Теми статей
Обрати теми

Поворотна фіндопомога: у пошуках плавного переходу

Юрій Товстоп’ят, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Раніше розд. ІІІ ПКУ передбачав спеціальні правила оподаткування поворотної фіндопомоги* (далі — ПФД), від яких з набуттям чинності Законом № 71** не залишилося зовсім нічого. Як же бути при переході з одних прибутково-облікових правил на інші? Давайте розбиратися разом!
податок на прибуток,
перехідні питання

* Про що ви могли прочитати у статті «Поворотна фіндопомога: шпаргалка» у журналі «Бухгалтер 911», 2014, № 2.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

Спочатку загальне: «прибуткові» правила, що діють з 1 січня, не передбачають оподаткування ПФД. Якщо ПФД отримано після цієї дати, вона збільшить об’єкт оподаткування тільки в тому випадку, якщо її не повернути (після закінчення строку позовної давності). Виглядає досить просто. А ось як бути з «перехідною» ПФД? Розглянемо два «ходові» випадки.

1. ПФД отримали від «звичайного» платника податку на прибуток. Не встигли повернути у 2014 році? При складанні декларації-2014 доведеться відобразити дохід у вигляді умовних відсотків (ряд. 03.10.1 додатка ІД). А облікова ставка НБУ, від якої прямо залежить їх розмір, минулого року зростала як гриби після дощу.

Що відбуватиметься після 1 січня? Повернення ПФД не призведе до жодних податкових наслідків. До речі, неповернення її на кінець податкового (звітного) періоду — теж (якщо не минув строк давності).

img 1

Нові правила оподаткування не передбачають нарахування умовних відсотків. Тому забудуть про такий «штучний» дохід як 20-мільйонники, так і ті, хто перевищив зазначений обсяг доходів.

2. ПФД отримали від неплатника / «незвичайного» платника податку на прибуток. Якщо ви отримали ПФД від такого платника і не повернули її до закінчення звітного періоду, її слід відображати у складі доходів (ряд. 03.12 додатка ІД). Але в чому основний лейтмотив цієї статті — при поверненні такої допомоги раніше ви могли розраховувати на відображення витрат. Чи зможете ви відобразити їх після 1 січня?

Саме поняття податкових витрат з розд. III ПКУ вилучили. Нові ж правила «прибуткового» обліку прив’язуються до бухобліку, що не передбачає відображення доходів/витрат за ПФД. Як же бути? Уся надія на «перехідні» правила, а саме на абз. 2 п. 22 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ (див. цитату).

Що ж маємо? По-перше, дійсно раніше витрати (при поверненні ПФД) відображали за датою перерахування коштів контрагенту. По-друге, у цьому випадку на 1 січня таки є кредиторська заборгованість. В ідеалі умови для застосування цього правила виконуються, а тому, вважаємо, при поверненні ПФД на її суму можна зменшити об’єкт оподаткування. Але радіти поки що зарано — слід дочекатися думки податківців. Добре, хоч часу для цього ще багато.

img 2

За операціями, за якими витрати до 01.01.2015 р. визначалися за датою перерахування коштів і станом на 1 січня у платника є кредиторська заборгованість за ними, сума коштів, перерахована контрагенту після 1 січня, зменшує фінрезультат.

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі