Теми статей
Обрати теми

Лютневі новації реєстрації в ЄРПН

Адамович Наталія, податковий експерт, n.adamovich@buhgalter911.com
Не встигли й оком повести, а лютий вже тут як тут. А з ним і обов’язкова поголовна реєстрація ПН і РК в ЄРПН. До цієї дати настигнули довгоочикувані зміни в кабмінівський Порядок № 1246*. Нові правила КМУ намалював практично в останній день. А працюють вони з 01.02.2015 р. Давайте їх розбирати.
реєстрація
податкових
накладних

* Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Напевно, ви вже зрозуміли, що йтиметься про постанову КМУ від 30.01.2015 р. № 20.

Головне гасло, що з’явилося в Порядку № 1246: з 01.02.2015 р. реєстрації в ЄРПН підлягають усі (!) ПН/РК, незалежно від суми ПДВ, зазначеної в одній ПН/РК. Сюди потрапляють і ПН, складені:

— для самих себе — не видаються одержувачу товарів/ послуг (залишаються у постачальника). Це стосується ПН: підсумкових, для неплатників, за умовними постачаннями, за фактом перевищення звичайної ціни, заниження мінімальної бази, на отримані «нерезидентні» послуги;

— на виконання угод про розподіл продукції;

— за операціями постачання товарів/послуг, звільнених від ПДВ.

Не забудьте — стосується це і РК до них.

Хто реєструє ПН/РК

Як правило, хто склав ПН, той її й реєструє. Так, при отриманні послуг від нерезидента ПН складає і реєструє платник ПДВ — одержувач (п. 3 Порядку № 1246). З ПН все зрозуміло.

А що з реєстрацією РК? Почнемо з РК до ПН, виписаних для себе. Оновлений Порядок свідчить, що РК, складений вами (1) до ПН, яка не видається одержувачеві, а також (2) до ПН, складеної при отриманні «нерезидентських» послуг, зареєструвати доведеться саме вам — його «автору-укладачу».

img 1

Фінсанкції за ст. 1201 ПКУ (за несвоєчасну реєстрацію ПН) не застосовуються в разі нереєстрації ПН/РК, що не видаються покупцю (див. лист ДФСУ від 19.01.2015 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17).

А ось реєстратором в ЄРПН РК до ПН, переданих покупцям, не завжди буде його укладач-постачальник. З 1 лютого тут все залежить від того, в який бік відбувається коригування суми компенсації вартості товару. Так, при:

 — збільшенні суми компенсації вартості товарів (послуг) на користь такого постачальника (зокрема, підвищенні ПЗ) або коригування кількісних і вартісних показників, яке у результаті не змінює суму компенсації, — РК реєструє постачальник;

 — зменшенні суми компенсації вартості товарів (послуг) на користь їх постачальника (зокрема, зниженні ПЗ) — РК реєструє одержувач.

Зауважимо: при зменшенні суми компенсації за пільговою або «нульовою» ПН складений постачальником РК формально реєструє одержувач (покупець).

Тож поглянемо, як реалізовано порядок реєстрації РК одержувачем. Постачальник складає РК, у верхній лівій частині якого робить позначку «Х» напроти поля «Підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем»; накладає електронний цифровий підпис (ЕЦП). Як тепер прописано в абз. 6 п. 5 Порядку № 1246, ЕЦП постачальником накладається в загальному порядку: першим — ЕПЦ бухгалтера або керівника, другим — ЕЦП — аналог печатки  (за наявності (!) печатки). Далі постачальник відправляє такий РК одержувачу (покупцю).

Покупець, отримавши від постачальника РК, накладає свій ЕЦП (у тому самому порядку, що і постачальник) і реєструє його в ЄРПН.

Від воріт поворот

Додали нові причини відмови в реєстрації ПН/РК в ЄРПН (п. 9 Порядку № 1246). Одна з них — недотримання ліміту реєстрації згідно з п. 2001.3 ПКУ. Важливо! Ураховуючи те, що система електронного адміністрування перебуває до 01.07.2015 р. у тестовому режимі, запрацює ця заборона для ПН/РК лише після зазначеної дати.

Друга причина — порушення вимог п. 201.1 та/або п. 192.1 ПКУ. Так, наприклад ПН/РК не зареєструють, якщо ідентифікують недостовірно заповнений реквізит.

Підтвердження реєстрації

Підтвердить реєстрацію ПН/РК квитанція в електронній формі. Вона повинна надійти «реєстратору». У ній будуть реквізити документа, відповідність електронного документа формату (стандарту), результати перевірки ЕЦП, інформація про постачальника, дата та час прийняття, реєстраційний номер, податковий період, за який подається ПН/РК.

Звірка даних

Зробивши запит, ви як платник ПДВ тепер безоплатно можете «замовити» не лише витяг з ЄРПН, а й повідомлення про реєстрацію ПН/РК і відповідно саму ПН/РК в електронному вигляді.

Наприклад, це знадобиться продавцю, якщо РК реєстрував покупець. Направивши запит до ЄРПН, постачальник отримає повідомлення про реєстрацію РК і сам РК в електронному вигляді. Такий РК вважається зареєстрованим та отриманим продавцем (п. 201.10 ПКУ).

РК до «долютневих» ПН

Якщо ви після 01.02.2015 р. вирішите виписати РК до ПН, складеної до 01.02.2015 р. на суму до 10 тис. грн. і не зареєстрованої в ЄРПН, то вам доведеться протягом доби:

img 2

До речі, такі ПН і РК реєструє лише постачальник (тобто це стосується і «зменшуючих» РК).

1. Зареєструвати в ЄРПН саму ПН (незалежно від дати її складання з урахуванням строків давності, установлених ст. 102 ПКУ).

2. Зареєструвати РК до неї.

n.adamovich@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі