Теми статей
Обрати теми

«А якщо...», або Схеми відходу від РРО

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Нестримно наближається 1 липня. А це означає, що для багатьох руба стане питання з РРО. Якщо парламентарі не приймуть ліберальні зміни або приймуть, але вони не полегшать життя суб’єкту господарювання, доведеться або встановлювати РРО (що клопітно), або відмовитися від готівки та працювати тільки за безготівковим розрахунком (що може віднадити клієнтів). Складний вибір. А хотілося б, щоб «і вовк ситий, і вівця ціла». На «цьому фоні» деякі банки пропонують сервіси, покликані замінити РРО. Називаються вони по-різному: «міні-відділення», «експрес-каса на банківському платіжному терміналі» тощо, але суть одна: банк відкриває у вас свою касу. Наскільки ризиковано користуватися такими схемами? Давайте розберемося разом.
каса банку, платіжний термінал, міні-відділення, РРО, готівкові платежі

Повноцінне міні-відділення банку

Напевно, ви неодноразово бачили у великих магазинах побутової техніки «куточок», що належить банку, — зазвичай там оформляють кредити на дорогу техніку. Так от, те ж саме, у принципі, можна організувати і для приймання платежів у будь-якому торговому центрі / магазині. Банк орендує у вас частину приміщення, призначає туди свого працівника і відкриває, по суті, міні-відділення, в якому, зрозуміло, є банківська каса.

А оскільки так, ваші клієнти можуть заплатити вам за товар готівкою, не відходячи далеко від вашого прилавка, але водночас для вас цей платіж вважатиметься безготівковим. Адже платіж, що надійшов вам на рахунок через касу банку, — це безготівковий платіж, що не потребує застосування РРО ( п. 2.5 Положення № 637*).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Усе б добре, але є одне «але». Навряд чи банк захоче зв’язуватися з маленькими магазинчиками та відкривати в них повноцінне міні-відділення тільки для того, щоб приймати готівкові платежі.

Експрес-каса на платіжному терміналі (банку)

Банки пропонують поставити у вас платіжний термінал (не плутати з POS-терміналом). Причому термінал цей належатиме не вам, а безпосередньо банку. Тобто коли ваші клієнти сплачуватимуть вам через термінал:

— вони отримають квитанцію, що підтверджує факт оплати. Щоправда, для покупців — юросіб та ФОП на ЗС у цьому плані може бути проблема, оскільки виданий таким чином документ, що не містить реквізити фіскального чека, податківці не визнають розрахунковим. Звідси проблеми з тим же авансовим звітом (працівник не може належним чином підтвердити витрати) у підприємства, підтвердженням витрат у ФОП. Навряд чи останні захочуть звертатися до банку для отримання повноцінних первинних документів;

ви отримаєте безготівковий платіж на свій рахунок.

При цьому, оскільки платіжний термінал належить не вам, а банку (банк сам інкасує готівку в ньому), вам, імовірно, не потрібно турбуватися про РРО.

Термінал також не повинен використовуватися вами на правах оренди. Наприклад, ви тільки здаєте в оренду місце для його встановлення або його бере в оренду хтось, а не ви (наприклад, власник торговельного центру, в якому розташований ваш магазин).

Якщо ж ви самі орендуєте термінал у банку, то питання РРО, на наш погляд, не вирішується.

img 1

Знову ж таки, при роботі з терміналом є деякі незручності. Більшість терміналів не дає здачу. Також далеко не всі захочуть вносити до терміналу значну суму коштів, переймаючись через технічні збої.

Напіввіртуальне міні-відділення банку

Зараз на ринку можна зустріти таку пропозицію — для вирішення тієї ж РРО-проблеми банк пропонує відкрити у вас «віртуальну касу». Як це організовується? Банк просить надати йому частину вашого приміщення і одного (або декількох) із ваших працівників:

— з працівниками укладають трудовий договір і вони приймаються на роботу до банку (за сумісництвом);

— у приміщенні суб’єкта банк установлює свій платіжний термінал і підключає до нього POS-термінал.

У результаті клієнт оплачує товар ніби в касі банку, не виходячи при цьому з вашого приміщення.

img 2

Як відбувається платіж? Ваш працівник (він же за сумісництвом і працівник банку) приймає у покупця готівку, потім проводить платіж за допомогою карти банку на ваш рахунок через POS-термінал, а після цього поповнює карту готівкою через платіжний термінал (відновлюючи початковий баланс карти). Інкасація готівки з терміналу здійснюється банком.

Перевага такого платежу в тому, що він швидко потрапляє вам на рахунок. Крім того, такий спосіб оплати покликаний вирішити РРО-проблему. Для отримувача платіж безготівковий (адже, по суті, клієнт уніс готівку до каси банку, а банк ці гроші переказав на рахунок отримувача). А отже, РРО в цьому випадку застосовувати необов’язково.

Увага: ризики! Ця ситуація — нестандартна, тому податківці можуть неправильно її розцінювати. Якщо вони вирішать, що готівку приймає саме ваш працівник (а не працівник банку), то обов’язково вимагатимуть у вас наявність РРО. Така ж проблема виникне, якщо обладнання для приймання платежів буде взято підприємством у банку в оренду.

Які ризики в цьому є та як їх мінімізувати? Про це — далі.

Ризики, пов’язані з відсутністю РРО

Якщо ви приймаєте готівку від покупців без РРО (якщо РРО у вас обов’язково має бути) і без дотримання касових формальностей, то можна ставити питання про неоприбутковування готівки ( п. 2.6 Положення № 637). А за це передбачено штраф у 5-кратному (!) розмірі від неоприбуткованих сум ( ст. Указу № 436**).

** Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Сам факт відсутності РРО тоді, коли він необхідний (а він необхідний при готівкових розрахунках і в разі прийняття від покупця платіжних карт), теж штрафонебезпечний. Згідно з  п. 1 ст. 17 Закону про РРО штраф за відсутність РРО становить: 1 грн. — за перше протягом календарного року порушення; 100 % проданих без РРО товарів — за друге порушення; 5-кратна вартість проданих без РРО товарів — за третє та наступні порушення.

img 3

Податківці розуміють механізм застосування РРО-санкцій досить специфічно: за одну перевірку можна застосувати всі три штрафи. Проте ми вважаємо такий підхід неправильним.

Отже, штрафи досить серйозні.

Нагадаємо, що єдиноподатники-ФОП, які повинні застосовувати РРО (з другого півріччя 2015 року і з 2016 року), звільняються від РРО-перевірок до 01.01.2017 р. Але тільки за умови, що почнуть використовувати РРО до 30.06.2015 р. Виходить, що тих, хто не встановить РРО, податківці зможуть перевіряти ( п. 3 Прикінцевих положень Закону № 71***).

*** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деякі законодавчі акти України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

А ось юрособам, які не мають справи з підакцизними товарами, простіше: незалежно від системи оподаткування, податківці їх не перевірятимуть до 01.07.2017 р. Але — обов’язкова умова: обсяг доходу за 2014 (або 2015) рік має бути менше 20 млн грн.

Але звільнення від перевірок — не є звільнення від штрафів.

Якщо наважилися…

Якщо ви все ж таки наважилися піти на застосування «віртуальної» схеми, постарайтеся організувати все так, щоб у перевіряючих не було сумнівів у тому, що каса належить банку, а не вам. З цією метою радимо вам:

1) помістити в касі табличку з написом «Банк «NNN»;

2) вивісити в касі на видному місці інформаційний листок, в якому зазначити, що:

— приймання платежів здійснюється працівником банку П. І. Б. на підставі трудового договору, укладеного з банком;

— частина приміщення передана в користування банку;

— банки не зобов’язані застосовувати РРО при здійсненні банківських операцій ( п. 2 ст. 9 Закону про РРО), тому чек РРО не видається. Останню фразу можете в інфолистку не писати, але майте на увазі в усній розмові з контролером.

Знову ж таки, вважаємо, що підприємство не повинне брати в оренду/користування обладнання, за допомогою якого приймаються платежі.

Крім того, не зашкодить видати наказ про те, що працівник (посада) виконує свої трудові обов’язки на вашому підприємстві в час, вільний від приймання платежів. Під час приймання платежів він є працівником банку.

Такий режим робочого часу найбільше схожий на ненормований робочий день. Тому посаду вашого працівника, який буде касиром банку, слід зазначити в колдоговорі (трудовому договорі), зауваживши, що для неї можливо застосовувати режим ненормованого робочого дня (п. 7 Рекомендацій № 7). До речі, причини і час введення цього режиму роботи варто зазначити в раніше згаданому наказі.

img 4

Ненормований робочий день не можна встановлювати тим працівникам, які працюють у вас неповний робочий день. Але можна тим, хто працює неповний робочий тиждень (п. 2 Рекомендацій № 7****).

Крім того, судячи з листа від 05.06.2008 р. № 5305/0/14-08/06, Мінпраці вважає, що ненормований робочий день не можна встановлювати для сумісника (утім, вам це не страшно, оскільки у вас працівник перебуває на основній роботі, а сумісником він є для банку).

**** Рекомендації про порядок надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджені наказом Мінсоцполітики від 10.10.97 р. № 7.

Резюмуємо. Оскільки в цьому випадку маємо певні ризики, пов’язані зі значними санкціями, можна порекомендувати платникам спочатку звернутися до податківців за відповідною індивідуальною податковою консультацією, а тільки потім діяти.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі