Теми статей
Обрати теми

Чи потрібен РРО при оренді: старе запитання — нове звучання

Олеся Александрова, податковий експерт, o.aleksandrova@buhgalter911.com
У зв’язку зі змінами в Законі про РРО на слуху, крім усього іншого, й таке запитання: чи потрібно з 01.01.2015 р. підприємствам на загальній системі та єдиноподатникам — юрособам групи 3 застосовувати РРО при прийнятті готівки за оренду*? Узагалі, це питання не нове, але зараз воно зайшло на новий виток актуальності. Чому? Розберемося далі.
оренда,
касові
апарати

На проблему застосування РРО при оренді можна дивитися по-різному. І від цього відштовхуватися у вирішенні питання. Перший варіант: доводити, що оренда, у принципі, не послуга. З позиції цивільного законодавства це так і є. І хоча з позиції ПКУ оренда є послугою, але Закон про РРО — це окремий документ, що регулює правові основи застосування РРО і не «причетний» до податкового законодавства. Так-от, у розумінні ЦКУ оренда — це не послуга. Предметом договору про надання послуг і договору найму (оренда) є різні об’єкти цивільних прав. Про те, що договір оренди не може бути віднесений до договору про надання послуг, згадував і Мін’юст у п. 1 листа від 23.02.2004 р. № 8-11-19.

ВАСУ (див. постанову від 06.11.2013 р. у справі № К-52582/09) також зазначив, що надання послуг і оренда — це не одне й те саме. Він зробив висновок: діяльність з надання в оренду не можна ототожнювати з діяльністю у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, тому на неї Закон про РРО взагалі не поширюється.

Якби такий підхід підтримали податківці, питання з орендою і РРО можна було б закрити. На сьогодні всі роз’яснення податківців у ЗІР щодо оренди й РРО перейшли у статус «не чинних». Отже, поки що думка ДФСУ невідома. Щоправда, є підозри, що на рішення питання вони дивитимуться інакше, ніж ВАСУ та Мін’юст.

Адже раніше податківці в підкатегорії 109.02 ЗІР називали оренду послугою, посилаючись на Державний класифікатор продукції і послуг ДК 016-97. На підставі цього вони робили висновок: оскільки передання в оренду приміщень належить до сфери послуг, то приймати готівку за оренду можна тільки згідно з п. 1 ст. 9 Закону про РРО, з оформленням касових ордерів (та й те, тільки в тому випадку, якщо підприємство не є підприємством торгівлі та громадського харчування). Тобто податківці дивилися на проблему під іншим кутом: оренда — це послуга і треба застосовувати п. 1 ст. 9 Закону про РРО (це і є другий варіант).

Якщо використовувати такий підхід до оренди, то з 01.01.2015 р. виникає проблема. Адже з цієї дати п. 1 ст. 9 Закону про РРО змінено, і послуги вже не потрапляють під це послаблення. Тобто віднині всі готівкові розрахунки за послуги мають здійснюватися тільки через РРО. А якщо говорити, що й оренда потрапляє до розряду послуг (тобто використовувати підхід податківців), то й оплату за оренду також треба здійснювати через РРО .

img 1

До 01.07.15 р. до суб’єктів господарювання не застосовується відповідальність за проведення розрахунків за послуги через касу без РРО. Проте не виключено, що в такому разі до вас можуть спробувати застосувати адмінштраф за ст. 1551 КУпАП (за порушення встановленого порядку проведення розрахунків). Його накладає суд на підставі протоколу податківців. Розмір штрафу — від 34 до 85 грн. (накладається на особу, яка здійснює розрахункові операції) і від 85 до 170 грн. (на посадову особу).

o.alexandrova@buhgalter911.com

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі