Теми статей
Обрати теми

У штаті восьмий працівник? Не забудь про «інвалідний» норматив!

Оксана Хмелевська, податковий експерт, о.khmelevska@buhgalter911.com
Якщо протягом 2014 року штат ваших працівників збільшився до 8 осіб і більше, то ви потрапили до групи ризику за «інвалідним» нормативом. Про те, що це означає, читайте в цій статті.
питання зайнятості

Роботодавці, в яких минулого року за основним місцем працювало 8 і більше працівників (виходячи із середньооблікової кількості штатних працівників за рік, далі — СКШП), повинні виконати норматив з працевлаштування інвалідів.

Сам «інвалідний» норматив також залежить від СКШП. При СКШП від 8 до 25 осіб — це одне основне робоче місце, якщо більше4 % від СКШП. Про те, що норматив виконаний, Фонд інвалідів дізнається зі звіту про працевлаштування, який подають до 1 березня 2015 року. Але перед цим, до 1 лютого 2015 року, зазначені роботодавці повинні пройти реєстрацію у Фонді. Майте на увазі: у поточному році цей день припадає на неділю (неробочий день). При цьому, оскільки субота 31 січня для Фонду буде робочою (через перенесення робочих днів), вона й стане граничним днем для реєстрації.

Зауважте, п. 3 Порядку № 70* наказує реєструватися, як тільки кількість працівників досягне 8 осіб. Однак не поспішайте. Орієнтиром у цьому питанні є лише річний показник СКШП (визначається згідно з розд. 3 Інструкції № 286). Якщо він не перевищив 7 осіб, реєструватися не потрібно.

* Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій і фізичних осіб, які використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

img 1

Норматив стосується як юросіб, так і підприємців (незалежно від системи оподаткування). Щодо відокремлених підрозділів, то для цієї мети вони враховуються разом із головним підприємством.

Однак відстежувати СКШП слід і протягом року, хоча би приблизно. Адже, якщо після його закінчення виявиться, що вам потрібно дотримуватись «інвалідного» нормативу, але ви до нього не дотягуєте, доведеться сплачувати санкції у розмірі середньорічної зарплати за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда (при СКШП від 8 до 15 — її половину). Щоправда, для підприємців-інвалідів є поблажка: вони можуть зарахувати себе до «інвалідного» нормативу.

Тим, хто реєструватиметься, потрібно самостійно подати (або надіслати поштою рекомендованим листом) до відділення Фонду заяву, форму якої затверджено наказом Мінпраці від 14.03.2007 р. № 98. Роботодавці з відокремленими підрозділами додають про них відомості. Датою реєстрації буде дата подання заяви або дата на поштовому штемпелі (п. 4 Порядку № 70).

Водночас нагадаємо: за несвоєчасну реєстрацію у Фонді штраф не передбачений (лист Фонду інвалідів від 26.02.2008 р. № 1/6-43/06).

o.khmelevska@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі