Теми статей
Обрати теми

Є додаткова база нарахування ЄСВ — немає права на понижуючий коефіцієнт

На що потрібно звернути увагу роботодавцям при застосуванні понижуючого коефіцієнта з ЄСВ?
податківці фіскалять

Роботодавці можуть скористатися правом на понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ у разі виконання трьох умов, зазначених у  п. 95 розд. VIII Закону про ЄСВ*.

Разом з цим установлено додаткову вимогу: у роботодавця, який застосовує понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ, не повинно бути випадків донарахування ЄСВ виходячи з мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) згідно з  ч. 5 і 6 ст. 8 Закону про ЄСВ. Зазначимо, що роботодавець зобов’язаний виконати вимогу про ЄСВ з МЗП, якщо база нарахування ЄСВ за місяць (крім винагороди за ЦПД) за основним місцем роботи працівника менше МЗП, наприклад, у зв’язку з тим, що він: працює на умовах неповного або скороченого робочого часу; при відрядній формі оплати праці не виконав норму тощо.

Якщо кому-небудь з основних працівників базу нарахування ЄСВ у звітному місяці дотягували до МЗП, то право на коефіцієнт втрачається.

Світлана Кепіна, начальник Управління адміністрування єдиного внеску та методології Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ

* Детально про них ми розповідали в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 16 і 12. — Прим. ред.

Коментар редакції

На наше тверде переконання, узята нізвідки додаткова вимога ДФСУ, яку повинні виконати роботодавці для застосування понижуючого коефіцієнта, суперечить Закону про ЄСВ. Тому сміливим платникам податків рекомендуємо відстоювати своє право на застосування понижуючого коефіцієнта в суді.

img 1

Про те, що роботодавець, який виконував розпорядження ч. 5 і 6 ст. 8 Закону про ЄСВ, позбавляється права на понижуючий коефіцієнт, у цьому Законі немає жодного слова. А це означає, що така вимога протизаконна. Більше того, на нашу думку, роботодавець має повне право застосовувати знижену ставку, у тому числі й до додаткової бази ЄСВ. Жодних законодавчих перешкод для цього немає.

Що стосується звітності, то, найімовірніше, її доведеться заповнювати, відключивши функцію «автоматичний розрахунок», і намагатися подати з сумами ЄСВ, розрахованими із застосуванням коефіцієнта. Проте враховуючи, що на місцях знають про вищевикладену позицію ДФСУ, проблеми можуть бути вже при поданні Звіту з ЄСВ за травень 2015 року.

Обережним платникам податків, не готовим до судових розглядів, нічого не залишається, як дотримуватися думки податківців. Як вихід із ситуації намагайтеся уникати випадків донарахування ЄСВ (наприклад, підвищіть зарплату тим, за кого весь час доводиться доплачувати). Якщо не виходить, то не застосовуйте коефіцієнт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі