Теми статей
Обрати теми

Відомість розподілу для «нещасного» Фонду: чому, навіщо і як

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, l.ushakova@buhgalter 911.com
Незважаючи на запровадження ЄСВ, роботодавці не забувають про Фонд соціального страхування від нещасного випадку і професійних захворювань (далі — ФНВ). Причина тому — Відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності (далі — Відомість). Навіщо ця Відомість потрібна? Чому її краще подати, ніж «забути»? Де знайти форму? Як заповнити графи Відомості? На всі перелічені запитання ви знайдете відповіді в цій статті.
січневий клопіт

Для чого потрібна Відомість?

У загальному випадку розмір ЄСВ, що нараховується на фонд оплати праці, залежить від класу професійного ризику виробництва, до якого віднесено роботодавця. Хто його присвоює роботодавцю? Це обов’язок ФНВ. Отримуючи від ДФСУ відомості про новостворене підприємство/підприємця та основний вид його економічної діяльності, ФНВ відносить цього «новачка» до певного класу профризику виробництва.

Звичайно, що у процесі життєдіяльності підприємства/підприємця його основний вид діяльності може стати далеко не основним. Саме тому щорічно орган ФНВ здійснює перегляд з початку поточного року приналежності суб’єкта господарювання до класу профризику виробництва за основним видом його економічної діяльності. А робить він це на підставі даних Відомості розподілу.

Хто зобов’язаний і в який строк подавати Відомість до ФНВ?

Подати Відомість до ФНВ доведеться усім страхувальникам, незалежно від обраної системи оподаткування і кількості найманих працівників (п. 3.10 Порядку № 30*).

* Тут і далі — Порядок віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду їх економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний), затверджений постановою правління ФНВ від 30.11.2010 р. № 30.

img 1

Відомість повинні подати усі роботодавці, у тому числі:

— юрособи (їх філії, відокремлені підрозділи, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами);

— фізособи-підприємці.

Урахуйте: відомість необхідно подавати всім суб’єктам господарювання, які хоча б раз у своїй діяльності використовували найману працю! Така думка фахівців ФНВ.

Відомість за 2014 рік потрібно встигнути подати не пізніше 26 січня 2015 року (див. http://www.social.org.ua/view/4709).

Змінюється клас профризику. Чого чекати роботодавцеві?

Якщо клас профризику виробництва знизився, чекайте з перевіркою ФНВ (п. 3.10 Порядку № 30, ср. ). Адже чим він нижчий, тим менше розмір ЄСВ і сума надходжень до ФНВ. Звісно, це не до душі ФНВ, ось і поспішає він перевіряти, чи не наплутали ви у Відомості. А от у зворотній ситуації (клас збільшився) перевірки бути не повинно.

img 2

Вид економічної діяльності, який ви зазначили як основний, перевірятимуть на підставі даних первинних бухгалтерських документів і звірятимуть з даними статформи № 1 - підприємництво (річна).

Що буде за неподання (несвоєчасне подання) Відомості?

Буде адмінштраф за ст. 1654 КУпАП. Його розмір коливається від 136 до 255 грн. Крім того, на підприємство (до підприємця) «на чайок» з перевіркою можуть зазирнути фахівці ФНВ. Адже неподання в установлений строк Відомості без поважних причин — основа для проведення ФНВ позапланової перевірки.

Як заповнити Відомість?

Відомості заповнюємо українською мовою, кульковою ручкою, синім або чорним чорнилом, без помарок і виправлень. Незаповнені рядки прокреслюємо. Так-так! Незважаючи на загальну комп’ютеризацію нашої країни, цей звіт, як і раніше, заповнюємо на папері і несемо особисто(!) до ФНВ.

img 3

В електронному вигляді надіслати її не вийде. А ось поштою ФНВ нібито готовий прийняти (див. http://www.social.org.ua/view/4709).

Порядок заповнення граф Відомості для зручності наведемо в таблиці.

Графа

Пояснення

1 і 2

Зазначаємо код і назву з КВЕД-2010 кожного виду економічної діяльності, який ви фактично здійснювали у 2014 році

3

Вписуємо показник середньооблікової кількості штатних працівників (СКШП) за кожним видом економічної діяльності і в цілому за 2014 рік. СКШП розраховуємо згідно з п. 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р.№ 286

4

Зазначаємо у відсотках питому вагу СКШП за відповідним видом економічної діяльності в загальній СКШП.

Для цього СКШП за кожним видом економічної діяльності (графа 3 за рядком виду діяльності) ділимо на загальний показник СКШП за рік і множимо на 100. Результат округлюємо до цілих. Сума за всіма рядками графи 4 — 100 %

5

Зазначаємо обсяг реалізованої продукції, робіт, послуг (без ПДВ, акцизу) з кожного виду економічної діяльності і в цілому за 2014 рік. Наводимо в тисячах гривень

6

Зазначаємо у відсотках питому вагу обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за відповідним видом економічної діяльності в загальному обсязі реалізації. Для цього обсяг реалізації за кожним видом економічної діяльності (графа 5 за рядком виду діяльності) ділимо на загальний показник за рік і множимо на 100. Сума за всіма рядками графи 6 -100 %

 

img 4 Відомість розподілу Завантажити шаблон документа

l.ushakova@buhgalter911.com

Прикріплені файли
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі