Розрахунково-касове обслуговування – 2015: без істотних змін!

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, у.tovstopyat@buhgalter911.com
Саме так: нічого революційного в цьому аспекті не відбулося! У таке за часів реформ важко й повірити , однак факт залишається фактом.
облік послуг банків

Податок на прибуток. Тут орієнтир — цілком і повністю на дані бухобліку. Жодних різниць ні згідно з розд. ІІІ, ні згідно з  підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ визначати не доведеться!

Як і раніше, витрати на розрахунково-касове обслуговування (далі — РКО) — складова адмінвитрат (згідно з  абз. 10 п. 18 П(С)БО 16*). А отже, вони зменшать фінрезультат до оподаткування, який починаючи зі звітних періодів 2015 року і є об’єктом обкладення податком на прибуток**.

* Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. № 318.

** Про подробиці ви могли довідатися зі статті «Податок на прибуток: фінрезультат усьому голова» в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 4.

img 1

Не лякайтеся, що зник п.п. «є» п.п. 138.10.2 ПКУ, який раніше дозволяв обліковувати такі витрати у складі адміністративних у податковому обліку. Зараз, як ви знаєте, немає такого поняття, як «податкові витрати», а тому керуйтеся бухгалтерськими правилами без жодних побоювань!

До речі, ДФСУ не заперечує проти визначення суми витрат на РКО на підставі банківських виписок з особового рахунка клієнта банку (див. категорію 102.17 ЗІР). Лише майте на увазі: для цього необхідне зазначення в такому документі інформації про надання банком даних послуг, а також сум операцій. Крім того, ніхто в такому разі не скасовував необхідність наявності обов’язкових реквізитів первинного документа.

Ґрунтуються аргументи фіскалів на положеннях Узагальнюючої податкової консультації щодо використання банківських виписок як первинних документів, затвердженої наказом ДПСУ від 05.07.2012 р. № 583, і листа НБУ від 11.04.2012 р. № 12-109/658-3917.

 

ПДВ. Такі операції не є об’єктом обкладення ПДВ (згідно з  п.п. 196.1.5 ПКУ). Немає об’єкта — немає й необхідності отримання ПН, а банк відповідно не має обов’язку їх виписувати.

img 2

Інша річ, що віднедавна немає й обов’язку вести та подавати копії записів у реєстрі отриманих і виданих ПН (а в ньому раніше ви були зобов’язані такі операції наводити з кодом «БО»). Однак це жодним чином не має впливати на стан справ!

Як же відобразити такі операції в податковій декларації? Для цього призначений рядок 11.1 або 11.2 — залежно від того, для якої діяльності отримуються відповідні послуги. Якщо для такої, що обкладається ПДВ (20 %, 7 %, 0 %), — рядок 11.1, а якщо для здійснення операцій, які не є об’єктом обкладення / звільнені від ПДВ, — рядок 11.2. Як бачите, хоч десь ми обійшлися без «покращень»… І на тому дякуємо!

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі