Теми статей
Обрати теми

Слачуємо аванси з податку на прибуток по-новому: в чому «каверза»?

20.07.2015 р. затверджено наказ № 651*, що вносить зміни до Класифікації доходів бюджету**. Цими змінами, зокрема, виключено всі позиції, що стосуються авансових внесків з податку на прибуток. Та от лихо: наказ набрав чинності в розпал сплати липневих авансів. Який же вихід із ситуації?
податок на прибуток, авансові внески

* Наказ Мінфіну «Про затвердження змін до бюджетної класифікації» від 20.07.2015 р. № 651.

** Класифікація доходів бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. № 11.

Строк сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств (ПНП) у липні сплив в четвер 30-го числа.

До появи наказу № 651, тобто до 20.07.2015 р., дії платників були передбачуваними — аванси потрібно було сплачувати на звичні рахунки. А от як слід було діяти з цієї дати, коли були відправлені в небуття коди бюджетної класифікації для авансових платежів з ПНП, — вже питання.

Сплачувати на рахунки для сплати ПНП? Але податківці ще такого «сигналу» не давали. Сплачувати на старі рахунки? Але чи не буде проблем із надходженням коштів за призначенням?

img 1

Щодо податкових зобов’язань за перше півріччя, які квартальним платникам податку необхідно сплатити не пізніше середи 19 серпня, усе залишилося без змін. Тобто сплачувати їх потрібно буде на ті самі розрахункові рахунки за тими ж кодами бюджетної класифікації.

Правильніше, вважаємо, було вже сплачувати аванси на рахунки для ПНП (власне ідея Мінфіну саме й була така, щоб усунути штучно створений розподіл між ПНП та авансовими платежами з ПНП, тоді як це один і той самий податок). Але як би не вчинив платник, проблем у нього бути не повинно.

Тим же наказом № 651 було доручено:

— податківцям — внести зміни до програмного забезпечення для введення єдиного підходу до обліку ПНП, у тому числі авансових внесків;

— Казначейству — забезпечити зарахування авансових внесків, що обліковувалися за кодами класифікації доходів бюджету, які виключаються відповідно до наказу № 651, на відповідні коди класифікації доходів бюджету для обліку ПНП.

Сподіваємося, що інструкції від податківців не за горами.

Якщо ж вони з цим аж надто зволікатимуть, тоді, перш ніж сплачувати серпневі аванси, уточніть стан справ у вашій місцевій податковій.

На закінчення звертаємо увагу на позитивний характер змін. Так, має вирішиться проблема заліку переплат за ПНП у рахунок сплати авансових внесків без подання заяви.

img 2

До речі, за компанію прибрали і такі коди: 14010700, 22090600, 24060800, що стосуються сільгосп-ПДВ, держмита й «гастрольного» збору відповідно.

Юрій Товстоп’ят, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter 911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі