Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо декретні: якщо в розрахунковому періоді є відпустка за свій рахунок

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років по 27 травня 2015 року включно, а з 28 травня по 11 червня за узгодженням з керівником підприємства — у відпустці без збереження заробітної плати (ст. 26 Закону про відпустки). З 12 червня 2015 року вона пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як визначити суму допомоги по вагітності та пологах?
як не втратити декретні

Таку ситуацію краще не допускати на практиці. Пояснимо чому.

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах проводять відповідно до Порядку № 1266*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

У загальному випадку середньоденну зарплату для оплати періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами визначають шляхом ділення нарахованої в розрахунковому періоді зарплати на кількість календарних днів у такому періоді.

При підрахунку кількості календарних днів за розрахунковий період цей показник зменшують на календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин.

img 1

Які причини слід вважати поважними? Їх усього три, і перелічені вони в  п. 4 Порядку № 1266. Це:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 або 6 років (за медичним висновком).

У ситуації, описаній у запитанні, у працівниці в розрахунковому періоді (грудень 2014 року — травень 2015 року) є дні, не відпрацьовані як з поважної (відпустка до трьох років), так і з неповажної в розумінні Порядку № 1266 (відпустка за свій рахунок) причин.

Після того, як ми викинемо з розрахункового періоду «поважні» дні, у нас усе одно залишиться 4 календарні дні відпустки за свій рахунок (з 28 по 31 травня), які формально повинні брати участь у розрахунку.

Проте є одне але! Календарні дні, які повинні брати участь у розрахунку, є, а ось зарплати в розрахунковому періоді немає (працівниця перебувала у відпустці без збереження заробітної плати)!

Так невже працівниця залишиться без допомоги?

Різнобій у роз’ясненнях

Давайте поглянемо, що думають із цього приводу ФСС** і Мінсоцполітики, якому дано право надавати роз’яснення щодо застосування норм Порядку № 1266 (див. п. 4 постанови КМУ від 26.09.2001 р. № 1266).

** Фонд соціального страхування.

На думку Мінсоцполітики, у такій ситуації немає підстав для відмови працівниці в допомозі по вагітності та пологах (див. ч. 3 ст. 25 Закону № 1105***, лист Мінсоцполітики від 14.02.2014 р. № 72/18/99-14). Аргументи відомства такі. Відпустку без збереження заробітної плати передбачено законодавством. А отже, не може вважатися неповажною причиною відсутність заробітної плати в розрахунковому періоді. Тому розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності слід провести відповідно до п. 10 Порядку № 1266, тобто виходячи з місячної тарифної ставки (окладу).

*** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

img 2

Пунктом 10 Порядку № 1266 установлено: якщо в розрахунковому періоді перед настанням відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у працівниці не було заробітку з поважних причин, середньоденну зарплату слід розраховувати шляхом ділення тарифної ставки (окладу), установленої працівниці на момент настання страхового випадку, на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

І все б добре, але ФСС проти. На місцях відділення ФСС відмовляють у допомозі в ситуації, описаній у запитанні. Їх аргументи: у  Порядку № 1266 чітко зазначено випадки, коли розрахунок середньої зарплати проводиться згідно з п. 10 цього Порядку.

Причому таких випадків усього два.

Перший — коли в розрахунковому періоді не було заробітку з поважних причин, перелічених у  п. 4 Порядку № 1266.

Другий — якщо страховий випадок настав у перший день роботи (див. лист Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності від 05.03.2014 р. № 04-29-519). Наш випадок не підпадає під жоден з них.

Ризики для роботодавця

Чим таке протистояння Мінсоцполітики й ФСС небезпечне для підприємства? Припустимо, підприємство прийняло сторону Мінсоцполітики, нарахувало та виплатило працівниці допомогу по вагітності та пологах. Що зробить ФСС? Та просто вважатиме, що підприємство порушило порядок використання страхових коштів.

img 3

ФСС зобов’яже підприємство повернути «неправомірно» використані кошти та сплатити штраф у розмірі 50 % такої суми.

У зворотній ситуації (підприємство не виплатило допомогу) захищати свої права буде працівниця, яка вже залишилася без допомоги. Вона завжди зможе поскаржитися на підприємство до органів Держпраці або звернутися до суду.

Рекомендації

Що ж робити, якщо ані роботодавець, ані працівниця не зацікавлені «у виході на роботу на декілька тижнів між відпустками»? Перш за все, дізнайтеся у працівниці, чи може вона після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років оформити відпустку для догляду за дитиною до 6 років. Якщо так, то ви без проблем потім зможете розрахувати їй допомогу згідно з  п. 10 Порядку № 1266 (виходячи з окладу).

Якщо в неї немає підстав для оформлення відпустки для догляду за дитиною до 6 років, то в ситуації, описаній у запитанні нашим читачем, краще було б замість відпустки за свій рахунок надати працівниці щорічну відпустку, якщо, звичайно, вона не використала її до виходу в декрет.

У такому разі розрахунок середньої зарплати для обчислення суми допомоги здійснюють виходячи з виплат, нарахованих у розрахунковому періоді.

buhgalter911@mail.ua

Теги декретні
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі