Теми статей
Обрати теми

«Тато може все, що завгодно...» Навіть узяти лікарняний

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці, у.klyzhenko@buhgalter911.com
У сім’ї захворіла дитина (7 років). Обидва з батьків працюють. Лікарняний листок вигідно взяти батьку. Чи може він оформити лікарняний листок по догляду за хворою дитиною?
соцвиплати

Так, може. Обидва з батьків рівною мірою мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною. Лікарняний листок може бути оформлений як на матір, так і на батька дитини.

Річ у тім, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу), у разі потреби догляду за хворою дитиною (п. 2 ч. 1 ст. 22 Закону № 1105*).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Підстава для виплати лікарняних — листок непрацездатності, оформлений належним чином. При цьому для догляду за хворим членом сім’ї листок непрацездатності видає лікар, який лікує, одному з працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, яка фактично здійснює догляд (п. 3.1 Інструкції № 455**). Будь-яких вказівок про те, що лікарняний листок обов’язково має бути оформлений на матір хворої дитини, чинне законодавство не містить.

** Інструкція про порядок видачі документів, що посвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455.

img 1

Лікарняний може взяти навіть працююча бабуся, якщо саме вона фактично поїтиме мікстурою хворого внука.

У вашій ситуації обидва з батьків працюють (і, отже, є застрахованими особами). Таким чином, оформити лікарняний може будь-хто з батьків у разі фактичного догляду за хворим малюком. Якщо залишитися вдома з дитиною може татусь, то він має право це зробити. Будь-яких додаткових документів ні батько, ні мати надавати не повинні.

До речі, обмеження для видачі лікарняного батьку, передбачене в листі ФТВП від 12.12.2013 р. № 04-06/А-3118з-1285, на цю ситуацію не поширюється. Там у сім’ї більше однієї дитини, причому матір перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років або дитиною-інвалідом до 18 років, а старша (якій більше 3 років) захворіла. Тому й правила інші.

img 2

«Дитячий» лікарняний (хворіє дитина до 14 років) оплачується за рахунок коштів ФТВП з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше ніж за 14 календарних днів.

у.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі