Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість і будівлі промисловості: де ж істина?

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Ми подали декларацію з податку на нерухомість за 2015 рік і не включили до неї промислові будівлі. Адже згідно з п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ вони не є об’єктом цього податку. Проте після цього ми виявили, що рішенням міської ради встановлена ставка, зокрема, для будівель промисловості та складів. Що ж робити?
  • оподаткування майна, звітність

    Не переймайтеся: підстав для паніки немає, адже правда на вашому боці!

    Узагалі, у рішеннях місцевих рад яких тільки «перлів» не знайдеш ☺. Тут же і згадані ставки, установлені для будівель промисловості та складів (див., зокрема, рішення Харківської міської ради від 21.01.2015 р. № 1793/15). Не здивуємося, якщо ви побачите такі самі положення і в рішеннях деяких інших місцевих рад.

    Але місцеві ради — не ВРУ, їх рішення не можуть суперечити ПКУ. А він чітко й однозначно вказує, що будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств, «випадають» з-під об’єкта оподаткування.

    Тому навіть не думайте подавати уточнену деку з цього податку — немає жодної необхідності!

    Інша річ, що деякі платники, подаючи звітність з цього податку, могли встигнути ознайомитися з неправомірними рішеннями місцевих рад (і більше того, орієнтуватися на них під час заповнення деки). Що їм робити? Великою мірою, вибирати їм доведеться з двох варіантів.

    Звичайно, можна залишити все як є (за це фіскали точно не стануть нарікати ☺). Але можна і виправити ситуацію, подавши уточнену декларацію (врешті-решт, ідеться про кошти вашого підприємства). При цьому навіть якщо ви подасте її вже після того, як почнете сплачувати податок, суму переплати ви зможете повернути.

    Норми ПКУ — це, звичайно, гарно, а гарні норми — ще краще. Але, на жаль, назвати такими ті з них, які встановлюють склад нерухомості, що не є об’єктом оподаткування,— означало б піти всупереч істини.

    img 1

    Інакше у платників (уключаючи наших передплатників) не виникало б такої кількості запитань з приводу того, яким чином відносити той чи інший об’єкт до будівель промисловості.

    Нагадаємо, ми пропонували орієнтуватися, зокрема, на Класифікатор будівель і споруд, затверджений наказом Держстандарту від 17.08.2000 р. № 507*. Час показав, що податківці, найімовірніше, також посилатимуться саме на нього. Однак між тим усе ще незрозуміло, як його застосовувати для цілей податку на нерухомість (зокрема, якщо промислова будівля надається в оренду тощо). Таким чином, для остаточного вирішення цього питання все ще чекаємо на думку ДФСУ.

    * Дивиться статтю «Податок на нерухомість: розпаковуємо «подарунки під ялинку»» у журналі «Бухгалтер911», 2015, № 3.

    m.shevchuk@buhgalter911.com

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі