Теми статей
Обрати теми

Нова ПДВ-звітність: (не) без сюрпризів?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
От і почалася деклараційна кампанія щодо ПДВ за лютий. Вона примітна, головним чином, тим, що звітувати доведеться вже за новою формою. Причому врахуйте: за формою, яка враховує новинки податкової реформи. Про особливості її заповнення ви зможете дізнатися з цієї статті.
звітність, від’ємний ПДВ

ПДВ-декларація за лютий 2015 року подається вже за новою формою — у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2015 р. № 13. Але врахуйте: за новою формою ПДВ-деку доведеться подавати і квартальникам — за I квартал 2015 року. Принаймні, цього вимагає ДФСУ (див. лист № 5292*). Хоча, точно кажучи, за I квартал звітувати було б правильніше ще за старою формою.

* Лист ДФСУ від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17.

img 1

Граничний строк подання декларації з ПДВ за лютий — 20 березня 2015 року. Зробити це можна лише в електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк її подання (тобто в цьому випадку 20 березня).

І ще одне: подавати разом з нею Реєстр виданих та отриманих податкових накладних і Реєстр документів згідно з п. 201.111 ПКУ не потрібно (див. лист № 5292).

Що стосується змін у ПДВ-звітності в цілому, то головні з них торкнулися декларування:

1) «поточного» від’ємного значення і бюджетного відшкодування (розділ III декларації). Це недивно, адже з нового року в цій частині запрацював новий механізм;

2) від’ємного значення (задекларованого за періоди до 01.02.2015 р.), не погашеного бюджетного відшкодування (заявленого за періоди до 01.02.2015 р.). Для їх відображення відвели спеціальний розділ IV декларації.

Тепер про все по порядку.

Вступна і прикінцева частини

1. Прибрали тип декларації 0140 «переробні підприємства». Такі підприємства з 01.01.2015 р. сплачують ПДВ на загальних підставах. Тому і деку подають загальну.

2. Виключили ознаки подання декларації підприємствами літако- і суднобудування.

3. Зникли поля для відміток про подання разом з ПДВ-декою Реєстру. Причина цього зрозуміла (див. вище).

4. Якщо ви є сільгосппідприємством-спецрежимником згідно зі ст. 209 ПКУ, то при заповненні ряд. 25.2 — тобто при відображенні суми ПДВ, яка спрямовується на ваш спеціальний рахунок сільгосппідприємства, — потрібно вказати реквізити такого рахунку. Причому, якщо керуватися Порядком № 13**, це доведеться робити щоразу при заповненні згаданого рядка.

** Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2015 р. № 13.

Розділ I (ПДВ-зобов’язання)

Зміни торкнулися лише рядків коригувань. Нічого особливого немає, просто тепер потрібно окремо виділяти коригування за операціями, дата виникнення ПДВ-зобов’язань за якими припадає на період до 01.02.2015 р. (ряд. 8.1) і після 01.02.2015 р. (ряд. 8.2). Це допоможе фіскалам, по-перше, визначити, хто повинен реєструвати в ЄРПН розрахунки коригувань (продавець чи покупець).

А по-друге, суми за операціями, що виникли після 01.02.2015 р., враховуватимуться наростаючим підсумком для реєстраційного ліміту (на який доведеться орієнтуватися з 01.07.2015 р.).

img 2

Увага: якщо при складанні РК сума компенсації, а також ПЗ та ПК не змінюються або змінюються лише обов’язкові реквізити ПН (тобто при складанні «виправляючих» РК), в деку, — зокрема, до згаданих коригувальних рядків, а також додатка Д1, — його показники вносити не потрібно (див. підкатегорію 101.23 ЗІР). Правда, якщо помилка була в ІПН покупця і вона вже потрапила в додаток Д5, до такої деки доведеться подати УР.

У зв’язку з цим також додали додатковий ряд. 9. У ньому потрібно підсумувати показники рядків, у яких відображаються суми ПДВ за операціями, дата виникнення ПЗ за якими припадає на період після 01.02.2015 р.

Розділ II (ПК)

Тут зовсім незначні зміни. У ряд. 16.2 і 16.3 прибрали згадку про переробні підприємства. Із ряд. 17 прибрали непотрібне посилання на ряд. 10.2.

А тепер перейдемо до розділів, яких зміни торкнулися найбільше.

Розділ III (розрахунки з бюджетом)

Його істотно перекроїли. Необхідність у цьому виникла, головним чином, через новий порядок відображення бюджетного відшкодування. З 01.01.2015 р. від’ємний залишок, що утворився в поточному періоді, можна заявити (на власний розсуд):

— до бюджетного відшкодування вже в місяці його виникнення (а не в наступному звітному періоді, як це було раніше) — звичайно ж, при дотриманні умов для цього;

— до податкового кредиту наступного періоду.

Пройдемося по кожному рядку видозміненого розділу III.

Рядки декларації

Особливості заповнення

Ряд. 18

Заповнюємо, якщо ПЗ поточного періоду перевищили ПК (тобто ряд. 9 > ряд. 17). Якщо в поточному періоді у вас не значиться від’ємне значення попередніх періодів (ряд. 20 не заповнено), значення ряд. 18 переносимо до ряд. 25. По суті, це і є сума, яку доведеться заплатити до бюджету (через електронний спецрахунок).

Якщо ж ряд. 20 заповнено (тобто у вас є від’ємне значення попередніх періодів), то його доведеться порівняти з показником ряд.18:

— якщо ПДВ-зобов’язань виявиться більше (ряд. 18 > ряд. 20), різниця потрапить до ряд. 25;

інакше (ряд. 18 < ряд. 20) різницю включіть до ряд. 21

Ряд. 19

Заповнюємо, якщо ПЗ поточного періоду менше ПК (тобто ряд. 17 > ряд. 9).

Показник цього рядка включається до підсумку ряд. 22

Ряд. 20

У ньому показуємо залишок від’ємного значення попереднього періоду (підсумовуються ряд. 20.1, 20.2 і 20.3)

Ряд. 20.1

Сюди включаєте дані з ряд. 24 попередньої декларації.

Увага! У лютневій (за I квартал 2015 року) деці для «звичайних» платників цей рядок буде порожній. Річ у тім, що «перехідний» залишок із ряд. 24 січневих декларацій відображається у спеціальному розділі IV декларації (про що ми скажемо далі)

Ряд. 20.2

Відображаємо не погашений до 01.02.2015 р. «мінус», задекларований у розділі IV декларації, який у поточному періоді вирішили спрямувати на збільшення ПК і ліміту ЄРПН-реєстрації. Значення сюди переносимо з ряд. 27 розділу IV декларації (див. далі). Якщо ряд. 27 порожній, цей рядок теж не заповнюємо

Ряд. 20.3

У лютневій декларації він буде порожній.

У наступних звітних періодах у ньому відображаємо збільшення/зменшення від’ємного значення за результатами перевірки фіскалами. Відобразити цю суму потрібно в деці за період, в якому ви отримаєте відповідне ППР (до речі, реквізити такого ППР доведеться записати в прикінцевій частині деки)

Ряд. 21

Заповнюється лише в тому випадку, якщо:

у вас є від’ємне значення попередніх періодів (тобто в поточній деці заповнено ряд. 20)

і воно не перекрите показником ряд. 18 (у тому числі якщо було заповнено ряд. 19).

Показник цього рядка переноситься до ряд. 22

Ряд. 22

Тут відображається сумарне від’ємне значення поточного періоду (ряд. 19 + ряд. 21)

Ряд. 22.1

Тепер потрібно визначити: чи вписується наш «мінус» у формулу (суму ∑Накл — до речі, цю суму потрібно зазначити тут же, в довідковій графі). Це пов’язано з тим, що в бюджетне відшкодування/погашення податкового боргу можна спрямувати від’ємне значення в частині, що не перевищує згадану суму, — увага — на дату подання ПДВ-декларації.

При цьому врахуйте: це обмеження вже діє (тобто незважаючи на те, що до 01.07.2015 р. система електронного адміністрування перебуває в тестовому режимі).

Як бачите, визначати зазначене перевищення потрібно на дату подання декларації. Для цього доведеться направити податківцям відповідний запит (залишається сподіватися, що збоїв у них не буде і відповідатимуть на нього вони оперативно).

Але тут виникає запитання: показник ∑Накл протягом дня може змінюватися. Наприклад, уранці він може бути один, увечері — інший. На який з них орієнтуватися, якщо я подаю деку в середині дня або увечері? До появи роз’яснень ДФСУ, вважаємо, ліпше визначати його на момент, максимально близький до часу подання ПДВ-деки (в розумних межах).

При цьому зауважте — якщо «мінус»:

1) вписується у формулу (ряд. 22 Накл), цей рядок не заповнюємо. Таку суму відразу ж переносимо до ряд. 23;

2) інакше (ряд. 22 > ∑Накл)у цьому рядку зазначаємо лише суму перевищення. При цьому вона не пропадає, а переноситься на наступні періоди — включається до ряд. 24 поточної деки. Що стосується суми в рамках формули (∑Накл), то її включаємо до ряд. 23

Ряд. 23

Тут відображаємо «мінус», який вписується у формулу, після чого визначаємо його «долю» (у ряд. 23.1, 23.2 або 23.3)

Ряд. 23.1

У цьому рядку відображається «мінус» із ряд. 23, який спрямовується на погашення податкового боргу (з урахуванням штрафів і пені). Причому зауважте: якщо у вас є такий борг, «мінус» у першу чергу потрібно спрямувати на його погашення. А вже те, що залишилося після, можна включити до ряд. 23.2 або 23.3

Ряд. 23.2

Заповнюємо, якщо хочете отримати бюджетне відшкодування. Причому нагадуємо: зараз його можна отримати лише в одній формі — грошима на поточний рахунок. У цьому разі потрібно подати додатки Д3 і Д4

Ряд. 23.3

Зауважте: якщо оберете цей спосіб, додаткових перевірок (за аналогією з БВ) з боку податківців вам зазнати не доведеться

Ряд. 24

Переносяться дані з ряд. 22.1 (мінус, що не вписався у формулу) і ряд. 23.3 (мінус, який ви за своїм бажанням спрямували в рахунок ПК наступного періоду). Значення цього рядка переноситься до ряд. 20.1 наступної (березневої, за II квартал) ПДВ-декларації

Ряд. 25

Показуємо ПЗ з ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету або перерахуванню на сільськогосподарський спецрахунок

Ряд. 25.1

У загальній декларації (0110) тут зазначається сума, яку доведеться сплатити до бюджету. Нагадуємо, що за лютий ПДВ доведеться сплачувати вже через електронний спецрахунок

Ряд. 25.2

У загальній декларації (0110) ряд. 25.2 не заповнюється. У декларації:

— 0121 — 0123 — тут відображається сума, яка спрямовується на сільськогосподарський спецрахунок (через електронний спецрахунок);

— 0130 — у цьому рядку показується сума ПДВ, що залишається у розпорядженні сільськогосподарського підприємства (п. 209.18 ПКУ)

Перенесення старого «мінуса»/БВ (що виник/був заявлений до 01.02.2015 р.)

Нагадаємо, що п. 33 підрозд. 2 розд. XX ПКУ передбачений особливий порядок обліку*:

*** Про це ви могли прочитати в статті «Доля «старого» від’ємного ПДВ (що виник до 01.02.2015 р.)» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 5.

— БВ, заявленого до 01.02.2015 р. (суми були зазначені в ряд. 23.1 декларації за січень 2015 року/IV квартал 2014 року і раніше, але не відшкодовані на 01.02.2015 р.);

— БВ, заявленого за періоди до 01.02.2015 р. у рахунок зменшення майбутніх ПЗ (суми були вказані в ряд. 23.2 декларації за грудень/IV квартал 2014 року і раніше, але не погашені на 01.02.2015 р.);

— від’ємного значення, задекларованого до 01.02.2015 р. (ряд. 20.2 декларації за січень 2015 року/IV квартал 2014 року);

— залишку від’ємного значення ПДВ, задекларованого до 01.02.2015 р. (ряд. 24 декларації за січень 2015 року/IV квартал 2014 року).

Якщо у вас є такі суми, ви повинні визначити, куди їх спрямувати:

— включити до ПК поточного періоду і одночасно збільшити «ліміт реєстрації» (показник формули);

— або отримати його грошима на поточний рахунок.

У лютневій декларації потрібно зафіксувати весь цей від’ємний залишок. Для цього передбачено спеціальний розділ IV декларації. Але щоб його заповнити, вам спершу доведеться розібратися з новим додатком Д2.

img 3

Судячи з Порядку № 13, задекларувати цей від’ємний залишок потрібно саме у лютневій/за I квартал 2015 року ПДВ-декларації (п.п. 3 п. 6 розд. V Порядку № 13).

img 4

Цей додаток одночасно є і заявою, якою платник інформує податківців, у який спосіб він бажає отримати непогашене до 01.02.2015 р. від’ємне значення: «грошима» або в рахунок збільшення ліміту

Воно складається з двох таблиць. Розберемося з першою — «Таблиця 1. Облік сум залишків від’ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів до 01 лютого 2015 року». У її графі 2 зазначайте період, у якому виник непогашений мінус/БВ. Наприклад, якщо це БВ, яке було заявлено в грудні 2014 року, в гр. 1 потрібно вказати «12.2014».

У графах 2—5 зазначаємо суми залишку/БВ у розрізі їх видів (кожному з них відповідає своя графа) — станом на початок поточного звітного періоду (тобто лютого/I кварталу). Наприклад, якщо це залишок у ряд. 24 декларації за січень 2015 року, то його значення зазначаємо в гр. 3.

У графі 6 підбиваємо підсумок граф 2 — 5 і переносимо його (із рядка «Усього, в т. ч.») до ряд. 26 розділу IV декларації за лютий.

У графі 7 зазначаємо суму, яку спрямовуємо в поточному періоді в рахунок ПК та на збільшення ліміту реєстрації. Значення гр. 7 (із рядка «Усього, в т. ч.») переносимо до ряд. 27 декларації, а з неї вона потрапить до ряд. 20.2 поточної декларації. Якщо ви заповните гр. 7 додатка Д2 і відповідно ряд. 27 і 20.2 у деці за лютий, то ця сума зменшить податкові зобов’язання до сплати за лютий.

Увага! Якщо ви бажаєте притримати цю суму до 01.07.2015 р. (коли вже з’явиться насущна проблема поповнювати спецрахунок), то цю графу в лютневому додатку Д2 залишайте порожньою (адже до неї йде лише сума, що спрямовується на збільшення ліміту для поточного періоду).

img 5

Вважаємо, що так діяти можна, адже ніде не сказано, що ми повинні використовувати долютневий мінус саме в лютому (та і гр. 14 Д2 і ряд. 31 декларації тому підтвердження). Крім того, в проекті змін до Порядку № 569**** також зазначено, що рішення спрямувати непогашений долютневий мінус платник відображає в заяві (якою, до речі, є додаток Д2) у складі декларації за будь-який звітний період після 01.02.2015 р.

**** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 16.10.2014 р. № 569.

Якщо гр. 7 не заповнена, в заголовній частині додатка Д2 не потрібно зазначати, куди спрямовується непогашений долютневий мінус.

Графи 8, 9, 10 заповнюємо, якщо за результатами податкової перевірки залишок від’ємного значення збільшується/зменшується.

У графі 11 показуємо збільшення/зменшення від’ємного значення на підставі уточнюючих розрахунків, поданих за звітні періоди до 01.02.2015 р.

Графи 12—13 заповнюємо, якщо мінус вирішили заявити до БВ на поточний рахунок. У гр. 12 показуємо частину залишку від’ємного значення попередніх періодів, яка була фактично сплачена постачальникам або до держбюджету. У гр. 13 — суму, яка підлягає БВ. Розрахунок цієї суми здійснюємо в таблиці 2 додатка Д2. До гр. 13 переносимо показник із ряд. 3 таблиці 2 додатка Д2.

У графі 14 виводимо залишок від’ємного значення, керуючись формулою, наведеною в заголовній частині гр. 14. Значення цього рядка переносимо:

— до ряд. 31 поточної декларації;

— до гр. 6 таблиці 1 додатка Д2 декларації за наступний період.

Таблицю 2 додатка Д2 заповнюємо, якщо долютневий мінус вирішили отримати грошима як БВ. Детально на ній зупинятися не будемо. Складнощів з її заповненням виникнути не повинно.

img 6

Якщо заповнено цю таблицю, також потрібно подати додаток Д4.

Тепер переходимо до заповнення розділу IV декларації.

Номер рядка ПДВ-декларації

Особливості заповнення

Ряд. 26

Показуємо непогашений до 01.02.2015 р. залишок від’ємного значення. Значення до цього рядка переносимо з гр. 6 «Усього, в т. ч.» таблиці 1 додатка Д2

Ряд. 27

Заповнюємо, якщо в поточному періоді (тобто в лютому) ми вирішили спрямувати суму залишку в рахунок ПК і на збільшення ліміту реєстрації. Значення сюди переносимо з гр. 7 таблиці 1 додатка Д2, а потім переносимо його до ряд. 20.2 поточної декларації. Якщо суму залишку вирішили притримати до наступних періодів, то цей рядок буде порожній

Ряд. 28

Переносимо значення з гр. 10 таблиці 1 додатка Д2

Ряд. 29

Переносимо значення з гр. 11 таблиці 1 додатка Д2

Ряд. 30

Переносимо показник із ряд. 3 таблиці 2 додатка Д2. Як ми вже говорили, в цьому випадку доведеться подати і додаток Д4

Ряд. 31

Показник розраховуємо за формулою: ряд. 26 - ряд. 27 + ряд. 28 + ряд. 29 - ряд. 30. Його значення переносимо до ряд. 26 декларації за наступний звітний період

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі