Теми статей
Обрати теми

Нова НГО землі: ще один першолипневий прикол

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Очікуючи у гарячці на повноцінне запровадження електронного адміністрування ПДВ, багатостраждальні платники податків з м. Києва і не знали, що їх підстерігає ще один «сюрприз»... Однак на початку поточного місяця про це повідомила ДПІ в Голосіївському районі ГУ ДФС в м. Києві. Що робити, куди бігти, що не забути та що подати — давайте разом розбирати. Читайте не лише кияни, адже в таку «халепу» можуть вскочити жителі й інших населених пунктів.
земельний податок, столичне законодавство

Отже, голосіївські податківці на офіційному порталі Територіальних органів ДФС у м. Києві (http://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/200291.html) повідомили, що з 01.07.2015 р. запроваджується нова НГО земель столиці. Лише цього не вистачало для повного щастя, — напевно подумала більшість з тих, кого такі зміни стосуються безпосередньо. Що ж це означатиме для платників?

Більшість бухгалтерів столиці (і не лише) віддають перевагу поданню річної деки з плати за землю місячній. За 2015 рік, нагадаємо, відзвітувати потрібно було не пізніше 20 лютого*. При цьому п. 286.2 ПКУ та й сама форма декларації вимагають поділу річної суми податкового зобов’язання рівними частинами за місяцями.

* Про оновлені правила обкладення платою за землю ви могли прочитати у статті «Плата за землю — 2015» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 6.

При поданні першої деки згідно з  п. 286.2 ПКУ разом з нею подають довідку (витяг) про розмір НГО земельної ділянки. Надалі ж таку довідку подають лише в разі затвердження нової НГО землі.

img 1

Згідно з  абз. 2 п. 286.2 ПКУ в разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни.

Відповідно, якщо всередині року змінюється НГО землі, потрібно подати уточнюючу декларацію разом з довідкою (витягом) про новий розмір НГО земельної ділянки. Якщо нова НГО запроваджується з 01.07.2015 р., то формально виходить, що зробити це потрібно не пізніше 20 серпня.

Однак спочатку потрібно отримати довідку.

Для цього слід буде подати заяву про НГО земельної ділянки, додавши до неї пакет документів, перелік яких можна знайти у формі заяви (розміщеній за посиланням http://kievcity.gov.ua/files/2015/3/12/Zayava-.doc).

Багатьох хвилює запитання: а чи правомірно взагалі встановлення нової НГО посеред року? Ось що із цього приводу говорить ПКУ ( п. 271.2): рішення рад щодо НГО земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, відповідний орган місцевого самоврядування зобов’язаний офіційно оголосити до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування НГО або змін (плановий період).

Інакше норми відповідних рішень застосовують не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

Як бачите, про те, що нова НГО повинна застосовуватися саме з початку року, тут не зазначено. Тобто для місцевої ради головне — своєчасно офіційно опублікувати своє рішення. З цим, до речі, також були пов’язані запитання користувачів порталу buhgalter911.com. Однак офіційне оголошення таки відбулося! Рішення Київської міськради «Про затвердження технічної документації з НГО земель міста Києва» від 03.07.2014 р. № 23/23** було опубліковане у газеті «Хрещатик», 2014, № 97(4497), датованій 11.07.2014 р. Тобто вимоги законодавства Київська міськрада виконала. Інша річ, що навряд чи більшість із бухгалтерів столиці своєчасно звернули увагу на це рішення.

** Рішення буде введено в дію 01.07.2015 р. згідно з іншим рішенням Київської міськради (від 10.12.2014 р. № 565/565).

img 2

Звідси висновок (не лише для столичних, а й для решти платників податків) — звертайте увагу та періодично моніторте рішення місцевих рад (особливо в частині питань, що стосуються місцевих податків). Мало що там вони наприймали ☺, а виконувати це вам!

Далі — більше. Виходить, що довідатися про це рішення та звернутися за встановленням нової НГО можна було ще до подання декларації за рік. Отже, врахувати новий показник і розрахувати виходячи з цього податкові зобов’язи з плати за землю можна було ще в січні — лютому. Як наслідок, якщо вони більші, ніж ті, що значаться в поданій декларації, чи можна говорити про заниження?

Ми вважаємо, що не можна.

Річ у тім, що отримати нову НГО не пізніше за 20 лютого платники не мали жодних шансів. Просто приймати заяву про її встановлення департамент земельних ресурсів КМДА почав лише з 2 квітня (за повідомленням з офіційного порталу КМДА).

Заниження буде лише в тому випадку, якщо в зазначений вище строк (протягом 20 календарних днів місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни) зобов’язання не буде уточнено.

img 3

Знову ж таки, як визнавали свого часу самі податківці: оскільки земельні зобов’язання погашаються щомісяця, у разі встановлення факту заниження під час проведення камеральної перевірки річної декларації на поточний рік нарахування зобов’язань і санкцій здійснюється за місяці, строк сплати зобов’язань за якими настав.

Тому подаємо заяву та необхідні документи отримуємо довідку про нову НГО подаємо її податківцям на її підставі уточнюємо деку сплачуємо зобов’язи виходячи з нових показників.

При цьому, як свідчить примітка «6» до земельної декларації, у разі зміни протягом року НГО земельної ділянки показники в колонках 10 — 21 заповнюють із дня календарного місяця, в якому починають, та/або до дня календарного місяця, в якому припиняють діяти зазначені зміни.

Тобто уточнюємо лише платежі другого півріччя.

Зверніть увагу: зміни посеред року є можливими і щодо пільг з плати за землю. Про це прямо говорить ст. 284 ПКУ, а підтверджує нещодавно прийнята УПК № 379***.

*** Узагальнююча податкова консультація щодо застосування пільг зі сплати земельного податку, установлених відповідним рішенням органу місцевого самоврядування, затверджена наказом ДФСУ від 28.05.2015 р. № 379.

Якщо право на пільгу виникає протягом року, платник звільняється від сплати податку починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому виникло таке право. Якщо ж ситуація зворотна (право на пільгу втрачено), то сплату податку платник починає здійснювати починаючи з місяця, наступного за місяцем такої втрати.

Установлюють пільги місцеві ради: для фізосіб — згідно зі ст. 281 ПКУ, а для юросіб — згідно зі ст. 282.

m.shevchuk@buhgalter911.com

Теги НГО земля
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі