Теми статей
Обрати теми

Нові деки єдиноподатників: що, де, коли?

Олеся Александрова, податковий експерт, o.alexandrova@buhgalter911.com
Час подання ЄП-звітності в самому розпалі. Усі «несуть» застарілі форми декларацій з ЄП. І тут — грім серед ясного неба: з’явилися нові форми звітності для спрощенців. Що з усім цим робити, розберемося далі.
застаріла ЄП-звітність

З одного боку, давно настав час. Змінилися і ставки, і групи ЄП. Тому доводилося «боротися» зі старою звітністю — відключати автозаповнення тощо. Тепер цю проблему вирішено. Мінфін наказом від 19.06.2015 р. № 578 затвердив нові форми декларації: для ФОП (групи 1 — 3 ЄП); для юросіб групи 3; для ЄП-сільгоспніків групи 4.

До речі, порядку їх заповнення, як і в попередніх випадках, немає. Затверджені лише самі форми нових бланків декларацій. Але жодних труднощів у процедурі їх заповнення немає.

З іншого боку, багато хто з платників дуже переймається: чи не змусять «здаватися» за новою формою вже за півріччя.

Перейматися тут нічим. У ПКУ є п. 46.6, в якому чітко зазначено, що нові форми декларацій набувають чинності для цілей заповнення звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, в якому відбулося їх опублікування. Старі форми до цього моменту вважаються чинними.

Таким чином, оскільки наказ № 578 опублікований у ІІІ кварталі (імовірно, це відбудеться 28 липня), нові форми звітності для ЄП групи 3 повинні будуть застосовуватися за наступний період — тобто за підсумками 2015 року. А для ЄП груп 1, 2, 4 — узагалі з 2016 року.

Однак, найімовірніше (оскільки стара звітність уже нікуди не годиться), що податківці попросять почати застосовувати нові форми для групи 3 уже з періоду 9 місяців, а для груп 1 і 2 — за 2015 рік. Якщо на той час під нові форми встигнуть перелаштувати електронну звітність, для платників такий варіант навіть є зручнішим.

img 1

А ось якщо ЄП виправлятиме помилки за попередні періоди, то потрібно буде застосовувати форму, що діє на момент виправлення помилки. Відповідно, якщо виправлятимемося після офіційного опублікування наказу № 578, потрібно буде використати вже нову форму.

А що змінилося у формах? Самі форми декларацій підігнали під нові умови та ставки ЄП. ФОП на ЄП повинні будуть заповнювати декларацію у гривнях з копійками, а не, як раніше, у цілих гривнях. Для ФОП зник поділ авансових внесків за місяцями — тепер потрібно показувати загальною сумою за квартал. А показники госпдіяльності обмежили двома рядками (обсяг доходу за звичайною ставкою ЄП і за ставкою 15 %) для груп 1 і 2 і трьома рядками (за ставкою 2 %, 4 % і 15 %) для ФОП-ЄП групи 3.

Для ЮРЄПів у формі декларації видалили згадку про групи 4 і 6, уключивши туди тільки третьогрупників з правильними ставками.

Окремо зауважимо, що для платників ЄП групи 4 (сільгоспніків) з’явилася своя форма звітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі