Теми статей
Обрати теми

Авто на ГБО: чи сплачувати транспортний податок?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
У власності нашого підприємства є авто на газобалонному обладнанні. Підкажіть: чи є воно об’єктом обкладення транспортним податком?
автомобіль
на підприємстві

На жаль, правила обкладення транспортним податком не встановлюють особливостей для автомобілів, що працюють на ГБО. Тому відповідь невтішна: якщо авто з газовим обладнанням відповідає критеріям, установленим п.п. 267.2.1 ПКУ, за нього доведеться сплачувати транспортний податок.

Але що ж це за критерії? Їх декілька (п.п. 267.2.1 ПКУ) :

1) автомобіль є легковим;

2) тривалість його використання. Якщо менше 5 років, авто підлягає оподаткуванню. Якщо 5 років і більше — ні. Судячи з усього, цей критерій треба визначати на 1 січня звітного року (п.п. 267.6.4 ПКУ);

3) об’єм циліндрів двигуна. Його порівнюють з величиною 3000 м3. Більше — погано (слід сплачувати податок), менше/рівно — пощастило ☺.

img 1

Що стосується об’єму циліндрів, то це величина єдина — незалежно від типу двигуна (бензиновий або дизельний). Крім цього, вона не залежить від того, чи працює авто на ГБО.

Проте щодо цього податку виникають й інші запитання. Зокрема, чи обкладати ним мікроавтобуси? Відповідь, головним чином, залежить від того, чи є вони легковими авто. Саме тому нагадуємо, що легкове авто — це автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше 9 з місцем водія включно. У свою чергу, автобусом є транспортний засіб з кількістю місць для сидіння понад 9 з місцем водія включно (ст. 1 Закону № 2344*).

* Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III.

Що ж до мікроавтобусів, то це одноповерховий автобус з кількістю місць для сидіння не більше 17 з місцем водія включно (п. 1.10 ПДР**). До речі, згідно з УКТ ЗЕД такі транспортні засоби класифікуються у групі 8702 (моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, уключаючи водія).

** Правила дорожнього руху, затверджені постановою КМУ від 10.10.2001 р. № 1306.

Як бачите, межа між мікроавтобусами та легковими авто досить чітка. Отже, за мікроавтобуси податок сплачувати не доведеться.

На завершення нагадуємо: для юросіб гранична дата звітності з цього податку вже не за горами (19 лютого). При цьому, якщо до цієї дати форму декларації так і не затвердять, ДФСУ рекомендує застосовувати для цього Розрахунок збору за першу реєстрацію транспортних засобів, затверджений наказом Міндоходів від 05.12.2013 р. № 767 (див. лист від 28.01.2015 р. № 2444/7/99-99-17-04-01-17). При цьому податківці пропонують назву такого розрахунку змінити на «Розрахунок транспортного податку», у колонці 5 зазначити «Рік випуску транспортного засобу», а в колонці 8 — «Ставка транспортного податку».

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі