Теми статей
Обрати теми

Запитання загальносистемників про графи 5 і 6 Книги ОДВ

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter 911.com
Як правильно відобразити витрати, щоб податківці при перевірці не «викинули» їх з Книги ОДВ і не донарахували ПДФО? Як заповнити графу 6 Книги? Чи можна записати до графи 6 товар: (1) оплачений, але ще не отриманий, (2) проданий минулого року, (3) оплачений минулого року, (4) оплачений постачальнику не одразу, а після продажу? Як помістити усі документи у графу 5? Про все це читайте в цій статті!
облікові документи

Графа 6 Книги ОДВ заповнюється щодня. До неї записують закупівельну вартість товарів, проданих упродовж дня. Але на практиці досить складно визначити собівартість кожного проданого товару, особливо якщо оборот упродовж дня досягає сотень найменувань. Є декілька варіантів, як діяти в такому разі.

Що стосується графи 5, то в ній зазначають реквізити документів, що підтверджують витрати з графи 6. І знову ж таки, при великих оборотах: якщо за кожним проданим товаром зазначати прибуткову накладну, то ніякої графи не вистачить. Що ж робити?

Давайте розбиратися.

Запитання

Відповідь

1

2

У мене роздрібна торгівля (магазин продуктів) з РРО. Не знаю, як правильно вести запис у Книзі. До графи 2 записую дані з касового чека щодня як дохід, але ось що включати до графи 6, не знаю: собівартість проданих товарів або суми фактичної закупівлі в цьому місяці?

У графі 6 зазначається собівартість товарів, проданих у конкретний день. Як її визначити?

Якщо оборот невеликий, можна вести облік у зошиті (регістрі довільної форми).

При великих оборотах уручну з таким завданням не впоратися. Існує декілька варіантів:

1) вести облік за допомогою РРО (запрограмувати прихід товару і за якою ціною він прийшов, а потім розраховувати собівартість проданих товарів за даними стрічки РРО);

2) вести облік за допомогою спеціальних програм. Цей варіант підійде підприємцям з великим оборотом, які використовують безготівкові платежі;

3) свідомо йти на порушення — вписувати до графи 6 вартість товарів, куплених сьогодні (тобто зазначати суму закупівлі за поточний день). Штраф за порушення правил ведення Книги ОДВ становить усього 51 — 136 грн. (ст. 1641 КУпАП). Тому іноді простіше сплатити штраф, ніж морочити голову зі щоденним підрахунком підсумкового значення графи 6.

Але тут є певний ризик: якщо вам попадеться принциповий інспектор, який зможе розрахувати, на яку суму ви помилилися при заповненні графи 6, то вам загрожує набагато більший штраф. Адже помилка у графі 6 Книги ОДВ може вилитися в недоплату з ПДФО та ЄСВ.

Одне тішить: інспектори, які б так детально копалися в обліку підприємця, зустрічаються нечасто

Я оплатив товар (але поки що не отримав його від постачальника). І одразу продав його (отримав передоплату за нього).

Але говорять, що витрати на купівлю цього товару я не маю права записати до Книги ОДВ, чи правда це? Не можу зрозуміти чому, адже дохід від продажу цього товару вже отримано?

У вашому випадку діє заборона з п.п. 139.1.3 ПКУ: «Не включаються до складу витрат: ...суми попередньої (авансової) оплати товарів, робіт, послуг».

Отже, доки ви не отримаєте товар від постачальника, ви не маєте права відображати витрати на його купівлю у Книзі ОДВ, навіть незважаючи на те, що дохід від продажу такого товару вже отримано.

Виникає запитання: чому підприємці повинні звертати увагу на п.п. 139.1.3 ПКУ, адже він стосується платників податку на прибуток? Річ у тім, що витрати підприємця формуються за тими самими правилами, що й витрати операційної діяльності платників податку на прибуток (п. 177.4 ПКУ). Відповідно, й заборони, що стосуються формування витрат, однаковою мірою поширюються й на підприємців

Записи про витрати у Книзі ОДВ робляться того дня, коли отримано дохід. Тобто якщо я сьогодні отримав дохід, а завтра оплатив цей раніше отриманий і вчора проданий товар — то я ці витрати не можу відобразити?

Ні, це не так. Порядок № 481* прийнято на виконання ПКУ, тому він не може суперечити ПКУ або змінювати його норми.

А в п. 177.4 ПКУ зазначено, що до витрат уключаються всі документально підтверджені витрати операційної діяльності. Отже, якщо:

1) у підприємця є документ про оплату товару;

2) дохід від продажу цього товару вже отримано (нехай і вчора)

— немає заборони на те, щоб поставити у витрати закупівельну вартість такого товару. Адже в п. 177.4 ПКУ немає вимоги про те, щоб витрати були оплачені до того, як отримано дохід (чи одночасно з цим)

Я продав товари у грудні 2014 року, а оплатив їх своєму постачальнику в січні 2015 року. Чи можу я записати вартість цих товарів до графи 6?

Ні! Ці витрати пов’язано з доходом 2014 року, а отже, на їх суму не можна зменшувати дохід 2015 року. Адже звітним періодом для ФОП є календарний рік (п. 177.5 ПКУ).

Порада: намагайтеся погашати заборгованість з оплати товарів до нового року. Тоді витрати на закупівлю товарів не згорять

Підкажіть, якщо я оплачу товар цього року, а продам його в наступному, чи зможу відобразити у Книзі ОДВ витрати на його купівлю?

Так, зможете. Записати закупівельну вартість товару до графи 6 Книги ОДВ можна після отримання доходу від його продажу.

Тому неважливо, коли продасте товар (нехай і через п’ять років), — у день продажу ви отримаєте дохід. А отже, витрати на купівлю товару (хоча вони й були понесені кілька років тому) усе одно можна облікувати, оскільки вони пов’язані з доходом звітного року. З цим, до речі, погоджуються й податківці (консультація в підкатегорії 104.05 ЗІР, ср. )

Як заповнювати графу 5 Книги ОДВ у роздрібному магазині, де десятки найменувань товарів і постачальників?

Спробуйте вносити до графи 5 реквізити бухдовідки або калькуляції, в якій окремо зазначте список проданого за день товару і його закупівельну ціну. Такі бухдовідки (калькуляції) можна прикріплювати до Книги та зберігати разом з нею.

Звичайно, це не зовсім те, чого вимагає п. 6 Порядку № 481, але легше сплатити 51 — 136 грн. штрафу за неналежне ведення обліку доходів і витрат, ніж заповнювати графу 5 Книги ОДВ за всіма правилами**

* Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481.

** Хто вирішить діяти за всіма правилами, знайте: податківці під час перевірок вимагають, щоб у графі 5 були не тільки реквізити платіжних документів, а й реквізити прибуткових накладних.

 

v.miroshnichenko@buhgalter 911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі