Теми статей
Обрати теми

Підприємство — новачок: повідомляємо про прийняття директора

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Плануємо створити підприємство. Однак постало запитання з повідомленням податківців про прийняття на роботу директора. Хто повинен подати таке повідомлення, якщо на підприємстві ще ніхто не працює, і в який строк?
повідомлення про прийняття працівника

Здебільшого життя підприємства розпочинається з появи на ньому головної дійової особи — директора. Про початок його трудової діяльності ст. 24 КЗпП зобов’язує повідомити податківців. Причому працівник може бути допущений до роботи, тільки якщо: 1) з ним укладений трудовий договір, оформлений наказом (розпорядженням) власника чи уповноваженого ним органу; 2) про його прийняття на роботу повідомили фіскальний орган. Це правило поширюється на всіх найманих працівників, у тому числі й на директора.

Але ж про того, хто працюватиме директором, повідомили держреєстратора ще на етапі реєстрації підприємства. Чи означає це, що положення ст. 24 КЗпП порушені?

Однозначно ні! Протокол зборів засновників підприємства про призначення на посаду директора конкретної особи, по суті, є лише резолюцією на заяві про прийняття на роботу цієї особи. А реєстраційні документи тільки ідентифікують того, хто обійматиме цю посаду після реєстрації підприємства. До реєстрації підприємства трудові відносини виникнути просто не можуть.

Після проведення держреєстрації майбутній директор видає розпорядження (наказ) про вступ на посаду директора. А підставою для видання цього розпорядження (наказу) саме й буде протокол зборів засновників.

img 1

Формулювання розпорядження (наказу) про вступ на посаду директора може бути таким «Стаю до виконання посадових обов’язків директора з окладом згідно зі штатним розписом з «____» _______ 201___ року».

У розпорядженні (наказі) дату початку трудової діяльності необхідно вказати з урахуванням дня, який потрібен для повідомлення фіскалів про початок роботи. Тобто якщо Повідомлення про прийняття на роботу буде подано податківцям, наприклад, 4 січня 2016 року (понеділок), то в розпорядженні (наказі) «стартом» трудової діяльності може бути 5 січня (вівторок).

А тепер ще одне цікаве запитання: хто повинен підписати Повідомлення про прийняття на роботу директора та віднести його до податкової? На нашу думку, ним може бути один із засновників підприємства, уповноважений на такі дії протоколом зборів засновників. Не проти такого розвитку і Мінсоцполітики (див. лист від 18.09.2015 р. № 14209/0/14-15/13).

Звернемо вашу увагу на один важливий момент. Часто на практиці реєстраційними питаннями підприємства опікується майбутній директор, а не власники підприємства. Такі дії він повинен виконувати на основі належним чином оформленої довіреності, за якою представлятиме інтереси засновників перед третіми особами.

img 2

Майте на увазі: якщо за проведення реєстрації власники-фізособи віддячать майбутньому директору грошиком (що, у цілому, погоджується з нормами ст. 1002 ЦКУ), то, по-хорошому, її суму він повинен буде задекларувати та сплатити з неї ПДФО та ВЗ самостійно за підсумками декларування.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі