Теми статей
Обрати теми

ПДВ-облік у 2015 році

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
На жаль, законодавець не відмовився від ідеї ПДВ-спецрахунків. Але порівняно з первинним варіантом пішов на деякі поступки. Як і коли запрацює система електронного ПДВ-адміністрування, читайте в цій статті.
електронне
адміністру-
вання

Отже, у повному масштабі спецрахунки запрацюють з 01.07.2015 р.

Але не розслабляйтеся. З 1 лютого по 30 червня 2015 року вам також доведеться з ними працювати, щоправда, тільки в тестовому режимі.

А як бути в січні? Чи потрібно поголовно реєструвати всі податкові накладні (далі — ПН) в ЄРПН?

На жаль, тут цілковита плутанина. З одного боку абз. 8 п. 11 підрозд. 2 розд. XX ПКУпередбачає, що обов’язкова реєстрація всіх без винятку ПН (у тому числі й тих, які не видаються покупцю) запроваджується з 1 лютого 2015 року.

Але з іншого боку:

1) уже починаючи з 1 січня право на податковий кредит покупцю дає тільки зареєстрована в ЄРПН податкова накладна (п. 198.6 ПКУ). Якщо ПН не зареєстрована в ЄРПН — права на податковий кредит немає;

2) п. 201.1 ПКУ вимагає складати податкові накладні в електронній формі, причому зареєстровані в ЄРПН. Тим паче що нова форма ПН «заточена» під обов’язкову реєстрацію.

img 1

Не забудьте: з 01.01.2015 р. податкова накладна виписується за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1129*.

* З її заповненням ви можете ознайомитися у статті «Податкова накладна — 2015: що нового?» у журналі «Бухгалтер 911», 2014, № 5 (ср. ).

Тому вважаємо, що вже в січні потрібно реєструвати в ЄРПН усі податкові накладні (незалежно від суми). Принаймні, ті, які видаються покупцю.

Як бути з 1 лютого по 30 червня?

Як ми вже зазначали, з цієї дати ПДВ-спецрахунки запрацюють у тестовому режимі (п. 35 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Причому з цього моменту всі ПН доведеться реєструвати в ЄРПН. У тому числі і ті, які покупцям не видаються: зокрема, це стосується і ПН, складених згідно з п. 198.5 ПКУ (використання товарів/послуг, за якими відображався податковий кредит, у пільгованих/неоподатковуваних операціях).

img 2

Для отримання податкової накладної покупець надсилає запит до ЄРПН. На підставі такого запиту він отримує повідомлення про реєстрацію податкової накладної в ЄРПН і саму податкову накладну в електронному вигляді (п. 201.10 ПКУ).

Увага! У цьому періоді їх можна буде реєструвати без урахування формули (п. 35 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Тобто система пропускатиме всі ПН — незалежно від того, чи достатньо коштів на спецрахунку. Отже, тільки для цього спецрахунок поповнювати не доведеться. Щоправда, мати з ним справу, судячи з усього, усе одно доведеться — адже формально сплатити ПДВ з поточного рахунка ви не зможете (для цього податківці мають забезпечити списання відповідної суми із спецрахунку).

Є ще одна важлива деталь. Як ви знаєте, граничний строк реєстрації ПН в ЄРПН становить 15 календарних днів, наступних за датою її складання (абз. 7 п. 201.10 ПКУ). Причому його ніхто не змінював. Раніше, якщо цей строк було пропущено, зареєструвати ПН було не можна. Податковий кредит у цьому випадку захищали, як правило, скаргою Д8.

Зараз на підставі скарги податковий кредит відстояти не можна. Але тепер у постачальника є можливість зареєструвати податкову накладну і після закінчення зазначеного 15-денного строку. Щоправда, за таке порушення постачальнику доведеться заплатити штраф, передбачений п. 1201.1 ПКУ. При порушенні строків реєстрації:

— до 15 календарних днів — у розмірі 10 % від суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК;

— від 16 до 30 календарних днів — у розмірі 20 %;

— від 31 до 60 календарних днів — у розмірі 30 %;

— від 61 і більше календарних днів — у розмірі 40 %.

При цьому, якщо платник не зареєструє зі своєї вини ПН/РК протягом 180 календарних днів з дати її складання, до нього зможуть застосувати штраф у розмірі 50 % від суми ПДВ, зазначеної в такій ПН/РК.

Щоправда, урахуйте: у період тестування спецрахунків (з 01.02.2015 р. по 30.06.2015 р.) штраф за порушення строку реєстрації ПН у межах 15 днів застосовуватися не буде (п. 35 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Отже, якщо встигнете зареєструвати ПН у цьому проміжку часу, нічого страшного. А ось якщо ви пропустите і цей строк (запізнення на 16 днів і більше), то зазначена індульгенція вже не спрацює. Тобто до вас зможуть застосувати відповідний штраф.

img 3

А що буде, якщо податкова накладна несвоєчасно зареєстрована в січні? Чи буде штраф у цьому випадку? На жаль, тут законодавці залишили лазівку. І жодних звільнень не передбачили. Чекаємо, що скажуть податківці...

Але як же все-таки бути покупцю, якщо постачальник прострочив терміни реєстрації? Чи не втратить він свій податковий кредит? У ПКУ передбачили спеціальне застереження із цього приводу. У разі несвоєчасної реєстрації постачальником податкової накладної право на податковий кредит у покупця виникає в період реєстрації постачальником такої ПН. Щоправда, за умови, що з дати складання ПН не пройшло 180 календарних днів (п. 198.6 ПКУ).

Як працюватимуть спецрахунки починаючи з 01.07.2015 р.?

Починаючи з 01.07.2015 р. спецрахунки запрацюють на повну силу. Тобто зареєструвати ПН можна тільки в межах формули.

Формула спецрахунків, по суті, залишилася колишньою*. Але нардепи її дещо доповнили/підкоригували. Зокрема, уточнили, що: розрахунки коригування теж братимуть участь у формулі (раніше цей момент можна було трактувати неоднозначно); ПН за нерезидентними послугами збільшує підсумок формули.

* Детально з формулою ви можете ознайомитися у статті «Спецрахунки з ПДВ — як це буде?» // «Бухгалтер 911», 2014, № 2.

Ще один важливий момент: законодавець додав можливість повернути гроші із спецрахунку на поточний рахунок, якщо сума коштів на спецрахунку більша, ніж задекларовані зобов’язання з ПДВ.

Механізм повернення такий (п. 2001.6 ПКУ):

1. Платник подає разом з декларацією з ПДВ заяву про повернення грошових коштів.

2. Держказначейство протягом 5 робочих днів після граничного строку, установленого для самостійної сплати ПДВ, перераховує гроші на поточний рахунок.

Крім того, 1 липня платникам автоматично збільшать суму ПДВ, на яку вони матимуть право зареєструвати ПН/РК. Її розрахують виходячи з середньомісячного розміру ПДВ, задекларованого до сплати і погашеного за останні 12 календарних/звітних місяців (4 квартали). Тобто чим більше ПДВ ви сплачували, тим на більшу суму ви зможете реєструвати ПН/РК. При цьому така сума підлягатиме щоквартальному перерахунку.

img 4

Поповнювати спецрахунок будуть і помилково, і надмірно сплачені суми ПДВ (абз. 3 п. 34 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Доля від’ємного залишку/БВ, задекларованих до лютого

Це одна з найважливіших та найбільш очікуваних новин. Нардепи передбачили можливість використання:

1) сум ПДВ, заявлених до бюджетного відшкодування за звітні періоди до 1 лютого 2015 року;

2) сум ПДВ, задекларованих до бюджетного відшкодування за звітні періоди до 1 лютого 2015 року в рахунок зменшення ПДВ-зобов’язань майбутніх періодів;

3) від’ємного значення ПДВ, а також залишку від’ємного значення попередніх періодів після бюджетного відшкодування, задекларованих за звітні періоди до 1 лютого 2015 року.

На жаль, формулювання «за звітні періоди до 1 лютого» не є кристально прозорим, але, судячи з усього, до числа цих періодів потрапляє і січень 2015 року.

Якщо у вас «зависли» такі суми, ви можете визначити їх частку, додавши до декларації з ПДВ заяву. Форми заяви немає, крім того, у ПКУ також немає норм, які б вимагали її затвердження. Тому на сьогодні є підстави говорити, що її можна подати в довільній формі (звичайно, якщо найближчим часом податківці що-небудь не вигадають). У цій заяві ви можете зазначити один з двох напрямів використання згаданих сум:

1) збільшити суму ПДВ, на яку ви маєте право зареєструвати ПН/РК, з одночасним збільшенням податкового кредиту в ПДВ-декларації за звітний період, в якому сталося таке збільшення;

img 5

Таке збільшення здійснюється без проведення перевірок, передбачених ст. 200 ПКУ. Водночас суми такого від’ємного значення/бюджетного відшкодування можуть бути перевірені в загальному порядку.

2) повернути в порядку, передбаченому ст. 200 ПКУ у редакції, чинній на 31 січня 2014 року (цілком імовірно, що нардепи хотіли сказати 31 грудня, але «маємо, що маємо»).

m.kazanova@buhgalter911.com

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі