№52

Бухгалтер 911, грудень, 2015/№52 Інші номери журналу ›
  • Податкова mini-реформа: з чим увійдемо у 2016 рік Великої податкової реформи не буде! Законопроект Мінфіну № 3630 з нового року нам на голову не звалиться. Законопроект Комітету ВРУ за № 3357 також не потішить. На нас чекає minі-реформа із законопроекту № 3688*. А «глибоке реформування» обговорюватимуть у 2016 році. З тим, щоб зміни запрацювали з 2017 року. Так що ж на нас чекає з 1 січня 2016 року? Зараз тезово розповімо про це, ґрунтуючись на законопроекті № 3688. А наступного року в першому номері детально розглянемо нововведення, сподіваємося, уже за чинним законом.
  • Засідання Громадської ради при ДФСУ: звітуємо про виконану роботу Шановні читачі! Ви, мабуть, пам’ятаєте, що редакція журналу «Бухгалтер 911» входить до Громадської ради при ДФСУ. Це, зокрема, надає можливість обговорювати найпроблемніші питання безпосередньо з першоджерелом. При цьому, вважаємо, вам буде цікаво довідатися про підсумки такого обговорення на засіданні податкового комітету згаданої Громадської ради, яке проводилося 14.12.2015 р.
  • Проводимо річний перерахунок ПДВ (ст. 199 ПКУ) Незабаром багатьом платникам ПДВ слід буде провести річний перерахунок податкового кредиту. Цього року він особливий — адже першу половину року податковий кредит розподіляли за старими правилами, а другу половину року — за новими. Як тепер це усе звести, розповімо в сьогоднішній статті.
  • Річні необоротні перерахунки Крім проведення загального річного перерахунку (у році придбання) для необоротних активів, які одночасно використовуються в оподатковуваній і неоподатковуваній діяльності, раніше ст. 199 ПКУ був передбачений ще й перерахунок за підсумками 1, 2, 3 років експлуатації. На сьогодні він зберігся тільки для тих необоротних активів, які були придбані до 01.07.2015 р. Про правила проведення такого перерахунку ми й розповімо у сьогоднішній статті.
  • Оновлений Витяг із СЕА: аналізуємо кожну складову Витяг із СЕА... Розпочавши свій шлях з форми J/F1401201, він поступово вдосконалювався завдяки новаціям, що вносилися до роботи самої системи. І ось знову, не чекаючи на внесення нових поправок до ПКУ, податківці вирішили поліпшити цей документ. Як він виглядає на сьогодні та з чого складається кожна його складова — тема нашої розмови.
  • Інвентаризація «сумнівного» резерву: «закриваємо» рік, що минає «У новий рік — без боргів!» — цього прагне кожен з нас, та й підприємства не відмовилися б від такого хоча б станом на новорічну ніч (читай — дату балансу). Але виходить так далеко не завжди, причому в частині як дебіторської, так і кредиторської заборгованості. У зв’язку з цим продовжуємо «річну інвентаризацію». На черзі — резерв сумнівних боргів.
  • Негоспвитратам — «зелене світло»... Витрати, не пов’язані з госпдіяльністю*, з 01.01.2015 р. зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток підприємств (далі — ППП). Усе тому, що (1) його визначають виходячи з «бухгалтерського» фінрезультату до оподаткування, (2) жодних спеціальних коригувань (різниць) розд. ІІІ ПКУ із цього приводу не передбачає. Чергове тому підтвердження нещодавно надала ДФСУ. Є лише запитання: чи надовго «затримається» такий порядок обліку? Подробиці — далі.
  • «Хто в домі хазяїн», або Ясність з «роздрібним» акцизом Ситуація з «роздрібним» акцизом (РА) склалася таким дивовижним чином, що норми ПКУ грають не на користь платників податків. Формально є підстави для обкладення РА ціни з урахуванням ПДВ, а ПДВ — ціни з РА. ДФСУ, на подив, від самого початку прийняла позицію платників, дозволивши не нараховувати ПДВ на РА*. «Порушником спокою» стало МГУ ДФС, яке вирішило «відновити справедливість»**. Але сама ДФС проявила непорушність своїх позицій, про що читайте в статті.
  • Зі «звичайної» ПН на «ритмічну»: підводні нюанси перетворення Ми поставили товар покупцю (перша подія), однак у встановлений 15-денний строк не змогли зареєструвати ПН (не вистачило ліміту реєстрації). Як вихід із ситуації ми хочемо здійснити цього місяця ще одне допостачання товару покупцю, щоб з’явилися підстави для складання «ритмічної» зведеної ПН. Як правильно це зробити? Чи не постраждає від цього покупець?
  • Підприємство — новачок: повідомляємо про прийняття директора Плануємо створити підприємство. Однак постало запитання з повідомленням податківців про прийняття на роботу директора. Хто повинен подати таке повідомлення, якщо на підприємстві ще ніхто не працює, і в який строк?
  • Як розібратися з овердрафтом... Ви вже користуєтеся овердрафтом? Тоді вас зацікавить ця стаття, оскільки в ній ми розповімо про те, як правильно обліковувати овердрафт ЮО та ФОП. Приєднуйтеся!
  • Аванс і ФОП-ЗС Про витрати ФОП-ЗС ми говоримо практично в кожному номері. Але все одно залишаються запитання. Тому, щоб остаточно розставити всі крапки над «і», давайте ще раз повторимо, який метод застосовують ФОП-ЗС для відображення витрат.
  • Орендна плата за держ-ком-землю vs витрати ФОП-ЗС Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності має дві іпостасі: з одного боку — це загальнодержавний податок, а з іншого — договірний платіж. У зв’язку з цим запитання: чи має право ФОП-ЗС уключати її до витрат, адже ПКУ формально не вважає витратами ФОП сплачені податки, та натомість повною мірою визнає такими витрати на оплату оренди. Тут, як завжди, є дві думки держорганів: хороша та погана. Причому хороша з’явилася нещодавно. Про це й поговоримо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі