Теми статей
Обрати теми

Як отримати податкову накладну після 01.01.2015 р.?

Ольга Сумцова, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
З 1 січня 2015 року всі ПН складаються лише в електронній формі, причому «запрацювали» й нові правила їх отримання. То ж як їх тепер отримувати?
ПДВ-облік

Те, що з 1 січня всі ПН складаються лише в електронній формі, підтвердили і в ДФСУ (див. лист № 1403*). Як же їх отримувати? Про це розповідає п. 201.10 ПКУ: покупець отримує їх прямо з ЄРПН. До речі, це означає: якщо ПН не зареєстрована, отримати її таким чином не вдасться.

* Лист ДФСУ від 19.01.2015 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17.

Щоб отримати ПН, покупець повинен направити в електронному вигляді «Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних» (J1300103). Такий запит допускає отримання відомостей про ПН:

— зареєстрованих на конкретну дату;

— за списком документів (наприклад, таким чином ми можемо отримати інформацію про ПН, отримані від конкретного контрагента).

— по списку документов (к примеру, таким образом мы можем получить информацию об НН, полученных от конкретного контрагента).

img 1

Це дисонує з думкою ДФСУ щодо добровільної реєстрації ПН у січні (з ПДВ до 10 тис. грн.).

Важливо! Щоб отримати не лише інформацію про факт реєстрації ПН в ЄРПН, а й саму електронну ПН, вузапиті обов’язково потрібно зробити позначку в полі «Імпорт документу з квитанцією».

Після відправлення запиту покупцю надійде відповідний витяг (J1400102) і безпосередньо ПН в електронному вигляді. Такі ПН вважаються зареєстрованими в ЄРПН та отриманими від постачальника (п. 201.10 ПКУ).

img 2

Ще чого декілька тез з листа № 1403:

— ПДВ за грудень/січень потрібно сплачувати з поточного рахунка до бюджету;

— за несвоєчасну реєстрацію ПН у січні (якщо вона є обов’язковою) не штрафують;

— правило про те, що ПК відображається лише щодо зареєстрованих ПН, «запрацює» лише з лютого.

Відповідно, постачальнику, щоб передати ПН покупцю, достатньо зареєструвати ПН в ЄРПН. А покупець сам вже «витягне» цю ПН з ЄРПН. Щоправда, ураховуючи лояльний підхід податківців до реєстрації ПН у січні, на 100 % цей механізм запрацює лише стосовно ПН, які складатимуться з лютого.

Однак ні для кого не секрет, що в січні багато хто стикався і стикається з проблемами отримання ПН з ЄРПН, причому суто технічними. Тому майте на увазі: час на вирішення цих проблем поки що є. Принаймні, до дати подання ПДВ-декларації за січень.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі