Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо декларацію єдиноподатника групи 2

Хмелевська Оксана, податковий експерт, o.khmelevska@buhgalter911.com
Єдиноподатники групи 2 заповнюють і подають декларацію один раз на рік. Строк її подання вже на носі. Тому розповімо, на що їм треба звернути увагу при її заповненні.
звітність
підприємця-
спрощенця

Хто подає декларацію. Єдиноподатники групи 2 повинні відзвітувати впродовж 60 календарних днів після закінчення року (крайній строк 2 березня 2015 року — з урахуванням перенесення). Якщо єдиноподатник був у групі 2 впродовж 2014 року, але перейшов з IV кварталу на загальну систему, він повинен був подати декларацію ЄП за три квартали, а отже, річну деку з ЄП йому подавати не треба.

Підприємець-мігрант. Єдиноподатник, який з IV кварталу перейшов до групи 2 з іншої групи ЄП, має подати річну деку. У ній він наводить показники роботи і в «старих» групах (у відповідних розділах). Якщо ж він перейшов із загальної системи, то звітує тільки за квартал роботи.

Звітність «новобранця». Підприємці, які зареєструвалися в жовтні або листопаді 2014 року, могли обрати спрощенку вже в IV кварталі. Для цього їм слід було при держреєстрації подати заяву про обрання спрощенки, а платниками ЄП групи 2 вони ставали з наступного місяця (п. 294.4 ПКУ). Чи потраплять у цьому випадку до їх деки прибутки, отримані в місяці держреєстрації? Відповідь — так. У ній показують усю виручку з моменту початку діяльності (при цьому подавати декларацію загальносистемника за перший (неповний) місяць роботи не потрібно) (підкатегорія 107.12 ЗІР).

Особливості заповнення. У полі 6 розділу I наведено код КВЕД і назву видів діяльності, які здійснювалися у звітному періоді, у тому числі заборонені та не зазначені в Реєстрі.

img 1

Якщо ви здійснювали не всі види діяльності, зазначені в Реєстрі, наводите тільки ті, якими займалися (підкатегорія 107.08 ЗІР).

У полі 7 розділу I податківці хочуть бачити найбільшу кількість працівників, яка була в підприємця впродовж звітного періоду (підкатегорія 107.08 ЗІР). Для цього рахують, скільки працівників було в кожному місяці року, і обирають найбільшу кількість. Не враховуються працівники, які перебувають у декретній відпустці та у відпустці для догляду за дитиною до 3 або 6 років (п.п. 291.4.1 ПКУ). Якщо платник ЄП працював один, то ставимо прочерк.

Фінансові показники округлюємо та зазначаємо у гривнях (підкатегорія 107.08 ЗІР).

img 2

Не турбуйтеся про розбіжності з фактичними сумами сплачених авансів та округленими значеннями в розділі III. За особовим рахунком їх не проводять.

Аванси показуємо в сумах, нарахованих за кожен окремий місяць, незважаючи на передоплати. У місяці відпустки (хвороби), звільненому від ЄП згідно з п. 295.5 ПКУ, ставимо прочерк.

Важливо! Програма, в якій заповнюють електронну звітність, додає «00» після коми. Крім того, вона не округлює значення ЄП до цілих, якщо через порушення єдиноподатнику довелося розрахувати його за ставкою 15 %. Але, як показує практика, звітність «з копійками» приймають (тим паче що це відбувається автоматично).

o.khmelevska@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі