. У розрахунку за ф. № 1ДФ за 2 квартал 2015 року вона була відображена з ознакою доходу «146». Оклад працівника — 1800,00 грн.

На жаль, роботодавець припустився декількох помилок. У 2015 році він має право не обкладати ПДФО кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку, який помер, його роботодавцем за останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) такого платника податків у розмірі 3420 грн. ( п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ).

У розрахунку за ф. № 1ДФ цю неоподатковувану допомогу відображають з ознакою доходу «146».

img 5

Для неоподаткування такої допомоги необхідно враховувати обмеження не лише за її розміром, але і стосовно одержувачів допомоги (допомога має бути надана на поховання працівника підприємства або пенсіонера, якщо таке підприємство було для нього останнім місцем роботи).

У нашій ситуації допомога надана працівнику для поховання родича, який ніколи не перебував у трудових відносинах з благодійником, тобто її сума не підпадає під пільгу, встановлену п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ.

Для працівника надана допомога на поховання родича буде оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага. Цей дохід слід обкладати за ставками 15 % або 15 % і 20 %. У розрахунку його суму відображають з ознакою доходу «126».

Як виправити помилку? Враховуючи те, що допомога вже виплачена, підприємству необхідно донарахувати та за рахунок своїх коштів сплатити ПДФО. Майте на увазі: сума виплаченої працівнику матеріальної допомоги (2000,00 грн.) — це «чиста» сума доходу, отримана на руки, тобто сума оподатковуваного доходу становитиме:

2000,00 x 1,176471 = 2352,94 (грн.).

Сума ПДФО, яка має бути перерахована підприємством до бюджету:

2352,94 x 15 : 100 = 352,94 (грн.).

Крім того, неправильна класифікація виплаченого працівнику доходу призвела до того, що у графі 5 розділу I звітного Податкового розрахунку за 2 квартал 2015 року неправильно вказаний код ознаки такого доходу (замість «126» вказано «146»).

Помилки були виявлені в листопаді 2015 року, тому виправимо їх в уточненці.

Фрагмент розділу I уточнюючого розрахунку за ф. № 1ДФ за 2 квартал 2015 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

2756321551

2000

00

2000

00

0

00

0

00

146

1

2

2756321551

2352

94

2352

94

352

94

0

00

126

0

<…>

 

Сума заборгованості з ПДФО буде погашена підприємством у 4 кварталі 2015 року, тому в розрахунку за 4 квартал потрібно буде заповнити такий рядок:

Фрагмент розділу I звітного розрахунку за ф. № 1ДФ за 4 квартал 2015 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

2756321551

0

00

0

00

0

00

352

94

126

<…>

 

Коригування розділу II ф. № 1ДФ

Пояснимо алгоритм коригування на основі найбільш популярного підрозділу «Військовий збір». Отже, ви припустилися помилки в розділі II підрозділу «Військовий збір» уже поданого розрахунку за ф. № 1ДФ і пізніше це виявили. Що ж робити в такому разі? Спочатку визначтеся, який спосіб виправлення вам підійде: у звітному новому або уточнюючому розрахунку. Потім заповнюйте безпосередньо розділ II.

У рядку «Військовий збір — виключення****» доведеться повторити всі графи помилкового рядка з уже поданого розрахунку. У рядку «Військовий збір» — відобразити правильну інформацію.

Реквізити уточнюючого або звітного нового розрахунку «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», «Працювало за цивільно-правовими договорами» повинні відповідати тим, що були зазначені в раніше поданому розрахунку.

img 6

Зауважимо: ви можете припуститися помилки як виключно в розділі II розрахунку за ф. № 1ДФ, так і в обох розділах. Так, якщо ви спочатку неправильно визначите суму оподатковуваного доходу, то неправильною буде і сума ПДФО, і сума ВЗ, тобто доведеться виправлятися в обох розділах.

Наведемо приклад коригування даних в розділі II. Для цього за основу візьмемо умову прикладу 4 (див. раніше).

Працівник у 2 кварталі 2015 року отримав на руки допомогу в розмірі 2000 грн., яка помилково не обкладалася ані ПДФО, ані ВЗ. Суму нарахованої допомоги на поховання до справляння ПДФО та ВЗ необхідно було розрахувати з урахуванням натурального коефіцієнта: 2000 x 1,176471 = 2352,94 (грн.)***. Сума ВЗ дорівнює: 2352,94 х 1,5 : 100 = 35,29 (грн.). Оклад працівника у квітні — червні 2015 року дорівнював 1800 грн. (інших нарахувань, крім зарплати, а також невідпрацьованих робочих днів він не мав).

*** ВЗ утримуємо з тої самої суми, що була нарахована в обліку для утримання ПДФО.

Наведемо зразок заповнення підрозділу «Військовий збір» розділу II розрахунку за ф. № 1ДФ, в якому виправляють помилку.

Фрагмент розділу II уточнюючого розрахунку за ф. № 1ДФ за 2 квартал 2015 року

х

х

Загальна сума нарахованого доходу (грн., коп.)

Загальна сума виплаченого доходу (грн., коп.)

Загальна сума утриманого податку, збору (грн., коп.)

Х

нарахованого

перерахованого

<…>

х

Військовий збір

7752

94

7752

94

116

29

81

00

х

х

х

х

х

х

Військовий збір — виключення****

5400

00

5400

00

81

00

81

00

х

х

х

х

х

<…>

 

Зверніть увагу: у графі «Загальна сума утриманого податку, збору (грн., коп.) перерахованого» ми повинні вказати фактично перераховану суму ВЗ за 2 квартал 2015 року. А це 81 грн.

У поточному звіті (за 4 квартал) у цій графі додатково до перерахованої суми ВЗ за 4 квартал ми повинні «приплюсувати» суму ВЗ, який буде доперерахований до бюджету (116,29 - 81 = 35,29 (грн.)).

o.khmelevska@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі