Теми статей
Обрати теми

Вихідна допомога і ПСП

Наумов Сергій, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
Підприємство планує звільнити кількох працівників у зв’язку зі скороченням штату. Серед тих, посади яких будуть скорочені, є працівники, які мають право на ПСП. Чи треба враховувати суму вихідної допомоги, яка буде виплачена таким працівникам, при визначенні їх права на ПСП у місяці звільнення?
зарплатні питання

ПСП — це сума, на яку може бути зменшено загальний місячний оподатковуваний дохід платника податку, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати.

Згідно з  п.п. 14.1.48 ПКУ заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму. Детальнішого переліку виплат, що обкладаються ПДФО у складі заробітної плати, ПКУ не містить.

У той же час визначення заробітної плати, наведене в ПКУ, практично повторює визначення заробітної плати, яке надане в  Законі про оплату праці. У свою чергу, відповідно до цього Закону було розроблено Інструкцію № 5*. У ній наведено розширений перелік складових заробітної плати. Тому для визначення переліку виплат, які входять до складу заробітної плати, платники податків можуть використовувати Інструкцію № 5, але тільки в частині, що не суперечить ПКУ.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5.

img 1

Річ у тім, що для цілей обкладення ПДФО ПКУ розглядає заробітну плату ширше, ніж Закон про оплату праці та Інструкція № 5.

При цьому суми вихідної допомоги при припиненні трудового договору віднесені до інших виплат, які не належать до фонду оплати праці ( п. 3.8 Інструкції № 5).

Згідно з  п.п. 164.2.20 ПКУ до загального оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім визначених у  ст. 165 цього Кодексу. Доходи у вигляді вихідної допомоги, що виплачується працівникові згідно зі ст. 44 КЗпП при припиненні трудового договору, не входять до переліку доходів, визначених ст. 165 ПКУ.

Враховуючи наведене, зазначена вихідна допомога включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку відповідно до п.п. 164.2.20 ПКУ у складі інших доходів і обкладається ПДФО за ставками, установленими п. 167.1 цього Кодексу.

Оскільки застосування ПСП до доходів платника податку інших, ніж заробітна плата, ПКУ не передбачено, суму вихідної допомоги не враховують при визначенні права працівника на ПСП.

Також звернемо вашу увагу на те, що вихідна допомога не включається до бази справляння ЄСВ. Оскільки ця виплата, як зазначалося вище, не входить до фонду оплати праці і згадана в  Переліку**.

** Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою Кабміну від 22.12.2010 р. № 1170.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі