Теми статей
Обрати теми

«Компромісний» проект ПКУ: зміни щодо ПДВ

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
У попередньому номері ми обговорювали, які зміни щодо ПДВ передбачає урядовий варіант податкової реформи*. Тепер маємо на руках допрацьований, так званий «компромісний» варіант цього проекту, який унесений до Верховної Ради. Пропонуємо обговорити, які додаткові новини він передбачає.
ПДВ, зазираємо у 2016 рік

* Стаття «Вивчаємо мінфінівський законопроект «податкової реформи»: зміни щодо ПДВ» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 50.

Відразу зауважимо, що практично всі зміни щодо ПДВ, про які ми розповідали у статті, залишилися і у варіанті «компромісного» проекту. Важливо! Передбачається, що всі ці зміни (за винятком тих, про які йтиметься далі) набудуть чинності з 1 квітня 2016 року. З цієї самої дати запрацює і норма про збільшення регпорогу обов’язкової реєстрації до 2 млн грн. (див. також обкладинку номеру).

Що набуде чинності з 1 січня?

Безпосередньо з 1 січня 2016 року набудуть чинності норми:

1. Щодо сільгоспспецрежиму ПДВ. «Компромісний» варіант передбачає, що у 2016 році аграрії сплачуватимуть ПДВ у пропорції 75 : 25 (75 % йде до бюджету, 25 % залишається у розпорядженні сільгоспників). При цьому планується, що з 1 січня втрачає чинність і  п. 152 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, який встановлював пільгу для зерна та технічних культур, тобто, по суті, ця пільга буде скасована.

img 1

При експорті с/г товарів у митному режимі експорту с/г підприємство-виробник має право на бюджетне відшкодування ПДВ у загальному порядку.

2. Щодо СЕА. Передбачається, що стосовно СЕА керуватися новим варіантом ПКУ потрібно буде вже з 1 січня 2016 року. Але якихось істотних нововведень не буде. Пропонується тільки додати як безпосередню складову формули показник ∑overdraft. І те Перехідними положеннями встановлено, що за новими правилами перерахунок цього показника буде здійснений уперше тільки з 1 квітня. Хоча зауважимо, що ми не помітили принципових відмінностей між порядком розрахунку цього показника сьогодні і тим, що закладений до проекту. Для тих, хто застосовує «касовий» метод для ліміту, враховуватимуться ПН, складені до 1 липня, якщо право на ПК за ними виникло після цієї дати.

img 2

З «компромісного» проекту кудись зникла норма, що дозволяла реєструвати ПН за рахунок показника ∑Перевищ.

3. Щодо бюджетного відшкодування ПДВ. Планується:

— прибрати критерії стосовно автоматичного відшкодування ПДВ;

— оприлюднити Реєстр одержувачів відшкодування ПДВ. Відомості до такого Реєстру вноситимуться в хронологічному порядку. У такому самому порядку здійснюватиметься і відшкодування ПДВ;

— змінити підстави для документальної перевірки сум заявленого бюджетного відшкодування.

4. Щодо послуг, отриманих від нерезидента. Нагадаємо: нинішній варіант ПКУ припускає, що при отриманні послуг від нерезидента з місцем постачання на території України одержувач таких послуг нараховує ПДВ за основною (20 %) ставкою. Проектом же передбачається, що ПДВ може нараховуватися не лише за ставкою 20 %, а й за ставкою 7 % і 0 %. І не нараховуватися при отриманні звільнених послуг. Ця норма діятиме вже з 1 січня 2016 року.

img 3

Решта нововведень (у тому числі й про те, що ПН можна не складати на звільнені операції та оподатковувані за ставкою 0 %) запрацює тільки з 1 квітня.

m.kazanova@buhgalter911.com

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі