Теми статей
Обрати теми

Подали до суду на постачальника: що з податковим кредитом?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Інколи постачальники порушують умови договору: поставляють товари неналежної якості, зривають постачання або поставляють товар не в тій кількості, про яку домовлялися. Коли спроби мирно залагодити конфлікт щасливо не закінчуються, для захисту своїх інтересів доводиться звертатися до суду. Сьогодні на прикладі декількох ситуацій розберемо, як бути у цьому випадку з податковим кредитом з ПДВ.
втрати, нестачі, ПДВ, бухоблік

Нестача товарів

Ситуація. Підприємство отримало товар від постачальника. Разом з товаром отримано й ПН. При прийманні товару виявлено нестачу, але постачальник відмовляється її визнавати. Для захисту своїх інтересів підприємство звертається до суду. Яку кількість товару оприбутковувати? Як бути з ПК?

Спершу декілька слів скажемо про «правову» сторону цього питання.

Якщо виявили нестачу товарів, то спершу на підставі товаросупровідних документів потрібно з’ясувати, зокрема:

1. На якому етапі виникла нестача товарів. Якщо товар загубився в дорозі, то слід визначити, на кого умовами договору покладався обов’язок з транспортування товару: покупця/продавця чи може стороннього перевізника.

2. Чи не пов’язані нестачі з природним убутком.

img 1

Норми природного убутку зазначаються у відповідних нормативах, більшість з яких перейшла ще з радянських часів, ГОСТах, ТУ і документах, що регламентують порядок перевезення. Питання застосування норм природного убутку слід також застерегти в договорі.

Якщо інший порядок не встановлено в договорі, отримувач у разі виявлення нестачі до приїзду представника постачальника припиняє приймання товару, щоб забезпечити його збереження та запобігти змішуванню з іншим подібним товаром (п. 16 Інструкції № П-6*). Про факт виявлення розбіжностей він зобов’язаний повідомити продавця у строк, установлений у договорі або в нормативному акті (зокрема, згідно з п. 17а Інструкції № П-6 (ср. )таке повідомлення має бути надіслане не пізніше 24 годин, а щодо продукції, яка швидко псується, — негайно).

* Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю, затверджена постановою Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 15.06.65 р. № П-6.

При виявленні нестачі товарів складається Акт про приймання матеріалів за формою № М-7, затверджений наказом Мінстату від 21.06.96 р. № 193 ( п. 3.7 Методрекомендацій № 2**). Якщо товари надійшли залізничним транспортом — складається Комерційний акт (форму затверджено наказом Мінтрансу від 28.05.2002 р. № 334).

** Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2.

Якщо в нестачі винен постачальник, то покупець має право (ст. 670 ЦКУ):

— вимагати передачу недостатнього товару;

— відмовитися від переданого товару та його оплати, а за наявності передоплати вимагати повернення сплаченої суми.

Для цього він може пред’явити претензію постачальнику або одразу надіслати позов до суду.

Хоча, знову ж таки, ніхто не заважає сторонам знайти «мирне» рішення.

А тепер розглянемо, як показати факт нестачі в обліку. При цьому говоритимемо про наднормативні нестачі/втрати (понад норми природного убутку). Такі втрати не можуть бути включені до первісної вартості товарів ( п. 14 П(С)БО 9).

Нагадаємо, що в бухобліку на суму нормативних розбіжностей коригується первісна вартість одиниці товару і товари прибуткують у фактичній кількості за новою ціною, при цьому загальна вартість товарів збігається з даними постачальника.

Але ми сьогодні розглядаємо інший випадок (наднормативний). Знову ж таки в бухобліку прибуткуємо фактично отриману кількість товарів, але за договірною (старою) ціною. На суму нестачі виставляємо претензії постачальнику/перевізнику (Дт 374 — Кт 63/685). Якщо суд не визнає вину постачальника, то тоді нестачі списуємо до складу інших витрат (Дт 947 — Кт 631/685).

Недостатні товари не можуть бути використані в госпдіяльності підприємства. А це вплине на облік ПК.

ПК за операцією формується в періоді до 01.07.2015 р. Якщо перша подія:

отримання товару — ПК відображаємо тільки в частині фактично отриманих товарів. У частині нестачі ПК не показуємо (негосподарське використання товарів);

перерахування оплати — у цьому випадку ПК виходячи з суми авансу правомірно відображений ще до оприбутковування товарів. На момент виявлення нестачі підстав для коригувань ПК у підприємства ще немає. Адже постачальник може ще допоставити товар у майбутньому. Відповідні підстави з’являться у покупця тільки після того, як постачальник поверне частину передоплати і складе РК до раніше виписаної ПН. Утім, покупець у періоді повернення авансу зобов’язаний буде зменшити ПК незалежно від того, складе постачальник такий РК або ні і чи буде він зареєстрований в ЄРПН ( п. 17 Порядку № 569***).

*** Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

img 2

Якщо в нестачі товару винен перевізник, то ПК, відображений при отриманні авансу, доведеться «відкоригувати» уже за фактом виявлення нестачі товарів. Коригується ПК шляхом нарахування ПЗ на недостатню частину товарів на підставі п. 198.5 ПКУ. У цьому випадку складається і реєструється в ЄРПН ПН з типом причини «13».

ПК формується в періоді після 01.07.2015 р. У цьому випадку:

— спочатку всю суму ПДВ, зазначену в ПН, ставимо в ПК;

— потім суму ПДВ, що припадає на недоотримані товари, компенсуємо нарахуванням ПЗ (на підставі п. 198.5 ПКУ), склавши та зареєструвавши в ЄРПН ПН з типом причини «13».

Така ПН має бути складена не пізніше останнього числа місяця, в якому придбано товари ( п. 198.5 ПКУ).

Якщо ж суд задовольнить позов, то постачальник зобов’язаний буде скласти і зареєструвати в ЄРПН РК до ПН, відкоригувавши обсяги постачання. Після цього покупець зможе скласти та зареєструвати в ЄРПН РК до «своєї» ПН, якою він нарахував ПЗ.

Приклад. За документами покупець повинен отримати від постачальника 500 одиниць товару за ціною 12 грн. за одиницю (у тому числі ПДВ — 2 грн.). При прийманні товару покупець виявив нестачу 50 одиниць товару на суму 600 грн. з ПДВ, про що повідомив продавця і склав Акт про нестачу товару. Продавець з фактом нестачі не погоджується. Покупець прийняв рішення подати на постачальника до суду.

№ з/п

Зміст господарських операцій

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Перераховано продавцю передоплату за товар

371

311

6000,00

2

Відображено ПК

641

644

1000,00

3

Оприбутковано товари (450 од.)

28

631

4500,00

4

Списано ПК

644

631

900,00

5

Залік заборгованостей

631

371

5400,00

6

Оформлено Акт про нестачу товару

374

371

600,00

7

Подано позов до суду

Суд задовольнив позов

8

Постачальник повернув оплату за недопоставлений товар

311

374

600,00

9

Відкориговано ПК на підставі РК, отриманого від постачальника (методом «сторно»)

641

644

100,00

Суд не задовольнив позов

8

Нараховано ПЗ у частині недоотриманих товарів

644

641

100,00

9

Списано нестачу товарів на інші витрати

947

374

600,00

072

600,00

 

Отримано товар невідповідної якості

Ситуація. Покупець отримав товар невідповідної якості. Товар придатний для використання, у зв’язку з чим покупець просить понизити на нього ціну. Постачальник відмовляється піти на поступки. Для захисту своїх інтересів покупець подає до суду. Як відображати ПК у цьому випадку?

Отримавши товар неналежної якості, покупець на підставі ст. 678 ЦКУ має право вимагати від постачальника, зокрема, пропорційного зменшення ціни. Щоправда, у цьому випадку покупець зобов’язаний повідомити постачальника про порушення умов договору щодо якості товарів (ст. 688 ЦКУ).

У нашій ситуації товар виявився придатним для використання, тому покупець його прийняв на баланс. Прибуткується такий товар за повною вартістю. Також у повному обсязі відображається і ПК.

Якщо надалі суд прийме рішення задовольнити позов, то продавець зобов’язаний буде скласти Акт про зменшення ціни і РК до ПН. У періоді складання такого РК покупець повинен буде відкоригувати раніше відображений ПК.

Приклад. Отримали від постачальника 50 одиниць товару за ціною 120 грн. (у тому числі ПДВ — 20 грн.). Товар виявився низької якості. Просимо постачальника понизити ціну одиниці товару на 24 грн. (у тому числі ПДВ — 4 грн.). Постачальник відмовляється понизити ціну. Суд виніс рішення на нашу користь, зобов’язавши постачальника знизити ціну.

№ з/п

Зміст господарських операцій

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Отримано товари

28

631

5000,00

2

Відображено ПК

641

631

1000,00

3

Перераховано оплату постачальнику

631

311

6000,00

4

Виставлено претензію постачальнику

374

631

1200,00

5

Подано позов до суду

Суд задовольнив позов

6

Постачальник повернув частину оплати

311

374

1200,00

631

719

1000,00

7

Відкориговано (методом «сторно») ПК (на підставі РК, складеного постачальником)

641

631

200,00

 

Постачальник не поставив частину товару

Ситуація. Покупець перерахував постачальнику передоплату за товар. Постачальник поставив тільки першу частину товару. На іншу частину оплати товар так і не був поставлений. Підприємство подає на постачальника позов до суду. Чи потрібно коригувати ПК у цьому випадку?

Перерахувавши аванс постачальнику, покупець на підставі ст. 198 ПКУ правомірно відобразив ПК у повному обсязі. Підстави для його коригування з’являться тільки в разі, якщо:

— продавець на підставі рішення суду поверне частину передоплати, склавши РК до ПН (відкоригує кількість поставленого товару). У цьому випадку в періоді повернення передоплати (незалежно від факту реєстрації РК в ЄРПН) покупець зобов’язаний зменшити свій ПК;

— мине строк позовної давності. Оскільки товари не отримано і відповідно не використано в господарській діяльності, права на ПК платник не має. Тому слід нарахувати умовні ПЗ як при негосподарському використанні товарів ( п.п. 198.5 ПКУ). За датою оформлення бухгалтерської довідки на списання безнадійної дебіторської заборгованості складається ПН з типом причини «13».

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі