Теми статей
Обрати теми

«Йде… працівник… хитається»: як звільнити за появу в нетверезому стані

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Працівник з’явився на роботі в стані алкогольного сп’яніння. Чи можна його звільнити за це? І якщо можна, то як?
розірвання
трудового
договору

За появу на роботі в нетверезому стані роботдавець має право застосувати дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення (п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП). Причому не має значення, у який час робочого дня з’явився нетверезий працівник і чи було його відсторонено від роботи. А от звільнити за появу в стані алкогольного сп’яніння у вільний від роботи час, у вихідний день або під час відпустки не можна.

Трапляється, що звільнені «за п’янку» співробітники звертаються до суду. Вашому рішенню не загрожує реверс, якщо спочатку підготувати «залізне алібі». Для цього за фактом того, що трапилося, потрібно оформити:

докладну/службову записку безпосереднього керівника порушника або осіб, відповідальних за трудову дисципліну;

акт, що фіксує появу працівника в нетверезому стані — (у довільній формі). У ньому зафіксуйте зовнішні ознаки сп’яніння (запах алкоголю, хитка хода тощо), зазначте дату та час інциденту. Акт повинні підписати кілька свідків(зокрема, працівників, які були поряд з порушником).

Зауважте: в ідеалі нетверезий стан працівника повинен підтверджуватися медвисновком. А як бути, якщо працівник відмовиться пройти медогляд? Змусити його ви не можете — немає законодавчої норми. Вихід є. У цьому разі потрібно оформити акт відмови працівника від медогляду на предмет нетверезого стану (із зазначенням причин).

img 1

Працівники з ненормованим робочим днем можуть бути звільнені «за статтею», якщо перебували на роботі в нетверезому стані після закінчення робочого дня, встановленого на підприємстві (абз. 1 п. 25 постанови № 9*).

* Постанова Пленуму ВСУ від 06.11.92 р. № 9 (ср. ).

Але це ще не все. Щоб звільнити працівника за цією підставою, вам доведеться дотримати відповідний порядок. По-перше, отримати від працівника «пояснювальну» за фактом порушення трудової дисципліни (ст. 149 КЗпП). Якщо він відмовляється, складаєте акт відмови надати письмові пояснення за підписом кількох осіб.

По-друге, отримати «добро» від профспілкового органу на звільнення працівника за такою підставою (абз. 1 ст. 43 КЗпП).

Після цього ви маєте право видати наказ про накладення дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення. Зауважте: зробити це потрібно не пізніше місяця з дня виявлення проступку (не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або відпусткою), але не пізніше 6 місяців з дня його вчинення (ст. 148 КЗпП). З наказом ознайомте працівника під підпис. Якщо відмовиться підписувати, складаєте акт. Також не забудьте провести з ним остаточний розрахунок, видати копію наказу та трудову книжку.

img 2

Необхідно враховувати вимоги, передбачені КЗпП для застосування дисциплінарних стягнень (ст. 147 — 152 КЗпП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі