Теми статей
Обрати теми

«Від’ємний» ліміт реєстрації на 01.07.2015 р.: як бути?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
У вас на 01.07.2015 р. утворився «від’ємний» ліміт реєстрації? Чому він виник і що з цим робити — про це сьогоднішня стаття.
електронне адміністрування ПДВ

Як працюватимемо після 01.07.2015 р.?

Можливі декілька варіантів:

1. Електронне адміністрування запустять повноцінно з 01.07.2015 р., як це передбачено зараз нормами ПКУ. Зареєструвати ПН після цієї дати можна буде, якщо сума ПДВ у ній впишеться в реєстраційний ліміт. Відповідно, якщо мінус за лімітом не буде перекритий «бонусами» (про них наприкінці статті), то для реєстрації своїх ПН/РК доведеться або чекати реєстрації постачальником «вхідних» ПН / збільшуючих РК, або перекривати «нестачу» грошима, вносячи гроші на ПДВ-рахунок.

2. Тестовий режим продовжать до 01.01.2016 р. Відповідний законопроект (від 26.05.2015 р. № 2960), як ми вже говорили в попередньому номері, зареєстрований у ВРУ. Це найоптимальніший варіант.

3. Третій варіант — законопроект, підготовлений податківцями. У ньому пропонується запустити СЕА на повну потужність з 01.07.2015 р., але ліміт на цю дату обнулити. «Бонуси» у вигляді автоматичного поповнення ліміту у цьому випадку залишаються і трохи розширюються.

img 1

Поки що нам залишається орієнтуватися тільки на перший — законодавчо прописаний — варіант. Хоча велика ймовірність, що зміни в СЕА ПДВ все ж таки відбудуться. Питання тільки які.

Чому виник мінус?

Найпростіша «природна» причина, з якої міг виникнути «від’ємний» ліміт, — ПДВ за виданими ПН, зареєстрованими в ЄРПН, перевищив ПДВ за «вхідними» ПН. Але після поповнення ПДВ-рахунка для сплати ПЗ за декларацією розбіжності повинні нівелюватися. «Очевидними» винуватцями мінуса є й документи — замінники ПН (чеки, квитки тощо), які в ЄРПН не реєструються, наш ліміт не збільшують.

img 2

Про можливі причини невідповідності даних ПДВ-обліку і Витягу з СЕА ми розповідали у статті «Ув’язка показників Витягу з СЕА та декларації з ПДВ» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 17.

Куди складніше йдуть справи з мінусом, що виник у результаті недоробки формули.

Рядок 20.1 лютневої декларації. У багатьох платників мінус у ліміті утворився за рахунок «старого» ПДВ, уключеного до ряд. 20.1 лютневої декларації (якою вони зменшили зобов’язання до сплати). Нагадаємо: податківці дозволили врахувати в ряд. 20.1 декларації за лютий мінус за ряд. 24 і 20.2 січневої декларації (у межах значення ряд. 18 за лютий). Але цей мінус не потрапив до додатка Д2, відповідно, не міг бути спрямований на збільшення реєстраційного ліміту. А оскільки кошти для погашення ПДВ-зобов’язань на ПДВ-рахунок заганялися в меншому обсязі / взагалі не заганялися, ліміт реєстрації «просів».

Добре, якщо цей мінус перекриється «бонусами» від податківців (про них скажемо далі). А якщо ні?

Решту частини, якщо ми хочемо реєструвати ПН/РК і не маємо можливості чекати збільшення ліміту за рахунок інших джерел («вхідні» ПН, ПДВ, сплачений на митниці), доведеться перерахувати «живими» грошима на ПДВ-рахунок. Але навіть після перерахування цих грошей проблеми з мінусом не закінчаться. Адже мінус за формулою знову з’являтиметься — за рахунок того, що поточні зобов’язання за декларацією погашатимуться за рахунок кинутих на погашення мінуса коштів.

Матиме місце така картина: ліміт — мінус, а на спецрахунку є «зайві» кошти.

Щоб їх забрати, ми змушені будемо подати разом з липневою декларацією заяву на повернення коштів з ПДВ-рахунка (за формою додатка Д4). Інакше кошти «зависнуть», а для реєстрації ПН все одно доведеться додатково перерахувати кошти на рахунок, щоб перекрити мінус і сформувати додатний ліміт.

img 3

Виникає запитання: а можливо, можна подати УР до лютневої декларації та відкоригувати ряд. 20.1? Одразу скажемо — це проблему теж не вирішить. Адже гроші, які ви сплатите за УР, пройдуть повз ПДВ-рахунок (вони сплачуються безпосередньо до бюджету — п. 25 Порядку № 569*). А це призведе до ще більшої проблеми з мінусом. Плюс ще доведеться заплатити «самоштраф» і пеню.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Повернення товарів, поставлених до 01.02.2015 р. Це ще одна невирішена проблема. Нагадаємо: РК до ПН, складених до 01.02.2015 р., не враховуються для «ліміту» ( п. 19 Порядку № 569). У результаті виходить, що за декларацією ПЗ зменшилися. А в СЕА — зменшення ніяк не відобразилися. У результаті — мінусовий ліміт і ті самі проблеми, що й із ряд. 20.1 декларації. Тут можна сподіватися тільки на те, що цей недолік все ж таки до моменту повноцінного запуску СЕА виправлять. Адже тут очевидні недоліки формули.

«Бонуси»

Якщо у вас утворився «від’ємний» ліміт, можливо, його вдасться перекрити за рахунок «бонусів», які передбачено для збільшення ліміту реєстрації.

Нагадаємо, що з 01.07.2015 р.:

— усім платникам автоматично буде збільшено ліміт реєстрації на середньомісячну суму ПДВ, задекларовану до сплати до бюджету та погашену за останні 12 місяців (4 квартали) ( п. 34 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Цю суму збільшення будуть автоматично щокварталу перераховувати;

— ліміт реєстрації автоматично збільшить переплати з ПДВ, що значаться на вашому особовому рахунку ( п. 34 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Крім того, якщо у вас є «старі» від’ємні залишки, задекларовані в додатку Д2, які ви ще не використали, то їх також можна спрямувати в рахунок ліміту реєстрації (заповнивши поле «а» додатка Д2 до декларації).

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі