Теми статей
Обрати теми

Скасування довіреностей на ТМЦ: чим підтвердити повноваження?

Вам напевно відомо, що з 1 січня Мінфін скасував Інструкцію № 99*. Цей документ містив у собі форму довіреності на отримання ТМЦ і порядок її обігу.
передавання/отримання
матцінностей

Але увага! Це не означає, що відпускати ТМЦ тепер можна «під чесне слово». Річ у тім, що Мінфін уніс зміни і до Положення № 88**. У ньому чиновники прописали, що повноваження особи, яка на користь підприємства/підприємця отримує ТМЦ за договором, підтверджуються згідно із законодавством. При цьому вони додали, що підтвердними документами можуть виступати, зокрема, письмовий договір, довіреність, акт органу юрособи тощо.

img 1

Як бачите, перелік документів не є вичерпним. Отже, по суті, підтвердити повноваження може й будь-який інший відповідний документ. Але щоб уникнути непорозумінь у цьому випадку, вид такого документа краще зафіксувати в договорі.

Отже, отримувачу ТМЦ все одно доведеться підтвердити свої повноваження. Але це й логічно. Адже не віддаси ж ТМЦ до рук першого ліпшого. Різниця тільки в тому, що для цього тепер не потрібно враховувати правила, передбачені раніше в Інструкції № 99. Перш за все це стосується переліку підтвердних документів, тобто це може бути не тільки довіреність, а й, наприклад, письмовий договір доручення з особою, яка отримуватиме ТМЦ (щоправда, у такому разі довіреність усе одно потрібна — ч. 1 ст. 1007 ЦКУ), або наказ по підприємству.

Крім того, якщо ви все ж таки вирішите видати довіреність для отримання ТМЦ, використовувати при цьому форму № М-2 не потрібно (але ви можете й надалі використовувати її як орієнтир). У такому разі вам потрібно буде враховувати тільки загальні вимоги до форми довіреності. Ось головні:

1) вона має бути письмовою. Нотаріально посвідчувати її, як правило, не потрібно. Але якщо вона видається в порядку передоручення, до нотаріуса завітати все ж доведеться;

2) у довіреності потрібно зафіксувати дату видачі, інакше вона буде нікчемною;

3) довіреність має бути підписана уповноваженою особою. При цьому нагадуємо: у довіреності юрособи печатку проставляти вже не обов’язково (ч. 1 ст. 246 ЦКУ).

img 2

Абсолютно не обов’язково включати до довіреності всі реквізити первинного документа. Така довіреність — не первинний документ. Вона не підтверджує дію або подію, шо викликає зміни у структурі активів і зобов’язань, власному капіталі підприємства (хоча раніше Мінфін відносив довіреність на ТМЦ до первинки).

Не доведеться враховувати й інші норми/обмеження Інструкції № 99. Наприклад, це стосується максимального строку дії довіреності (раніше він становив 10 днів), необхідності ведення Журналу реєстрації довіреностей тощо.

* Інструкція про порядок реєстрації виданих, повернених та використаних довіреностей на отримання цінностей, затверджена наказом Мінфіну від 16.05.96 р. № 99 (ср. ).

** Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі