Теми статей
Обрати теми

Податковий компроміс: порятунок для «ухильників»... і не лише

Анастасія Шепотько, податковий експерт, а.shepotko@buhgalter911.com
З 17 січня ПКУ доповнили положеннями про податковий компроміс. Що це таке і кому він може стати у пригоді, читайте в цій статті.
податкова
індульгенція

Насамперед: що ж таке цей податковий компроміс? Відповідь міститься в самому ПКУ. Якщо двома словами, він полягає в такому: якщо ви колись завищили податкові витрати або податковий кредит з ПДВ, у вас є можливість показати це податківцям. У такому разі вам дозволять сплатити лише 5 % від суми занижених податкових зобов’язань, без нарахування штрафів/пені та притягнення посадових осіб до адміністративної/кримінальної відповідальності. На перший погляд, це має бути цікавим лише тим, хто свідомо занижував свої податкові зобов’язання. Однак, судячи з усього, цей механізм буде дуже корисний і тим, кому в результаті податкової перевірки донарахують податок на прибуток / ПДВ.

Механізм податкового компромісу (підрозд. 92 розд. ХХ ПКУ)

img 1

Коли ви можете ініціювати податковий компроміс?

Це одне з найцікавіших запитань. Тут є декілька варіантів. Найпростіший та найочевидніший: ви, знаючи, що в минулому завищили витрати / податковий кредит, подаєте УР. По суті, добровільно здаєте себе ☺. Однак є й цікавіші варіанти.

Почати цю процедуру ви можете і в тому випадку, якщо податківці вже почали вас перевіряти. І більше того, навіть тоді, коли:

1) вже складено акт;

2) ви отримали податкове повідомлення-рішення. Щоправда, в такому разі вам потрібно встигнути до моменту узгодження грошового зобов’язання за ним;

img 2

У першому випадку подається УР, у решті випадків — заява.

3) ви почали процедуру адмін/судового оскарження податкового повідомлення-рішення (але лише в тому випадку, якщо грошове зобов’язання ще не узгоджене).

Грубо кажучи, виходить: якщо під час перевірки вам донарахують ПДВ та/або податок на прибуток, ви матимете можливість уникнути сплати таких сум (само собою, якщо дотримуються умови для цього).

Процедура податкового компромісу

Вона нехитра. При цьому закцентуємо увагу лише на загальній ситуації — при поданні УР (для решти випадків вона відрізняється ненабагато). Усе починається з подання податківцям УР з податку на прибуток або ПДВ (строк для цього див. на схемі). Форму УР повинні ще затвердити. А до цього моменту потрібно застосовувати чинні форми УР (п. 2 розд. II Закону № 63*). У Методрекомендаціях № 13** податківці говорять, що в такому разі:

1) у «прибутковому» УР — у шапці чинного УР з податку на прибуток під словом «Уточнюючий» потрібно додати слова «Податковий компроміс» і поставити зліва позначку;

2) в УР з ПДВ — у графі 2 (призначено для позначки про подання УР як окремого документа) потрібно поставити позначку «ПК». Такий же запис потрібно зробити в полі 0110 «Загальна».

img 3

Щоправда, поки незрозуміло, як все це стикується з електронною формою звітності.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу» від 25.12.2014 р. № 63-VIII.

** Методичні рекомендації щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу, затверджені наказом ДФСУ від 17.01.2015 р. № 13.

До УР потрібно додати заяву з мотивами її подання, а також перелік/опис операцій, щодо яких здійснювалося уточнення. Поки форму УР не затвердять, такий перелік/опис подається в довільній формі. Відомості, які вам потрібно показати за такими операціях, зазначені в п. 3.4 Методрекомендацій № 13 (відомості про контрагента за операцією, реквізити договору, зміст госпоперації тощо).

Після цього протягом 10 робочих днів, наступних за датою подання УР, фіскали приймають рішення, чи проводити документальну позапланову перевірку «уточнюваних» сум. Про це вони вас повідомлять (п. 3 підрозд. 92 розд. ХХ ПКУ). Якщо податківці проведуть перевірку, то приймуть податкове повідомлення-рішення (якщо виявлять порушення) або довідку (якщо в УР все розраховано правильно).

img 4

Це ППР можна оскаржити (в адміністративному порядку або до суду), але в такому разі процедура податкового компромісу не застосовується.

Далі вам потрібно сплатити суму податку, визначену в УР або ППР. На це відведено 10 календарних днів, наступних за отриманням повідомлення про відсутність необхідності в проведенні перевірки, ППР або довідки. Після сплати податковий компроміс вважається досягнутим.

a.shepotko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі