Теми статей
Обрати теми

Комісія банку допоможе зменшити дохід ФОП-ЗС

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Наш передплатник поставив запитання: «Чи включається до складу витрат ФОП-ЗС комісія банку (за договором РКО) за отримання готівки для повернення поворотної фіндопомоги? Фіндопомога була використана на закупівлю товару з метою перепродажу; вид діяльності ФОП — оптова торгівля». Допоможемо розібратися.
повернення фіндопомоги, готівка, комісія банку, витрати ФОП на ЗС

Згідно з  п.п. 177.4.4 ПКУ до складу витрат ФОП-ЗС уключається плата за розрахунково-касове обслуговування (РКО). Що ж таке РКО? Відповідь знайдемо в  п. 1.37 Закону № 2346* (див. врізку).

* Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III.

img 1

«Розрахунково-касове обслуговування — послуги, що надаються банком клієнту на підставі відповідного договору, укладеного між ними, пов’язані з переказом коштів з рахунка (на рахунок) цього клієнта, видачею йому коштів у готівковій формі, а також здійсненням інших операцій, передбачених договорами.»

У «розгорнутому» вигляді операції РКО можна побачити також у розробленому для ПДВ-цілей Переліку № 400**.

** Перелік типових операцій з розрахунково-касового обслуговування, які згідно з підпунктом 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 розділу V Податкового кодексу України не є об’єктом оподаткування, затверджений постановою Правління НБУ від 15.11.2011 р. № 400.

Як бачимо, комісія, яку банк утримав з ФОП при видачі йому готівки, якраз і є платою за РКО банку. Тому ФОП-ЗС може сміливо уключати її до витрати.

З цим, до речі, не сперечаються і податківці (категорія 104.05 ЗІР). Так, вони вважають, що кошти, сплачені банку за послуги РКО, пов’язані з веденням госпдіяльності, уключаються до складу витрат ФОП-ЗС.

При цьому стосовно зв’язку з госпдіяльністю запитань у перевіряючих точно не повинно виникати, якщо договір про поворотну фіндопомогу вами укладений (1) як ФОП (у договорі вказані дані про держреєстрацію); (2) з метою залучення коштів для вирішення завдань, пов’язаних із госпдіяльністю.

До речі, повертаючи фіндопомогу готівкою, не забудьте про готівкові обмеження ( постанова НБУ № 210***). Так, якщо ви повертаєте гроші ФОП або ЮО, то в день можете видати їм готівки на суму не більше 10000 грн., а якщо розраховуєтеся з громадянином (ФО), то «готівковий максимум» — 150000 грн. на день.

*** Постанова Правління НБУ «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» від 06.06.2013 р. № 210.

Теоретично готівкові обмеження не повинні поширюватися на повернення фіндопомоги громадянину, оскільки в  постанові № 210 ідеться про граничну суму розрахунків між ФОП і ФО за товари, роботи, послуги. А поворотна фіндопомога — це зовсім не товар, робота чи послуга, це — позика. Однак податківці фіскалять (лист ДФСУ від 21.07.2014 р. № 25/6/99-99-22-06-03-15/415) і вимагають дотримуватися готівкових обмежень навіть при поверненні фіндопомоги.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі