Теми статей
Обрати теми

«Перехідна» поворотна фіндопомога: податківці фіскалять

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Тільки-но в минулому номері ми розглядали перехідні моменти, пов’язані з ПФД. Тоді ми з надією чекали від ДФСУ позиції щодо можливості зменшити податкові зобов’язання на суму ПФД від неплатника / «незвичайного» платника податку на прибуток, поверненої вже в «пореформений» період. Дочекалися...
податок
на прибуток

Якщо в минулих періодах ви включили ПФД від неплатника / «нестандартного» платника податку на прибуток до складу прибутків, зменшити об’єкт оподаткування при її поверненні вже не вдасться ☹. Принаймні, так вважають податківці. На їх думку, чинні норми ПКУ не передбачають для таких випадків коригування фінрезультату (див. підкатегорію 102.08.06 ЗІР).

Судячи з усього, норми абз. 2 п. 18 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ здалися їм недостатньо переконливими. Ну що ж... це на їх совісті. Ми, у свою чергу, з таким фіскальним підходом не згодні (тим більше що він є несправедливим) і сподіваємося, що в майбутньому точка зору ДФСУ все ж зміниться.

Але цікаво: які тоді ситуації, на думку податківців, підпадають під дію зазначеної норми? Нагадаємо, вона передбачає зменшення фінрезультату на суму сплачених коштів за операціями, що відповідають одночасно двом умовам:

1) витрати за ними для цілей обкладення податком на прибуток до 1 січня 2015 року визначали за датою перерахування коштів на банківський рахунок або до каси контрагента;

2) станом на 1 січня у платника за ними була кредиторська заборгованість.

Цілком імовірно, що цю норму фіскали поширюватимуть тільки на підприємства ЖКХ. Нагадаємо: останні визначали прибутки та витрати за касовим методом до 1 січня 2014 року. Тим часом податківці наполягали на тому, що цей порядок має застосовуватися й після цієї дати — щодо операцій, розпочатих до 1 січня 2014 року (див. підкатегорію 502.06.01 ЗІР). Очевидно, саме до цих «перехідних» операцій і повинен застосовуватися абз. 2 п. 18 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Хоча зізнаємося: з формальної точки зору й тут не все гладко. Річ у тім, що зазначена норма застосовується до операцій, прибутки/витрати за якими визначалися за касовим методом до 1 січня 2015 року. Водночас для підприємств ЖКХ ПКУ передбачав такі правила тільки до 1 січня 2014 року. Ох і наламали ж нардепи дров ☹...

img 1

У цій ситуації тішить тільки те, що:

— для більшості платників звітним періодом з податку на прибуток є рік. Тому часу для того, щоб визначитися з позицією (як платникам, так і податківцям), достатньо; 

— за результатами діяльності у 2015 році — штрафи до платників податку на прибуток за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з цього податку та повноти його сплати не застосовують.

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі