Теми статей
Обрати теми

Військовий збір — тепер для всіх і вся

Катерина Скрипкіна, Яна Клиженко експерти з питань оплати праці
Новорічні зміни «зачепили» і цей збір. На жаль, але тут реформи не на нашу користь. Раніше хоча б перелік доходів, що потрапляють під оподаткування, був обмежений славетним «тріо»: зарплатний дохід, окремі ЦП-договори та деякі виграші. Тепер же все, що обкладається ПДФО, обкладається і військовим збором. Круто? Ще й як. Але без підтримки в цій ситуації ми вас не залишимо!
обкладення доходів фізосіб

Військовий збір (далі — ВЗ), який повинен був стати тимчасовим явищем, схоже, залишиться з нами надовго. Його дію продовжили до набуття чинності рішенням ВРУ про завершення реформи Збройних Сил України, тобто до невизначених часів. Відповідні зміни до ПКУ вніс Закон № 71*.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

Але це ще півбіди. Гірше те, що законодавець почаклував над об’єктом обкладення ВЗ і розширив його до... (увага!) всіх доходів, визначених ст. 163 ПКУ (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Досить точно цю ситуацію описав користувач порталу buhgalter911.comпід ніком Молодий бух: «військовий збір з усього, що тільки можна» ☹.

Що стосується механізму утримання ВЗ і строків його сплати, то вони залишилися колишніми. Ось тільки якщо раніше обов’язок з його утримання та сплати до бюджету лягав лише на плечі податкових агентів, то тепер сплачувати його доведеться і всім іншим. Тепер про все по порядку.

Які доходи обкладати ВЗ?

Об’єкт обкладення не просто розширили — його кардинально змінили. Якщо раніше ВЗ справляли з окремих виплат, то тепер ситуація змінилася...

До переліку доходів, які є об’єктом обкладення ВЗ, потрапили:

— доходи, перелічені в п. 164.2 ПКУ (тобто доходи, що потрапляють до загального місячного/річного оподатковуваного доходу);

— іноземні доходи;

— доходи підприємців-загальносистемників і від здійснення незалежної профдіяльності;

— а для нерезидентів — доходи з джерелом їх походження в Україні.

Але зауважте: є й доходи, які до об’єкта ВЗ не потрапляють. Це, звичайно ж, ті, які названі в п. 165.1 та інших звільняючих нормах розд. IV ПКУ.

img 1

Щоправда, як розумієте, таких «послаблень» значно менше, ніж доходів, що обкладаються ВЗ.

З окремих доходів фізособи будуть самі сплачувати ВЗ

Сплачувати ВЗ згідно зі ст. 171 ПКУ доведеться:

роботодавцю — з доходів у вигляді зарплати;

податковому агенту — з оподатковуваних доходів з джерелом їх походження в Україні, які остаточно обкладаються ВЗ при їх нарахуванні (виплаті, наданні);

платнику податку — з іноземних доходів і доходів, джерело виплати яких належить особам, звільненим від обов’язків нарахування, утримання або сплати (перерахування) ВЗ до бюджету.

Як бачите, тепер в об’єкті фігурують і доходи фізосіб, отримані не від податкових агентів, інвестприбуток, а також доходи підприємців-загальносистемників і незалежних професіоналів. Тобто ті доходи, з яких ПДФО сплачується ними за підсумками декларації. А як же сплатити з них ВЗ? Очевидно, так само — за підсумками декларації. Підтвердження цьому можете знайти в п.п. 168.2.1 ПКУ, до якого, до речі, відправляє «профільний» п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Ось тільки під цю справу потрібна нова форма декларації.

img 2

До 01.01.2015 р. обов’язок зі сплати ВЗ фактично покладався тільки на податкових агентів. Адже до об’єкта обкладення ВЗ потрапляли тільки ті доходи, які виплачували вони. Тепер ситуація змінилася кардинально.

Зарплаті та винагороді за ЦПД дісталося неабияк

До останнього часу вдавалося вишукувати окремі «зачіпки», щоб обмежити обкладенням ВЗ тільки фонд оплати праці. Тепер же, на жаль, шансів немає.

За новими правилами роботодавець повинен утримати ВЗ з доходів у вигляді зарплати, нарахованих (виплачених) відповідно до умов трудового договору (контракту) (п.п. 164.2.1 ПКУ), і з інших виплат працівникам, які потрапили до оподатковуваного доходу згідно з п. 164.2 ПКУ.

Нагадуємо, що суму доходу для обчислення ВЗ не можна зменшити на ЄСВ, ПСП і ПДФО. Тобто під ударом «грязна» (нарахована) сума доходу.

При цьому врахуйте: якщо дохід виплачують у негрошовій формі, то ВЗ справляють із суми, збільшеної на «натуральний» коефіцієнт, розрахований для ПДФО-цілей. «Натуральний» коефіцієнт для ВЗ окремо не визначають!

З виплатами за ЦПД справи ще гірше. Тепер під обкладення ВЗ підпадає винагорода за будь-якими ЦПД — тобто не тільки «послуговими/підрядними», а й іншими (оренда, проценти, роялті тощо).

img 3

Раніше ВЗ обкладали тільки винагороди за договором підряду і договором про надання послуг (лист ДФСУ від 15.09.2014 р. № 4551/7/99-99-17-02-01-17). У свою чергу, виплати за ЦПД, не пов’язані з «роботами-послугами» (зокрема, орендну плату), ВЗ не обкладали.

Як бути ФОП і незалежним професіоналам?

Почнемо з ФОП-єдиноподатників. З ними найпростіше — адже їх доходи, як і раніше, ВЗ не обкладаються (вони не потрапляють до оподатковуваного доходу фізособи на підставі п.п. 165.1.36 ПКУ).

Зовсім інакше справи у ФОП-загальносистемників і незалежних професіоналів (зокрема, нотаріусів). За підсумками року їм доведеться сплачувати ВЗ «за себе».

img 4

Для загальносистемників і незалежних професіоналів у частині ВЗ звільняючих «зачіпок» немає. Для них об’єктом обкладення ВЗ є чистий оподатковуваний дохід. Інакше кажучи, за аналогією з ПДФО підприємець-загальносистемник (незалежний професіонал) повинен за підсумками року сплатити ВЗ «за себе».

Але, на жаль, на цьому проблеми не закінчуються. Потрібно розібратися з механізмом сплати. Річ у тім, що якщо ФОП-загальносистемнику або незалежному професіоналу дохід виплачує податковий агент, то формально саме він зобов’язаний нарахувати, утримати та сплатити ВЗ.

Якщо ж ви пригадали про «звільняючі» пп. 177.8 і 178.5 ПКУ, то доведеться вас розчарувати: податківці в усних роз’ясненнях наполягають на неможливості їх застосування. Підстава — у п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ посилань на ст. 177 і 178 ПКУ немає. На жаль, але це має значення і для суми ВЗ — якщо з підприємницького доходу (доходу незалежного професіонала) ВЗ утримують, базою для нього буде вся сума нарахованого доходу. Адже суму чистого доходу податковий агент не знає.

ВЗ при продажу майна

На жаль, але формально виходить, що ВЗ потрібно обкладати і частину доходів від операцій з майном, розмір якої визначено ст. 172 і 173 ПКУ. Зокрема, це стосується продажу легкових автомобілів, іншої «рухомості».

img 5

При цьому нагадуємо, що дохід, отриманий від продажу/обміну протягом звітного/податкового року легкового автомобіля і/або мотоцикла, і/або мопеда, не обкладається ПДФО (п. 173.2 ПКУ). У зв’язку з цим він, імовірно, не повинен обкладатися і ВЗ.

Те саме і з продажем нерухомості. Продав? Готуйся платити ВЗ ☹. Тішить, що хоча б ПДФО-пільги, установлені п. 172.1 ПКУ, тут теж повинні діяти. Таким чином, з першого продажу (наприклад, об’єкта нерухомості, яким ви володієте більше трьох років або який вам дістався у спадок) ВЗ не справляють (якщо виконуються всі умови, перелічені в п. 172.1 ПКУ).

І ще одне. При продажу майна, що вимагає нотаріального посвідчення, платник податків сплачує ПДФО до укладення правочину. При цьому нотаріус контролює сплату податку (без платіжного документа операція не відбудеться). Це передбачено спеціальними ст. 172 і 173 ПКУ. Водночас щодо сплати ВЗ ПКУ відправляє нас до ст. 168, яка подібних правил не передбачає. Отже, виходить, що в такому разі отримувач доходу повинен сам сплатити ВЗ за підсумками декларації (п.п. 168.2.1 ПКУ). У свою чергу, нотаріуси в такому разі контролювати попередню сплату ВЗ не повинні. Принаймні формально все виглядає саме так...

Спадщина та подарунки

Потрапляють під обкладення ВЗ спадщина та подарунки — адже вони прямо названі в п.п. 164.2.10 ПКУ. При цьому нагадаємо, що для цілей обкладення таких доходів ПДФО головну роль відіграє ступінь спорідненості дарувальника/спадкодавця і обдаровуваного/спадкоємця. Наприклад, власність, успадкована членами сім’ї першого ступеня спорідненості, є об’єктом оподаткування, але ставка ПДФО — 0 %.

Але з ВЗ такий фокус, на жаль, не спрацює ☹. Адже для нього ставка тільки одна — 1,5 %. А оскільки операція є «об’єктною», сплатити його доведеться.

З подарунками ж ситуація трохи краща. Чому? Річ у тім, що негрошові подарунки вартістю не більше 50 % мінзарплати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного року, до об’єкта ПДФО не потрапляють. Це означає, що вони не обкладатимуться і ВЗ. Ну хоч щось...

img 6

У 2015 році це 609 грн.

Якщо ж вартість подарунка перевищує зазначену межу, різницю (визначену за звичайними цінами і збільшену на «натуральний» коефіцієнт) доведеться обкласти як ПДФО, так і ВЗ.

Врахуйте: ВЗ з вартості подарунків, допомоги від фізосіб, спадщини фізособі потрібно сплачувати самостійно. Але якщо дохід у вигляді подарунка або благодійної допомоги виплачує податковий агент, саме він сплачує ВЗ.

Що не потрапляє під ВЗ?

Як ми вже зазначали, обкладати ВЗ потрібно майже все. Але є і винятки — їх основний перелік наведено у ст. 165 ПКУ. У ній ви знайдете, зокрема:

декретні (п.п. 165.1.1 ПКУ);

аліменти, що виплачуються фізособі резидентом згідно з рішенням суду (п.п. 165.1.14 ПКУ);

— профспілкові виплати (п.п. 165.1.47 ПКУ);

— допомогу на лікування (п.п. 165.1.19 ПКУ);

— допомогу на поховання від профспілки, від працедавця в розмірі не більше 3420 грн. (п.п. 165.1.22 ПКУ).

Як підсумок хотілося б нагадати, що для податкових агентів досі не запровадили звітність з ВЗ (обіцяний апгрейд Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, де вони повинні відображати і ВЗ, поки що не відбувся). А тепер ще й декларація про доходи потребує змін. Ну що ж, залишається чекати...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі