Теми статей
Обрати теми

Чого чекати від податкової реформи?

податкові експерти Адамович Наталія і Скрипкіна Катерина
Вітчизняні законодавці неначе найнялися робити так, щоб зміни ніколи не закінчувалися. Давайте розберемо податкову реформу, реалізовану в законопроекті від 22.12.2014 р. № 1578 (прийнятий 28.12.2014 р.). При цьому більш детально із цього приводу поговоримо вже в наступних номерах, коли з’явиться текст Закону.
податкова революція

Зміни дуже вражають! Але втілювати податкову реформу в життя доведеться в декілька етапів. З 01.01.2015 р. запрацює основна частина. І тільки з 01.07.2015 р. — приписи, що стосуються РРО і пива (останнє стане алкогольним напоєм). А тепер про самі зміни.

«Новинок», які повинні були запрацювати з 01.01.2015 р. спочатку, було дуже і дуже... При цьому частину з них на етапі першого читання виключили, а потім... частково знову повернули. Це стосується, зокрема, нової редакції податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Загалом, ви розумієте, що з усього цього вийшло. Тому зараз приділимо час тільки найголовнішим із «вцілілих» на момент написання статті нормам. Зрозуміло, у наступних номерах наш аналіз буде детальнішим.

Адміністрування

Немає об’єкта декларування — звіт не подаємо. Подавати декларацію слід, тільки якщо в періоді виникають об’єкти оподаткування або є показники, що підлягають декларуванню.

img 1

У безоб’єктні і безпоказникові періоди декларацію, у загальному випадку, подавати не доведеться.

Виняток: платники, які мають діючу (у тому числі зупинену) ліцензію на діяльність з підакцизною продукцією.

Перевірки. У 2015 і 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, підприємців з обсягом доходу до 20 млн грн. за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу КМУ, за заявкою суб’єкта господарювання про його перевірку, згідно з рішенням суду або відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства.

Це обмеження з 01.01.2015 р. не поширюється на перевірки суб’єктів господарювання, які ввозять на митну територію України і виробляють і реалізують підакцизні товари, на перевірки дотримання законодавства з питань наявності ліцензій, повноту нарахування і сплати ПДФО, ЄСВ, відшкодування ПДВ.

Податок на прибуток

Об’єкт обкладення. Ним буде фінансовий результат підприємства, визначений згідно з НП(С)БО або МСФЗ і скоригований на різниці шляхом його збільшення або зменшення.

img 2

У такому разі забудемо про обкладення поворотної фіндопомоги в частині нарахування умовних відсотків — адже за бухобліком вони не проходять. Крім того, тепер у податковому обліку ремонти основних засобів беруть участь у повному обсязі, тобто за правилами їх відображення в бухгалтерському обліку.

Підприємства з доходом* не більше 20 млн грн. (!) зможуть визначати об’єкт обкладення без коригування фінрезультату на всі різниці, зробивши про це позначку в податковій звітності (це рішення буде безперервним у сукупності років). Виняток становитиме від’ємне значення об’єкта обкладення. На його суму фінрезультат коригуватиметься в будь-якому випадку.

* Дохід визначається за правилами бухобліку і складається з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інших операційних прибутків, фінансових прибутків та інших прибутків.

Тільки-но дохід підприємства перевищить 20 млн грн., доведеться об’єкт обкладення коригувати на всі різниці.

Ставка. Основна ставка залишиться на колишньому рівні — 18 %.

Звітний період. Календарний рік.

Авансові внески з податку на прибуток. Платниками авансових внесків з податку на прибуток будуть підприємства з доходом більше 20 млн грн. Дванадцятимісячний період для сплати авансових внесків: червень — травень наступного року.

Декларацію з податку на прибуток (у тому числі розрахунок авансових внесків) на базовий звітний період — рік доведеться подати до 1 червня року, наступного за звітним. Зверніть увагу! Такий порядок подання декларації застосовуватиметься зі звітності за 2015 рік.

Згідно з «Перехідними положеннями» в січні — грудні 2015 року, а також січні — травні 2016 року авансові внески сплачуватимуться за «старими правилами», а їх сума визначатиметься за підсумками декларації за 2014 рік.

Дивіденди. Як і до 2015 року, при виплаті дивідендів доведеться сплачувати «дивідендний» авансовий внесок. Ось тільки принцип його сплати сильно змінився. Сплачувати «дивідендний» авансовий внесок доведеться тільки із суми перевищення дивідендів над об’єктом оподаткування за звітний рік, за підсумками якого виплачуються такі дивіденди, грошове зобов’язання за який погашене.

І ще одне: нардепи все ж таки зберегли звільнення від сплати «дивідендного» авансового внеску при виплаті дивідендів фізособам (хоча спочатку планували його прибирати).

img 3

«Дивідендний« авансовий внесок підлягає зарахуванню у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток, відображеного в декларації за звітний рік.

ПДВ

Обов’язкова ПДВ-реєстрація. Обов’язково стати ПДВшниками доведеться особам, у яких загальна сума оподатковуваних ПДВ постачань товарів/послуг упродовж останніх 12 календарних місяців вище 1 млн грн. (без ПДВ). Виняток: платники єдиного податку груп 1 — 3.

Дата реєстрації. Уточнені дати реєстрації особи платником ПДВ у кожному конкретному випадку реєстрації.

img 4

Виняток: товари/послуги, ціни на які підлягають держрегулюванню, і газ, що поставляється населенню.

База ПДВ-обкладення. База для ПДВ-зобов’язань при постачанні:

1) товарів/послуг — не нижче за ціну купівлі таких товарів/послуг;

2) готової продукції/послуг — не нижче за собівартість;

3) для необоротних активів — не нижче бухоблікової балансової (залишкової) вартості на початок періоду здійснення операції.

Не зникнуть і правила трансфертного ціноутворення. Причому їх планують помітно змінити (проект № 1264-1 вже прийнятий, ср. ).

Пільги. До 01.01.2017 р. продовжено «металобрухтна» і «макулатурна» ПДВ-пільги.

Спецрахунки. ПДВ-спецрахунки, на жаль, не скасували. Але нардепи пішли на деякі поступки: зокрема, на їх поетапне впровадження (з 1 лютого і по 1 липня система працюватиме в тестовому режимі) і автоматичне збільшення суми ПДВ, на яку ви маєте право зареєструвати ПН/РК (на суму середньомісячних ПДВ-зобов’язань, задекларованих/погашених за останні 12 місяців/4 квартали).

І, звичайно, вас хвилює питання про обов’язковість реєстрації ПН/РК. На перший погляд, їх поголовну реєстрацію відтермінували до 1 лютого. Тільки ось інші норми ПКУ вимагатимуть їх реєстрації вже з 1 січня. Як же бути? Вважаємо, що їх варто реєструвати (принаймні, до появи роз’яснень). Тим більше, з цієї дати ПН/РК треба складати тільки в електронній формі.

Податок на майно

Податок на майно включає три складові.

1. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Тут все ж унесли істотні зміни. Зокрема, встановили, що до об’єкта оподаткування потрапляє, у тому числі, й нежитлова нерухомість. Також вони знизили площу, на яку зменшується база оподаткування. Приміром, для квартири/квартир вона становить 60 м2 (раніше вона, нагадаємо, становила 120 м2).

2. Плата за землю. Платники колишні. Планують скасувати ставки за земділянки в межах населених пунктів, грошову оцінку яких не проведено. Тепер земподаток сплачуватимемо тільки у відсотках від нормативної грошової оцінки землі. Ставку (не більше ніж за ПКУ) установлять місцеві ради.

3. До податку на майно потрапляє і новий транспортний податок.

Єдиний податок і ФСП

Спецрежим об’єднає і платників єдиного податку, і платників фіксованого сільгоспподатку.

1 група

2 група

3 група

4 група

фізособи-підприємці

юрособи

сільгоспвиробники

300 тис. грн.

1,5 млн грн.

20 млн грн.

75 % і більше сільгосптоваровиробництва за минулий рік

10 осіб

необмежена кількість

 

«Старі» платники ЄП груп 3 — 6, які перебувають на обліку до 1 січня, автоматично вважатимуться платниками групи 3.

ПДФО

Вище зазначалося, що по ходу п’єси нардепи відмовилися від деяких змін, у тому числі в частині оподаткування прибутків фізосіб. Тому зупинимося на тих, що «вижили». Їх теж вистачає.

img 5

Зокрема, від одноразового декларування, запровадження непрямих методів контролю за прибутками і витратами платників податків, підвищення ставки ПДФО для пасивних прибутків тощо.

1. Підвищено розмір «верхньої» ставки ПДФО для прибутків, зокрема, у вигляді зарплати і винагород за ЦПД, база оподаткування яких перевищує 10-кратний розмір МЗП, установленої на 1 січня звітного року. Так, база оподаткування в межах 10 МЗП, як і раніше, оподатковується за ставкою 15 %, сума перевищення — за ставкою 20 %.

До речі, підприємці і незалежні професіонали до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищить 10 МЗП, теж повинні застосувати ставку 20 %.

Для зарплати шахтарів діють загальні правила оподаткування.

2. На рік, до 1 січня 2016 року, «відсунули» можливість застосовувати ПСП у розмірі 100 % прожиткового мінімуму на працездатну особу (далі — ПМПО), установленого на 1 січня податкового року.

img 6

У 2015 році розмір звичайної ПСП, як і раніше, — 50 % ПМПО.

3. Іноземні дивіденди оподатковуватимуть, як і інші іноземні прибутки, за ставками 15 (20) %. Раніше ставка для них становила 5 %.

4. Основна сума боргу (кредиту) фізособи, прощеного (анульованого) кредитором за його рішенням, потрапить до оподатковуваного доходу, якщо її розмір з розрахунку на рік перевищить 50 % мінзарплати, установленої на 1 січня звітного року.

5. Інвестиційний прибуток, роялті оподатковуються за ставкою 15 %.

Військовий збір

Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. У цьому ми можемо переконатися на прикладі такого «тимчасового» явища, як військовий збір. Спочатку його запроваджували до 1 січня 2015 року. Однак тепер дію військового збору продовжили до набуття чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, тобто до невизначених часів. Крім того, розширено об’єкт обкладення військовим збором. Тепер до нього потраплять усі оподатковувані прибутки резидентів і нерезидентів, визначені ст. 163 ПКУ.

img 7

Зверніть увагу: у осіб, які декларують прибутки у вигляді зарплати і винагород за ЦПД (загальна річна сума яких перевищує 120 МЗП, установленої на 1 січня звітного року), нараховані (виплачені, отримані) одночасно двома і більше податковими агентами, з’явиться шанс повернути суму переплати з ПДФО.

Інше

1. Транспортний податок. Його платники: фіз- і юрособи (у тому числі нерезиденти), які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, що використовувалися до 5 років, з об’ємом циліндрів двигуна понад 3000 куб. см (як для бензинового, так і для дизельного двигуна). Сплачують такий податок за ставкою 25 тис. грн. на рік.

2. Тимчасово встановлять імпортний збір, який справлятимуть з товарів, що ввозяться на митну територію України в режимі імпорту, незалежно від країни їх походження. Але він запрацює після опублікування відповідного рішення КМУ про узгодження запровадження збору з міжнародними організаціями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі