Теми статей
Обрати теми

Даєш компенсацію за «солдатів ФОП»!

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Дочекалися! Нарешті ВРУ прийняла, а Президент підписав Закон України «Про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період» від 12.11.2015 р. № 801-VIII! Що в нім такого чудового? Зараз усе розповімо!
ФОП-роботодавці, мобілізація, компенсація

Як це було? Перша хвиля мобілізації стартувала 18.03.2014 р. Прагнучи вирішити питання соціального захисту мобілізованих працівників, законодавець зобов’язав їх роботодавців — підприємства, установи, організації — зберігати за такими працівниками місце роботи, посаду та середній заробіток. Причому середній заробіток повинен компенсуватися з бюджету (див. ст. 119 КЗпП). Далі — більше. Гарантії, аналогічні тим, які вже були встановлені для мобілізованих, надають тим, хто замість демобілізації вирішив продовжити службу за контрактом, добровільно пішов служити за контрактом або був призваний на строкову службу.

Однак ось така невдача — КМУ поставився до прочитання положень ст. 119 КЗпП надто формально. У результаті повз компенсації з бюджету «пролетіли» ті роботодавці, які не є «підприємствами, установами та організаціями». Природно, багатствами вони похвалитися не можуть. Тому як тільки після чергових «покращень» з’явилася можливість розлучитися з працівниками-вояками, більшість роботодавців-«непідприємств» скористалася нею, розірвавши трудові договори на підставі п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

img 1

До гурту тих, хто «у прольоті», потрапили у тому числі і фізичні особи — підприємці, які зберігали місце роботи та середній заробіток за своїми призваними (які вступили на військову службу за контрактом) працівниками.

І ось нарешті справедливість перемогла! 6 грудня 2015 року набув чинності Закон № 801. Завдяки ньому зберігати за призваними (прийнятими за контрактом) на військову службу працівниками місце роботи, посаду та середній заробіток, що компенсується з бюджету, тепер зобов’язані у тому числі й такі роботодавці: 1) фермерські господарства; 2) сільськогосподарські виробничі кооперативи; 3) фізичні особи — підприємці.

Тож що, можна бігти до органу праці та соцзахисту за отриманням з бюджету компенсації середнього заробітку? Та де там! Потрібно ще дочекатися внесення відповідних змін до Порядку виплати компенсації, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105.

img 2

КМУ на приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність до Закону № 801 відведено місяць.

Однак незалежно від дати їх внесення, середній заробіток повинні компенсувати за період з 06.12.2015 р. Усе, що до цієї дати, — пропало.

І ще один важливий момент. Податківці наполягають, що право не обкладати суму компенсації середнього заробітку безпосередньо пов’язане з фактом подання роботодавцем до органу праці та соцзахисту Звіту за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку виплати компенсації. Оскільки такі звіти почнуть приймати тільки після внесення відповідних змін до цього Порядку, поки безпечніше середній заробіток, нарахований працівникам-воякам роботодавцями-«непідприємствами» обкладати ПДФО, ВЗ та ЄСВ як звичайну зарплату.

img 3

Після подання звітів та отримання компенсації з бюджету можна буде зробити перерахунок і повернути надміру сплачений ПДФО/ВЗ/ЄСВ або зарахувати переплату в рахунок майбутніх платежів.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі