Теми статей
Обрати теми

Спрощенка з РРО, а також інші РРО-зміни

Александрова Олеся, податковий експерт, о.alexandrova@buhgalter911.com
У наших законодавців упродовж останніх років була не одна спроба запровадити для підприємців-єдиноподатників обов’язковість застосування РРО. Раніше всі вони закінчувалися невдало... Але не цього разу. Хоча, слід зазначити, певних компромісів у питанні «РРО та єдиноподатник» законодавцям таки вдалося досягти. Детальніше про це читайте далі. Заразом ви дізнаєтеся і про інші важливі зміни у сфері РРО.
єдиний податок,
РРО

Хто з єдиноподатників у числі «щасливців»

Норми, які звільняли від РРО підприємців на єдиному податку, містилися в п. 296.10 ПКУ і п. 6 ст. 9 Закону про РРО. Тепер ці пункти викладено в новій редакції, з якої ми бачимо, що звільняються від застосування РРО тільки окремі категорії єдиноподатників.

Так, звільняються від застосування РРО: уся група 1, а групи 2 і 3 (підприємці) тільки при торгівлі на ринках або при продажу товарів у дрібнороздрібній мережі через засоби пересувної торгівлі.

«Свято наближається»

Ну що ж, єдиноподатникам нічого не залишається, як зрозуміти і пробачити законодавців. Але виникає таке запитання: з якого числа запроваджується РРО-повинність для спрощенців?

img 1

Згідно з Правилами дрібнороздрібної торгівлі* до засобів пересувної торгівлі належать автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричіпи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки — прилавки), розноски, лотки, столики тощо.

* Затверджені наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 08.07.96 р. № 369 (ср. ).

Група 3 (підприємці) має застосовувати РРО починаючи з 1 липня 2015 року, для групи 2 зробили більше послаблення — вони почнуть застосовувати РРО з 1 січня 2016 року.

Для відчайдушних підприємців, готових з головою поринути в РРО-шний вир раніше строку, законодавці придумали бонус. Так, якщо фізособи-єдиноподатники груп 2 і 3 (крім риночників та дрібнороздрібників) почнуть застосовувати РРО у фіскальному режимі вже з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно (тобто, треба розуміти, почнуть застосовувати РРО у будь-який момент часу аж до 30 червня), то за це їм обіцяно величезне послаблення: з дати початку застосування РРО (для групи 2 — це 01.01.2016 р., для групи 3 — 01.07.2015 р.) вони звільняються від проведення перевірок правильності застосування РРО.

Інші важливі РРО-зміни

Усі зміни, про які говоритимемо далі, набули чинності з 01.01.2015 р. Отже, часу на підготовку загалом немає.

1. Законодавці помітно підкоригували ст. 9 Закону про РРО, в якій перелічено операції, звільнені від застосування РРО.

Завдяки змінам до цієї статті зі звільнення від застосування РРО випали операції з прийняття готівки за послуги. Нагадаємо: раніше такі операції можна було здійснювати без РРО — за умови здійснення розрахунків у касах підприємств/установ/організацій з оформленням прибуткових/видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій.

Тепер же оплату за послуги потрібно буде приймати тільки через РРО. Швидше за все, це стосуватиметься й орендної плати (хоча не секрет, що ця операція послугою не є).

2. Із звільнень, передбачених ст. 9 Закону про РРО, також випали:

— операції з купівлі-продажу іноземної валюти в касах банків;

— продаж товарів у системах електронної торгівлі (комерції);

— операції комерційних агентів банків з отримання готівки для її подальшого переказу. З цією нормою перегукуються і зміни, внесені до ст. 3 Закону про РРО (у ній окремо назвали операції з прийняття готівки для її подальшого переказу).

img 2

Крім того, змінений п. 2 ст. 3 Закону про РРО окремо вказує на необхідність видачі розрахункового документа особам, які замовляли/оплачували товар/послугу через Інтернет.

3. Прочитавши два попередні пункти, ви, напевно, уже засмутилися. Але є привід і для гарного настрою: до 1 червня суб’єкти господарювання звільняються від санкцій за порушення вимог Закону про РРО, зокрема: при наданні послуг (у разі проведення розрахунків за них у касах з оформленням касових ордерів і видачею квитанцій, підписаних і скріплених печаткою), при продажу товарів у системах електронної торгівлі/комерції тощо.

4. Питання про те, чи потрібно друкувати Z-звіт у період, коли підприємство не працює, тепер чітко врегульовано. До п. 9 ст. 3 Закону про РРО внесли уточнення, з якого випливає, що друкувати Z-звіт потрібно тільки при здійсненні розрахункових операцій. Виходить, що у вихідний, святковий, бездіяльний день — тобто за ті дні, коли не було розрахункових операцій, — про це турбуватися не потрібно.

Податківці й раніше погоджувалися, що у вихідні та святкові дні друкувати Z-звіт не обов’язково. Але якщо суб’єкт деякий час не провадив діяльність, вони все одно вимагали щодня друкувати його. Тепер ця проблема має вирішитися.

5. Ненадовго, до 1 січня 2016 року, продовжили можливість використання електронних контрольно-касових апаратів, уведених в експлуатацію до 1 січня 2015 року, які створюють контрольну стрічку у друкованому вигляді і подають податківцям дротовими або бездротовими каналами зв’язку інформацію тільки про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, що міститься в їх фіскальній пам’яті, і при цьому не подають електронних копій розрахункових документів.

o.alexandrova@buhgalter911.com

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі