Теми статей
Обрати теми

У ПН виправили помилку: у якому періоді відображати ПК?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Наш постачальник припустився помилки у ПН (неправильно вказав назву постачальника) і зареєстрував її. Він виправив помилку шляхом РК, але вже в наступному періоді. Коли ми маємо право показати ПК за такою ПН: у періоді її складання чи виправлення?
дефектні ПН

У загальному випадку право на податковий кредит (далі — ПК) виникає за датою першої події (п. 198.2 ПКУ):

1) перерахування передоплати;

2) отримання товарів / підписання акта послуг.

При цьому ви, найімовірніше, пам’ятаєте, що обов’язковою умовою для його відображення є податкова накладна (далі — ПН). Звичайно ж, вона має бути правильно складена та зареєстрована в ЄРПН.

img 1

Порушенням порядку заповнення ПН податківці вважають насамперед:

— відсутність обов’язкових реквізитів, їх неправильне заповнення. Зокрема, неправильне зазначення найменування постачальника (вони прискіпуються і до назви покупця);

— невідповідність даних первинних документів відомостям, зазначеним у ПН.

Якщо ж отримана вами ПН містить помилку, то, як і раніше, відображати за нею ПК не можна (пп. 198.6 і 201.10 ПКУ). Таким чином, отримавши ПН з помилкою, до деки її не заносьте. У цьому випадку не залишається нічого іншого, як чекати, поки постачальник виправить таку помилку за допомогою РК.

Але вона виправлена (РК складений і зареєстрований в наступному місяці). Що далі? Може здатися, що ПК потрібно відображати в періоді складання ПН (через «спрацьовування» загальних правил відображення ПК і необхідність «ув’язки» при порівнянні податківцями ПДВ-зобов’язань і ПК). Однак у такому разі вам би довелося показати його в порядку виправлення — тобто за допомогою УР. Це, звичайно ж, є несправедливим, адже помилки припустилися не ви, а постачальник.

img 2

До речі, цікаво: податківці погоджуються з тим, що виправляти помилки можна й за ПН, складеними до 1 січня 2015 року (див. лист ДФСУ від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17).

Тому логічніше відображати ПК за виправленою ПН в періоді, в якому складений виправляючий її РК. Отже, якщо, наприклад, ПН з помилкою складена в лютому, а виправляючий РК до неї складений у березні, ПК за нею потрібно відображати в березні. Виняток: якщо РК зареєстрований несвоєчасно. У такому разі ПК можна відобразити в періоді його реєстрації (за умови, що це відбудеться не пізніше 180 календарних днів з дати складання ПН). У деці при цьому цю суму слід показувати в загальному ряд. 10.

До речі, якщо ж ви вже відобразили ПК у періоді отримання помилкової ПН, його доведеться видалити: за допомогою нової звітної деки з ПДВ (якщо строки її подання дозволяють) або УР.

Але, на жаль, вимушені попередити. Підхід ДФСУ до цієї проблеми досі невідомий. Не виключаємо, що податківцям варіант з УР буде більше до смаку (зокрема, через порівняння ПДВ-зобов’язань і ПК). Тому чекаємо на їх думку і залишаємося насторожі…

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі