Теми статей
Обрати теми

Нереєстрація ПН, що не видається покупцеві: чи є ризики?

Смердов Віталій, шеф-редактор, v.smerdov@buhgalter911.com
Ми не зареєстрували ПН, яка, щоправда, не підлягала видачі покупцеві. Підкажіть, будь ласка: чи є для нас будь-які негативні наслідки?
податкові накладні, відповідальність

Дивіться: коли ми говоримо про прострочення реєстрації ПН, то в пам’яті одразу спливає штраф за ст. 1201 ПКУ. Щоправда, усім, хто в темі ☺, уже давно відомо: застосовують його за нереєстрацію тільки тих ПН, які повинні видаватися покупцям.

Що ж до всіх інших ПН, то їх нереєстрація подібним штрафом, на щастя, не загрожує (див. лист ДФСУ від 19.01.2015 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17).

img 1

Це, зокрема, ПН, які складаються на постачання неплатникам ПДВ.

І все начебто добре… та не все ☹. Давайте розбиратися: ось ми не зареєстрували ПН (що не видається покупцю). Що далі? Сума з неї потрапить до ПДВ-деки, а звідти — до формули (з показника ∑Перевищ). Таким чином, у СЕА ця сума все одно відобразиться — а саме, зменшить її значення (сьогодні це призводить, зокрема, до зменшення «мінуса», який ви маєте право заявити в рахунок бюджетного відшкодування, а з 01.07.2015 р. — і до зменшення можливостей з реєстрації ПН).

Тепер припустимо, що в майбутньому вам доведеться відкоригувати цю суму (наприклад, якщо покупець-неплатник поверне частину відвантаженого товару). Вам у такому разі потрібно скласти РК, який також не видається покупцю… але РК складається тільки до ПН, а її ж-бо немає. Ось і виходить, що без ПН і тут не обійтися.

Але як тоді вчинити? Не залишається іншого, як скласти ПН (якщо вона не складалася раніше). Так-так, і нічого, що дата події, за якою це потрібно було зробити, уже в минулому. Отже, від вас вимагається:

— скласти ПН «заднім числом» — на правильну дату;

зареєструвати ПН (адже запізнення з реєстрацією такої ПН, як ми вже зазначали, до штрафів за ст. 1201 ПКУ не призводить).

img 2

Тут, щоправда, краще вкластися у 180-денний строк — а то як би не виявилось, що після його закінчення сервер ДФСУ просто не прийме ПН (хоча, зізнаємося, формальних підстав для цього немає).

Уважний читач помітить, що за такого підходу сума з ПН зіграє у зменшення формули СЕА двічі: вперше у складі ПДВ-декларації, удруге — при безпосередній реєстрації ПН. Це, звичайно, погано ☹. Але чи можна цього якось уникнути? На жаль, такого механізму немає. Адже навіть якщо спробувати прибрати суму задвоєння за допомогою РК, то сума в ньому:

— не відповідатиме первинним документам, на підставі яких здійснюється коригування;

— у деяких випадках (зокрема, якщо мало місце повне повернення) може виявитися більше, ніж у ПН. Що само по собі абсурдно.

Тому поки що вихід один: не нехтувати складанням/реєстрацією ПН навіть тоді, коли вони не видаються покупцям. Тим більше, якщо цього не зробити, податківці застосують і адмінштраф за ст. 1631 КУпАП.

v.smerdov@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі