Теми статей
Обрати теми

Вітаєте зі святом працівників премією? Не забудьте сплатити податки!

Катерина Скрипкіна, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Свята прикрашають наше життя. Професійні свята різноманітять наші робочі будні. А «святкова» винагорода від роботодавця завжди підвищує самооцінку і стимулює до подальших професійних успіхів. Щоб не затьмарювати свята якимись труднощами, допоможемо вам розібратися з обліково-податковими моментами.
премія, оформлення, ЄСВ, ПДФО та ВЗ

Нюанси оформлення

Добре, якщо у вас на підприємстві укладений колективний договір. Розміри та умови надання «святкових» премій, як правило, передбачені в цьому важливому документі, а точніше, додатку до нього — у Положенні про преміювання.

Колдоговір не укладали? Тоді питання преміювання погоджуєте з виборним органом первинної профорганізації (профспілковим представником).

У разі відсутності профспілки «вітальні» питання можна вирішити з іншим уповноваженим трудовим колективом представником. Можливість преміювання до святкових і пам’ятних дат у цьому випадку передбачають в локальному акті роботодавця (наприклад, Положенні про преміювання, затвердженому наказом керівника) або трудовому договорі з працівником, якщо він укладений у письмовій формі, контракті.

img 1

Незалежно від того, в якому саме документі передбачені положення про преміювання, у них обов’язково мають бути зазначені: категорії працівників, які мають право на «святкові» премії (не вказуємо тільки у трудовому договорі або контракті), розміри премій (наприклад, залежно від підстави преміювання розмір премії може бути різний), умови та строки виплати.

Рішення про преміювання до свята оформляють наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

З оформленням розібралися. Далі справа за бухгалтером. Навіть якщо вітання зі святом у матеріальній формі були адресовані саме йому, від службових обов’язків ніхто не звільняв. На підставі наказу (розпорядження) керівника він повинен нарахувати премію до свята. І наступне запитання, звичайно, — чим обкладати таку виплату?

Вирішуємо податкове питання

Тут все досить просто. Річ у тім, що премія до свята включається до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат ( п.п. 2.3.2 Інструкції № 5*). Так що обкладайте таку виплату за зарплатними правилами: нараховуйте ЄСВ, утримуйте ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

При утриманні ПДФО слід урахувати два моменти.

1. Разом зі «святковою» премією база оподаткування доходу працівника може перевищувати 10 мінзарплат, установлених на 1 січня звітного року (у 2015 році — 12180 грн.). Базу оподаткування визначайте як різницю між нарахованою сумою та сумою утриманого ЄСВ і ПСП (за наявності права на неї). До частини бази оподаткування застосовуйте ставку 15 %, до суми перевищення — 20 %.

2. Якщо зарплата премійованого працівника не така вже й значна та він користується правом на ПСП, то загальну суму зарплати за місяць, у тому числі «святкову» премію, порівнюйте з граничним розміром доходу, що надає право на ПСП (у 2015 році — 1710 грн., для «дитячої» ПСП для одного з батьків — 1710 х кількість дітей).

При справлянні ЄСВ майте на увазі, що премія до свята включається до бази справляння ЄСВ того місяця, в якому її нараховано.

img 2

У ф. № 1ДФ святкову премію відображайте з ознакою доходу «101», у Звіті з ЄСВ — у таблицях 1 і 6 у складі зарплати звітного місяця.

Облікові моменти

У бухобліку нарахування премії до свята відображайте проводкою Дт 94 (92, 93) — Кт 661, нарахування ЄСВ — Дт 94 (92, 93) — Кт 651. Якщо підприємство використовує рахунки класу 8, то нарахування таких премій проводиться за дебетом субрахунку 816 з подальшим списанням на відповідні рахунки класу 9.

Усі витрати на зарплату та нарахований ЄСВ, відображені в бухобліку, будуть відображені і в податковому обліку.

img 3

З 01.01.2015 р. об’єктом обкладення податком на прибуток є фінрезультат підприємства, визначений згідно з П(С)БО або МСФО і скоригований на різниці (від різниць можуть «відхреститися» платники з річних доходом за 2015 рік і далі не більше 20 млн грн.).

Середня зарплата та премія

При розрахунку середньої зарплати для визначення розміру лікарняних і декретних керуємося Порядком № 1266**.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

img 4

З 04.07.2015 р. Порядок № 1266 викладено в новій редакції, згідно з якою розрахунок лікарняних і декретних здійснюється виходячи з календарних днів. У розрахунку середньої зарплати беруть участь усі виплати, нараховані в розрахунковому періоді (12 місяців або менший відпрацьований період), з яких справлявся ЄСВ. Деталі — у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 28, с. 11.

Особливий порядок уключення до розрахунку середньої зарплати заохочувальних виплат, до яких належить і наша «святкова» премія, в не повністю відпрацьованому місяці скасований. Тому премія до свята бере участь в розрахунку лікарняних і декретних у повній сумі, навіть якщо вона нарахована в місяці, який був відпрацьований не повністю з поважних причин. Зверніть увагу: нові правила діють для страхових випадків, що настали починаючи з 04.07.2015 р.

Середню зарплату для розрахунку відпускних, «військових» виплат, витрат на відрядження розраховуєте згідно з Порядком № 100***. Тут усе без змін. Чітко зазначено, що премію до свята до розрахунку середньої зарплати не включаємо (див. п.п. «и» п. 4 цього Порядку).

*** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Теги премия
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі