Теми статей
Обрати теми

Виконуємо роботи: чи вказувати в ПН перелік використаних матеріалів?

Ольга Сумцова, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
Наше підприємство надає послуги з ремонту автомобілів. Віднедавна покупець став вимагати, щоб ми в податковій накладній, крім переліку ремонтних робіт, вказували і матеріали, використані у процесі ремонту. Чи є підстави для цього?
заповнення
податкової
накладної

Популярне запитання. Хоча, визнаємо, раніше воно було гострішим. У минулому, якщо ПН містила імпортну/підакцизну номенклатуру (а у сфері ремонту авто це, скоріше, правило), її потрібно було реєструвати в ЄРПН. Тепер же з 1 лютого реєстрації підлягають усі ПН — незалежно від суми ПДВ і номенклатури. Щоправда, актуальності це питання не втрачає і сьогодні, адже від його вирішення залежить правильність заповнення ПН, а отже, і її дійсність/недійсність.

Але якою мірою вимоги покупця є обґрунтованими? Усе залежить від того, який договір ви уклали з ним. Якщо предметом договору є виконання робіт (тобто ви уклали договір підряду), то за ним передаються результати роботи. З юридичної точки зору виконання роботи є самостійною операцією, а не сукупністю операцій з продажу сировини та роботи з її переробки. Тому матеріали, використані для ремонту, не є самостійним об’єктом постачання.

img 1

Про це говорив і ВАСУ. Оплата матеріалів, використаних для виконання послуг, не є окремою операцією постачання товарів, а є компенсацією підряднику його витрат при виконанні ним підрядних робіт. Такі матеріали не можуть бути окремим об’єктом оподаткування, оскільки вони є складовими однієї операції — постачання послуг (ухвала від 10.04.2014 р. у справі № 2а-9653/10/0570)).

Більше того, у ч. 1 ст. 839 ЦКУ зазначено, що за загальним правилом підрядник зобов’язаний виконувати роботу з використанням своїх матеріалів (інакше кажучи, підрядник використовує свої матеріали, а не поставлені покупцю). Причому в цьому випадку такі матеріали не поставляються окремо, а їх вартість уключається до ціни роботи.

Таким чином, матеріали, які включаються до вартості ремонтних робіт, окремо у ПН вказувати не потрібно. Адже за договором на виконання робіт поставляються не вони, а результат таких робіт.

У минулому це підтверджувала і ДФСУ (див. підкатегорію 101.20 ЗІР). Хоч ця консультація вже скасована, їх підхід змінитися не повинен (таке скасування було пов’язане зі змінами, що набрали чинності з 1 січня).

Інша річ, якщо договір передбачає як постачання товарів, так і надання робіт/послуг, тобто він є змішаним. Наприклад, у договорі вказано «Підрядник зобов’язується продати товар та виконати роботи з його монтажу». Тоді дійсно має місце і постачання товарів, і постачання послуг. І, як результат, без опису переліку поставлених товарів у ПН не обійтися.

img 2

До речі, не забувайте: якщо товар є імпортним/підакцизним, у гр. 4 ПН потрібно вказати його код УКТ ЗЕД. Ця вимога нікуди не ділася.

o.sumcova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі