Теми статей
Обрати теми

Сім’я до купи — не страшний і грім

Хмелевська Оксана, податковий експерт о.khmelevska@buhgalter911.com
Сімейний бізнес є ділом корисним, однак неврегульованим. Це стосується і питань оподаткування, зокрема ЄСВ, з яким були пов’язані нещодавні сюрпризи. Чи сплачувати з 01.01.2015 р. ЄСВ за членів сім’ї, які беруть участь у бізнесі ФОП, і якщо так, то як, читайте далі.
ФОП і члени їх сім’ї

ЄСВ-правила до і після 01.01.2015 р. Одна з нещодавніх змін Закону № 2464* стосується членів сім’ї ФОП, які беруть участь в її госпдіяльності та отримують за це частину її прибутку. До 01.01.2015 р. такі особи вважалися платниками ЄСВ разом з ФОП. Причому для них діяли ті самі правила, що і для голови сім’ї, які залежать від його системи оподаткування, хоча на практиці їх реалізація була сумнівною.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

img 1

Зауважимо, у Законі № 2464 ішлося виключно про дружину (чоловіка), батьків, дітей та інших утриманців, які досягли 15-річного віку. Інші родичі з точки зору Закону № 2464 не могли претендувати на застережену частину прибутку ФОП, відповідно, з ними слід було укласти трудовий або ЦП-договір.

З 01.01.2015 р. із Закону № 2464 зникла згадка про таких членів сім’ї та про оподаткування їх доходу від участі в бізнесі. Чи потрібно їм тепер оподатковувати доходи та як? Чи можуть інші родичі з цього року працювати без оформлення? На ці запитання відповімо далі.

Справи сімейні. Ні у ЦКУ, ні в Сімейному кодексі не повідомляють, на яких умовах і з ким розподіляти прибуток ФОП. Водночас ФОП на власний розсуд може поділитися прибутком з членами сім’ї. З формального боку це слід розцінювати або як подарунок, або як виконання обов’язків з утримання.

Більше того, якщо факт участі родича в діяльності неможливо довести, то, у принципі, його взагалі можна не оформляти та не «світити» ділення прибутком. Приклади такої роботи: дочка ФОП допомагає заповнювати їй звітність, веде переговори з контрагентами, підшукує відповідне приміщення тощо.

Але, як ви знаєте, саме сьогодні посилено контроль у сфері праці. Чи задовольнить такий підхід податківців? Передбачити важко. Тому далі розглянемо декілька варіантів спільної роботи з родичами.

1. Факт участі можна виявити та довести, але родич не вступає від імені ФОП в договірні відносини з третіми особами (покупцями, замовниками). Тоді його дії можна «вмістити» у ЦП-відносини з надання послуг, виконання робіт тощо. Наприклад, син допомагає підприємцю розвантажувати товар, відносити товар на склад, охороняє у вечірні години торговельну точку. Водночас такі відносини можна розцінювати як просту сімейну солідарність. Один член сім’ї допомагає іншому. Якщо ви готові відстоювати такий підхід, то оформленню — «ні». Не готові — укладайте періодично ЦП-договори, а отже, обкладайте виплату ЄСВ «зверху» і «знизу», ПДФО та ВЗ.

2. Участь члена сім’ї не приховаєш, наприклад, він є реалізатором. У цьому випадку найбезпечніший варіант — укласти з ним трудовий договір. Тоді застосовуйте і стандартні зарплатні правила обкладення доходу, у тому числі ЄСВ.

o.khmelevska@buhgalter911.com

Теги ФОП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі