Теми статей
Обрати теми

Вивчаємо новий витяг із СЕА з ПДВ

Віталій Смердов, шеф-редактор, v.smerdov@buhgalter911.com
Так-так, ви не помилилися! Адже якщо ви нещодавно оновлювали своє бухгалтерське ПЗ, то могли помітити появу нових — на додачу до старих — форм запиту та витягу із СЕА з ПДВ (далі — витяг). Їх ми зараз і обговоримо.

Форми нових запиту та витягу:

J1301901 — «Запит щодо отримання інформації в розрізі операцій з Системи електронного адміністрування ПДВ»;

J1401901 — «Витяг в розрізі операцій з Системи електронного адміністрування ПДВ».

При цьому врахуйте: вони не замінюють собою старі форми*, а слугують для надання додаткових, порівняно з ними, відомостей. Яких? Новий витяг дозволяє побачити той самий ліміт реєстрації ПН/РК (∑Накл), але:

* З ними ви могли ознайомитися в минулому номері журналу «Бухгалтер 911» у статті «Витяг з СЕА з ПДВ: розбираємо по кісточках».

на конкретну дату (наприклад, на 30.06.2015 р.). Її ви зазначаєте в запиті в полі «Сформувати інформацію за _________ в розрізі операцій». Причому витяг показує динаміку формування показника ∑Накл за весь день — з ранку й до вечора, із зазначенням конкретного часу (графа 2 «Дата та година операції»). Засмучує, щоправда, те, що не можна «замовити» інформацію одразу за певний проміжок часу (наприклад, з 30.06.2015 р. по 07.07.2015 р.);

у розрізі операцій, що вплинули на показник ∑Накл: поповнення рахунка (∑ПопРах), ПДВ за виданими ПН (∑НаклВид), ПДВ за отриманими ПН (∑НаклОтр) тощо. При цьому в запиті ви можете обрати або всі операції (для цього є спеціальна відмітка «Всі типи операцій»), або ж окремі з них (у такому разі поставите навпроти них хрестики). Що зручно: витяг дозволяє побачити дату і номер документа (зокрема ПН чи РК), яким оформлялася відповідна операція.

img 1

Початковою датою, за якою можна отримати такий витяг, судячи з усього, виступає 01.02.2015 р. Принаймні саме з цього моменту формула запрацювала.

Зверніть увагу: усі суми у витягу наводяться наростаючим підсумком з 01.02.2015 р. Щоправда, якщо закон на базі законопроекту від 30.06.2015 р. № 2173а все ж обнулить показник за формулою, то відлічуватися ця сума буде з дати такого обнулення.

img 2

Кожен платник має право сам вирішити, як йому застосувати новий витяг. Приміром, він може допомогти виявити ПН, що була зареєстрована на вас помилково (вважаємо, усі пам’ятають проблему з виправленням у ПН неправильного ІПН).

Як бачите, по суті, перед нами такий самий витяг, як і за формою J1401204. З тією тільки різницею, що він більш інформативний і формується не на сьогодні, а на конкретну дату. Ще одна відмінність полягає в тому, що чиновники не «докрутили» до нового витягу графу, яка б дозволила побачити суму коштів на електронному ПДВ-рахунку на конкретний момент часу (у старому витязі це ряд. 1 «Стан рахунка»).

Віталій Смердов, шеф-редактор, v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі