Теми статей
Обрати теми

«Роздрібний» акциз: погляд ДФСУ на подання звітності*

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Наближається строк для подання деки з «роздрібного» акцизу за лютий (останній день — п’ятниця 20 березня). На тлі цього привертає увагу консультація ДФСУ (лист від 23.02.2015 р. № 6036/7/99-99-19-03-03-17). З нею фіскали, звичайно, запізнилися (було б супер, якби лист з’явився ще до подання звітності за січень), але з нього є що взяти «на майбутнє».
роздрібна торгівля

* З азами заповнення деки з «роздрібного» акцизу ви могли ознайомитися у статті «Декларація з «роздрібного» акцизу: перша чарка колом?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 6.

Насамперед важливе щодо січневої деки: ДФСУ повідомила, що штрафів за несвоєчасне подання деки за січень 2015 року не буде. Це пояснюється, судячи з усього, тим, що, в ідеалі, форма деки повинна була «запрацювати» лише починаючи зі звітності за лютий. Однак сплатити «роздрібний» акциз за січень усе одно потрібно було своєчасно.

img 1

З листа (передостанній абзац) може здаватися, що відповідальності не буде за несвоєчасне подання і лютневої деки. Однак тут, мабуть, невдале формулювання. Найімовірніше, цей висновок стосується січневої деки — штрафу не буде, якщо встигнути подати її до 20 березня.

Але, як не дивно, головне в листі не це. Податківці все ж таки розповіли, як подавати деку, якщо ви маєте декілька пунктів продажу, «розкиданих» в одному/декількох населених пунктах.

Основний висновок зводиться до такого: число декларацій має відповідати кількості податкових інспекцій (у зоні обслуговування яких знаходяться ваші пункти продажу). А число додатків 6 — кількості кодів КОАТУУ, в межах яких розташовані такі пункти продажу. Тепер розглянемо декілька можливих ситуацій.

1. Ви маєте один/декілька пунктів продажу в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці (один код КОАТУУ). У цьому випадку подається одна дека — до податкової, яка обслуговує таку одиницю (у її полі 7 потрібно вказати місцезнаходження всіх пунктів продажу, щодо яких подається така дека). Додаток 6 у цьому випадку подається теж один.

2. Ви маєте декілька пунктів продажу, розташованих у різних адміністративно-територіальних одиницях (коди КОАТУУ різні), якими «займається» одна податкова.

img 2

Наприклад, декілька пунктів продажу знаходяться:

— у різних селищах/селах, але обслуговуються однією податковою інспекцією;

— у різних районах одного міста, але обслуговуються однією податковою інспекцією.

У цьому випадку подається одна дека (у полі 7 вказуйте всі пункти продажу, які знаходяться в «зоні» цієї податкової). А ось додатки 6 до неї заповнюють окремо щодо кожної адміністративно-територіальної одиниці (тобто окремо за кожним кодом КОАТУУ).

3. Ви маєте декілька пунктів продажу в різних адміністративно-територіальних одиницях (коди КОАТУУ різні), які обслуговуються різними податковими інспекціями. Наприклад, у вас 3 торговельних точки в м. Харкові: 2 з них розташовані в Київському районі (код КОАТУУ — 63102145671), а одна — в Жовтневому (код КОАТУУ — 6310245678). У цьому випадку потрібно подати 2 декларації:

— одну — до ДПІ Київського району м. Харкова (у полі 7 вказати пункти продажу, розташовані в зоні обслуговування цієї ДПІ). До неї додається один додаток 6;

— іншу — до ДПІ Жовтневого району м. Харкова. До неї теж додається один додаток 6.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі