Теми статей
Обрати теми

Декларація з ПДВ: звітуємо за грудень

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Наближаються строки подання ПДВшної звітності за грудень 2014 року. Ця звітність особлива, адже подавати її потрібно за новою формою. Одразу ж заспокоїмо: кардинальних змін у ній немає. Але все ж таки є деякі моменти, на які вам слід звернути увагу.
податкова звітність

Декларацію з ПДВ за грудень 2014 року потрібно подавати за формою, затвердженою наказом МФУ від 23.09.2014 р. № 966 (ср. ). Не забудьте: граничний строк її подання — вівторок 20 січня 2015 року.

«Шапка» декларації та додатків

Її помітно скоротили. Прибрали поля 043 — 046, у яких раніше зазначали свої податкові номери особи, які здійснюють спільну діяльність, управителі майном, представництва нерезидентів, інвестори/оператори за угодами про розподіл продукції. Тепер свій податковий номер вони вносять до «загального» поля 041.

Нарешті з декларації виключили непотрібний реквізит «номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість».

Що нового у формі декларації?

У самій декларації зміни в основному пов’язані із запровадженням у квітні 2014 року «лікарської» ставки ПДВ 7 %.

img 1

«Квартальники» звітують за IV квартал 2014 року за старою формою, затвердженою наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. № 678. На це звертали увагу фіскали в журналі «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2014, № 43, с. 10.

У розділі I (ПДВ-зобов’язання) рядок 1 «Постачання, що обкладаються за основною ставкою» розбили на 2 підрядки:

ряд. 1.1 відображаються операції, що оподатковуються за ставкою 20 %;

ряд. 1.2 — за ставкою 7 %.

Також додали «коригувальний» рядок 8.1.1 для коригувань обсягів постачань і зобов’язань за ставкою 7 %.

Чиновники також скоротили перелік операцій, які потрібно розшифровувати в додатку Д5 (див. у розділі, присвяченому йому).

У розділі II (податковий кредит) змінили принцип заповнення. Тепер купівлі потрібно зазначати в розрізі ставок «вхідного» ПДВ. Наприклад, купівлі для оподатковуваних операцій (незалежно від ставки) з «вхідним» ПДВ 20 % або 0 % відображаються в ряд. 10.1.1, а з «вхідним» ПДВ 7 % — у ряд. 10.1.2. Такий самий розподіл ввели в частині купівель для необ’єктних/пільгованих операцій (рядки 10.2.1 і 10.2.2), а також для імпортних операцій (рядки 12.1.1 і 12.2.2).

Для коригувань за купівлями з «вхідним» ПДВ 7 % чиновники додали рядки 16.1.1 і 16.1.3.

Також ввели рядки для коригувань ПДВ-зобов’язань (ряд. 8.3) і податкового кредиту (ряд. 16.7) за контрольованими операціями. Причому вони підлягають розшифровці в додатку Д1.

І ще один важливий момент! Реєстраційні номери облікових карток осіб, які підписують звітність, доведеться зазначити не тільки в самій декларації, а й у додатках до неї.

Додаток Д1

У цьому додатку доведеться показати окремо коригування за операціями, що оподатковуються за ставкою 20 % або 7 %. З цією метою слугують: для ставки 7 % — графи 10 і 12, для ставки 20 % — графи 9 і 11.

У таблицях 1 і 2 з’явилася графа 13, призначена для відображення відповідно обсягів постачання і купівель без нарахування ПДВ. У ній показують коригування за пільгованими і необ’єктними постачаннями/купівлями. Сюди ж, швидше за все, доведеться включити й коригування за «негосподарськими» купівлями (ряд. 14).

Як уже зазначали, у додатку Д1 потрібно розкрити і коригування за контрольованими операціями. Для цього ввели спеціальні поля.

img 2

Цікаво, що форма додатка Д1 указує на те, що підставою для «контрольованого» коригування ПДВ-зобов’язань є податкова накладна (мабуть, з відміткою 1 або 12).

Також із таблиці 3 зникла виноска «З урахуванням частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами та необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями» до колишньої графи 10 «Сума податку на додану вартість*(+ чи -)». Отже, у гр. 11 і 12 потрібно зазначати всю суму «вхідного» ПДВ до його розподілу.

Додаток Д5

Чиновники скоротили кількість рядків, які потрібно розшифровувати в цьому додатку. У таблиці 1 (ПДВ-зобов’язання) це торкнулося ряд. 2.2 (інші операції, оподатковувані за ставкою 0 %) і ряд. 5 (звільнені операції). Отже, в ній потрібно зазначити тільки операції з ряд. 1 — у розрізі оподатковуваних за ставкою 20 % (гр. 5) і 7 % (гр. 6).

Що стосується таблиці 2 (податковий кредит), то в ній розшифровувати не доведеться: ряд. 11 (безПДВшні купівлі для госпдіяльності) і ряд. 14.2 (безПДВшні купівлі для негосподарської діяльності).

Разом з тим тепер у таблиці 2 доведеться розшифровувати окремо ряд. 10.1 і ряд. 15.1 (придбання, за якими розподілявся податковий кредит) — у розрізі 20 %-х і 7 %-х купівель.

Додаток Д6

Мінфін вирішив, що розшифровка покупців за необ’єктними/звільненими постачаннями не потрібна. Тому графу для відображення їх ІПН прибрали з таблиць 1 — 3 додатка (раніше це була гр. 4). Тобто такі операції відображаються сумарно (без деталізації за контрагентами). Але, як і раніше, у гр. 3 потрібно зазначати необ’єктну/пільговану норму ПКУ.

img 3

Незрозуміло тільки, навіщо, відмовившись від розшифровки контрагентів, чиновники зберегли поле «Інші».

Додаток Д7

Без прикрих неточностей не обійшлося. У гр. 4 і 5 таблиці 1 допущено помилки у формулах. Так, у гр. 5, де зазначається обсяг оподатковуваних операцій, чомусь також названо ряд. 8.1.2 (коригування обсягів постачань, за якими не нараховувався ПДВ). І, навпаки, у гр. 4, де відображається загальний обсяг постачань, її забули згадати.

Додаток Д8

Тут Мінфін залишив купу сумнівів. Придивіться до назви гр. 5 — 8 табл. 1 і гр. 6 — 9 табл. 2. Судячи з неї, тепер потрібно показувати, в яких операціях використовуватимуться куплені за «оскаржуваною» ПН товари/послуги/необоротні активи: оподатковувані за ставкою 20 %, 0 % або 7 %. Але ж у момент їх купівлі ви можете цього і не знати.

До того ж виникає запитання: навіщо потрібні такі відомості в додатку Д8? Отже, цілком імовірно, тут просто допущена неточність і в цих графах потрібно показати, за якою ставкою був сплачений ПДВ при придбанні таких активів. Щоправда, орієнтуватися на цей підхід можна тільки в тому випадку, якщо його підтвердять податківці.

І ще одне: вам, мабуть, відомо, що після змін, унесених до п. 201.10 ПКУ, Д8 перестав грати роль «рятівника» податкового кредиту. Причому формально це стосується вже податкового кредиту за грудень. Цього підходу, судячи з усього, дотримуватимуться й податківці ☹ (див. підкатегорію 101.16 ЗІР).

img 4

Є і приємна новина! Якщо ви подаєте ПДВ звітність у електронному вигляді, копії первинних бухгалтерських документів, які потрібно додавати до Д8, можна подати у відсканованому вигляді (п. 21 розд. III Порядку № 966).

Уточнюючий розрахунок

І тут не без сюрпризів. По-перше, у шапці УР ви не зустрінете звичних відміток «додаток до декларації», «самостійний документ». Замість них тепер містяться посилання на абз. 4 і 5 ст. 50 ПКУ.

img 5

У колишній формі УР було навпаки: під «був «додаток до декларації», а під «самостійний документ.

По-друге, є плутанина з посиланнями на додаток Д5. Так, наприклад, ряд. 5 УР «Операції, які звільнені від оподаткування» містить посилання на додаток Д5, тобто вимагає подання цього додатка з розшифровкою уточнюючих показників. Але, як ми вже зазначали, нова форма додатка Д5 не передбачає подібних розшифровок. Це саме стосується і низки інших рядків декларації: 2.2, 11, 14.2.

img 6

Вважаємо, що додаток Д5 у цьому випадку подавати не потрібно. Щоправда, щоб уникнути зайвих запитань, можете додати пояснювальну записку до декларації (абз. 2 п. 46.4 ПКУ) з обґрунтуванням причини його неподання.

Також є невідповідність рядків у декларації та УР. Так, у УР дивним чином з’явилися ряд. 10.1.3 і 10.2.3, яких у деці і близько немає.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі