Теми статей
Обрати теми

Страхи неприбутківця. Невитрачене не оподатковується

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Закінчується 2015 рік, від якого перепало, зокрема, неприбутковим організаціям. Адже правила сплати податку на прибуток (ППП), а точніше — його несплати, для них також кардинально змінилися. А оскільки так, то у кінці року виникають сумніви: чи обкладати ППП благодійні внески, які залишилися на поточному рахунку (тобто не витрачені у 2015 році)? Відповідаємо.
неприбутківець, «неправильні» доходи та витрати, податок на прибуток

Про оподаткування неприбутківців ми вже розповідали*.

* Стаття «Неприбуткові організації можуть не платити податок на прибуток, якщо…» («Бухгалтер 911», 2015, № 23).

Сьогодні, нагадаємо, згідно з  п. 133.4 ПКУ неприбуткові організації взагалі не є платниками ППП. Простіше кажучи, вони не зобов’язані сплачувати цей податок з будь-якого виду своїх доходів (надходжень)! Однак є обов’язкова умова: неприбуткова організація зобов’язана використовувати свої доходи виключно для фінансування витрат на своє утримання, реалізації цілей, завдань і напрямків діяльності, визначених установчими документами ( п.п. 133.4.2 ПКУ).

Таким чином, навіть якщо на кінець року на рахунку неприбутківця «висить» велика сума невитрачених благодійних внесків, ППП з неї сплачувати не потрібно (за умови, що ви спрямуєте її в подальшому на провадження статутної діяльності). З цим, до речі, цілком згодні і податківці. У листі від 22.09.2015 р. № 20075/6/99-95-42-03-15 ДФСУ дає аналогічне роз’яснення для неприбутківця, який отримує дохід від надання в оренду приміщень.

При цьому звертаємо вашу увагу на такий момент: не має значення, від якої діяльності вам надійшов дохід (статутної чи нестатутної), головне — щоб він був витрачений на статутну діяльність! Такий висновок «проступає» в консультаціях податківців (лист ДФСУ від 22.09.2015 р. № 20075/6/99-95-42-03-15, категорія 102.05 ЗІР) і не суперечить нормам ПКУ.

img 1

Базовий принцип на сьогодні такий: неприбутківці за умовчанням узагалі не сплачують податок на прибуток, якщо витрачають доходи в межах статутної діяльності.

Але якщо неприбутківець витратить кошти на нестатутну діяльність, то з витраченої суми йому доведеться сплатити ППП (категорія 102.05 ЗІР). Але не це є найстрашнішим. Страшніше те, що він втратить статус неприбуткової організації та в подальшому зобов’язаний буде сплачувати ППП з усіх своїх доходів ( п.п. 133.4.3 ПКУ)! Тому вкрай важливо не допустити витрачання коштів на нестатутну діяльність**.

** Що робити, якщо ви витратили кошти на нестатутну діяльність, довідаєтеся зі статті «Трохи сонечка для неприбуткових організацій» («Бухгалтер 911», 2015, № 35).

img 2

Щоб уникнути проблем із нестатутним використанням доходу, радимо внести до статуту якомога більше видів діяльності.

І пам’ятайте: крім заборони на нестатутні витрати, неприбутківцям також заборонено розподіляти наявні гроші між засновниками (учасниками), за винятком виплати зарплати ( п.п. 133.4.1 ПКУ).

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі