Теми статей
Обрати теми

Один за всіх, або Суміщення професій

Яна Клиженко, експерт з питань оплати праці, у.klyzhenko@buhgalter911.com
У нас з’явилася вакантна посада. Обов’язки за нею хтось повинен виконувати. Чи може працівник, який обіймає іншу посаду, одночасно виконувати трудові обов’язки і за своєю, і за вакантною посадою? Якщо так, то як це оформити?
зміна умов праці

Так, працівник може виконувати роботу і за своєю, і за іншою посадою. Якщо він робитиме це в межах робочого часу за основною роботою без звільнення від неї, то виконання додаткових обов’язків потрібно оформити як суміщення професій (посад) (далі — суміщення). На це вказує ст. 105 КЗпП.

Оформити суміщення нескладно, але потрібно врахувати таке.

Якщо суміщення встановлюють за угодою сторін, необхідно отримати заяву працівника. До речі, у цьому випадку суміщення може бути введене в будь-який час.

Якщо суміщення — ініціатива роботодавця, то потрібно дотримуватися вимог ч. 3 ст. 32 КЗпП. Річ у тім, що встановлення суміщення є для працівника зміною істотних умов його праці. А це допустимо тільки за умови, що сталися зміни в організації виробництва та праці (є відповідний наказ).

img 1

Якщо вакантної посади немає, то суміщення неможливе.

Про необхідність суміщення працівника обов’язково повідомляють не пізніше ніж за 2 місяці до його введення. Якщо працівник згоден, то перед введенням суміщення (в останній день двомісячного строку) отримаєте від нього письмову згоду. До речі, якщо повідомну процедуру дотримано, але працівник не погоджується на суміщення, трудовий договір з ним може бути припинено на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП.

Хороша новина: у разі введення суміщення не потрібно укладати новий трудовий договір. Для доручення працівнику додаткових обов’язків достатньо видати наказ (розпорядження) керівника підприємства. У ньому зазначають професію (посаду), що суміщається, строк суміщення (за необхідності), обсяг додатково виконуваних функцій або робіт.

Пам’ятайте: за суміщення працівникам здійснюється доплата на підставі ст. 105 КЗпП.

img 2

Розмір та умови введення доплат за суміщення підприємство встановлює в колективному (трудовому) договорі, конкретний розмір — у наказі (розпорядженні) про покладення на працівника додаткових функцій.

Якщо на ваше підприємство поширюється дія Генеральної угоди на 2010 2012 роки*, розмір доплати встановлюєте в межах економії фонду зарплати згідно з тарифною ставкою та окладом працівника за посадою, що суміщається. Доплата за суміщення входить до складу фонду додаткової заробітної плати згідно з п.п. 2.2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, і обкладається ПДФО, ЄСВ і ВЗ у складі зарплати.

* Для підприємств, які не були представлені уповноваженими представниками при укладенні генугоди, обов’язковими будуть норми, соцгарантії, пільги, компенсації, установлені законодавчими та нормативно-правовими актами на державному рівні.

y.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі