Теми статей
Обрати теми

ПДВ за «дефектною» ПН: чи можна включити у витрати?

Смердов Віталій, податковий експерт, v.smerdov@buhgalter911.com
Наше підприємство — платник ПДВ. Як обліковувати з 2015 року суми «вхідного» ПДВ за «проблемними» ПН (зокрема, через неналежне оформлення або з іншої причини)? Чи будуть вони повністю списуватися на витрати?
податкові накладні, податок на прибуток

З 01.01.2015 р. шлях до податкових витрат для ПДВ, не відображеного у складі податкового кредиту, відкритий. Але зауважте — не відразу.

Якщо пам’ятаєте, то згідно з п.п. 139.1.6 ПКУ (у редакції до 01.01.2015 р.) суми «вхідного» ПДВ не враховувалися в податкових витратах. Із цього правила випадали лише неплатники ПДВ, платники, які здійснювали ПДВ-пільговані та/або необ’єктні операції, платники, які нараховували ПДВ виходячи з винагороди/маржі.

Отже, платникам ПДВ при отриманні ПН, неправильно заповненої та/або не зареєстрованої в ЄРПН, податкові витрати відобразити було неможливо.

Але увага: з 01.01.2015 р. це обмеження виключили. Тепер як на об’єкт оподаткування для прибутку орієнтуємося на бухобліковий фінрезультат — з коригуваннями на різниці за ПКУ або без*.

* Про це ви могли прочитати у статті «Податок на прибуток — 2015: фінрезультат усьому голова» в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 4.

img 1

А бухоблікові правила такі: ПДВ, що не відшкодовується підприємству (тобто який не потрапив до ПК), потрапляє до первісної вартості товарів (п. 9 П(С)БО 9). Для ОЗ діють, по суті, такі ж правила (п. 8 П(С)БО 7).

На вигляд, усе чудово. Та не все СМЛВС. Припустимо, ви отримали товар, але, як виявилось, ПН на нього містить помилку та/або не зареєстрована в 15-денний строк. Як бути?

Врахуйте: відразу ж ставити суму «вхідного» ПДВ до витрат не можна — у такому разі не дотримуються умови з П(С)БО 9 та П(С)БО 7. Таку ПН можуть ще виправити (спеціального «обмежувального» строку для цього немає, тому орієнтуватися слід на 1095-денний) або зареєструвати (у межах 180-денного обмеження).

А коли так, то визнавати суму «вхідного» ПДВ за такою ПН невідшкодовуваною не можна.

img 2

На цьому етапі «вхідний» ПДВ зависне на Дт субрахунку 644 (замість субрахунку 641). Так, наприклад, при отриманні товару потрібно показати дві проводки: Дт 28 — Кт 631 і Дт 644 — Кт 631.

Враховуючи це, поставити суму «вхідного» ПДВ до витрат можна буде, лише переконавшись у тому, що постачальник уже не виправить ПН / не зареєструє її (тобто сума такого ПДВ стане невідшкодовуваною). Зокрема: якщо спливуть згадані вище строки або до їх завершення постачальник ліквідується, якщо дістанете від нього письмову відмову виправити ПН / зареєструвати її тощо. Лише тоді ви зможете включити суму «вхідного» ПДВ до:

— первісної вартості товару — якщо він ще не проданий. Для нашого прикладу це проводка Дт 28 — Кт 644;

— безпосередньо до витрат (за напрямом) — якщо товар уже продано.

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі