А ви подали декларацію про доходи за 2014 рік? Тоді ми йдемо до вас

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці, у.klyzhenko@buhgalter911.com
Незабаром 1 травня — початок «травневих свят» і... фініш кампанії з обов’язкового декларування доходів за 2014 рік. Ловите себе на думці, що час уже зайнятися цим питанням? А ми для вас уже й зручну шпаргалку підготували...
«громадянська» декларація

Почнемо зі стабільних новин: декларацію про доходи за 2014 рік подаємо за старою формою, затвердженою наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. № 793. У загальному випадку граничний строк подання декларації — 30.04.2015 р. Однак є винятки. Наприклад, особи, які подають декларацію з метою отримання податкової знижки (далі — ПЗ) і не зобов’язані декларувати доходи з інших підстав, можуть скористатися таким правом до 31.12.2015 р. включно.

Увага! «Обов’язкові» платники податків, які хочуть подати декларацію поштою, повинні встигнути надіслати її податківцям не пізніше 20.04.2015 р.

img 1

Підприємці на загальній системі в частині ПДФО-декларування вже давно «відстрілялися» (граничний строк — 09.02.2015 р.). Якщо показати «громадянські» доходи в «тій» декларації забули, потрібно подати до неї уточненку. «Роздвоїтися» і сьогодні окремо відзвітувати за «громадянськими» доходами — не можна.

Незалежні професіонали звітують «як усі» — не пізніше 30.04.2015 р.

Нагадаємо, що подавати декларацію потрібно до податкової за місцем реєстрації. Зробити це можна особисто або ж дистанційно: надіслати поштою або за допомогою засобів електронного зв’язку в електронному вигляді (з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису).

Подали декларацію та самостійно визначили в ній суму податкового зобов’язання до сплати? Сплатити податок до бюджету потрібно не пізніше 31.07.2015 р. А ось суму податку, яку донарахували податківці (своєчасно не подана декларація або «наплутали» під час її заповнення), сплачують на підставі повідомлення-рішення протягом 10 календарних днів, наступних за днем його отримання.

Повернути з бюджету суму ПДФО, надміру утриманого (сплаченого) у 2014 році, вам повинні протягом 60 календарних днів після отримання від вас декларації про доходи ( п. 179.8 ПКУ). Такі суми можуть бути за вашим вибором або зараховані на ваш банківський рахунок, або надіслані поштовим переказом за адресою, зазначеною в декларації.

Майте на увазі: «забудькуватість» тут — справа, за яку карають. Неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи загрожує попередженням або адмінштрафом у розмірі від 51 до 136 грн. ( ст. 1641 КУпАП). На тому зійшлися податківці в консультації в підкатегорії 103.28 ЗІР (ср. ). За несвоєчасну сплату податкового зобов’язання (у тому числі донарахованого податківцями) передбачений штраф згідно з  п. 126.1 ПКУ. Також у разі прострочення встановлених строків сплати податкового зобов’язання (виникнення податкового боргу) вам доведеться сплатити пеню (див. ст. 129 ПКУ).

Доходи «з відбитком 2014 року»

Пропонуємо добірку випадків декларування доходів: звичайних і, так би мовити, «з відбитком 2014 року» (див. табл. 1).

Таблиця 1. Поширені випадки декларування доходів, отриманих у 2014 році

Обов’язково декларують:

1

дохід, отриманий не від податкових агентів (наприклад, від фізосіб-непідприємців* або від нерезидентів)

* Зокрема, подати декларацію потрібно, якщо ви протягом 2014 року надавали нерухомість в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) звичайній фізособі. Зауважте: ПДФО в такому разі потрібно було сплачувати щокварталу, однак якщо ви цього не зробили, покарати вас не зможуть (див. консультацію в підкатегорії 103.28 ЗІР). Головне: «погасити» суму податку, що накопичилася, до 1 серпня.

2

доходи у формі зарплати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород за трудовим договором або ЦПД, якщо вони отримані одночасно від двох або більше податкових агентів та їх загальна річна сума у 2014 році перевищила 146160 грн.

3

іноземні доходи*

* Такі доходи оподатковуються за ставкою 15 (17) %. Якщо є підтвердні документи про сплату податку за кордоном та за наявності міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування, на цю суму можна зменшити податок до сплати (у межах суми ПДФО, розрахованої виходячи із загального річного оподатковуваного доходу за правилами законодавства України).

4

прибуток від операцій з інвестиційними активами* (цінними паперами, корпоративними правами), за винятком випадків, зазначених у  п.п. 170.2.8 ПКУ

* Декларацію подають навіть в тому випадку, якщо операції з інвестактивами були проведені у звітному році виключно через податкового агента — торговця цінними паперами ( абз. 3 п.п. 170.2.2 ПКУ).

5

дохід від відчуження нерухомого* майна за рішенням суду про зміну власника і перехід права власності на таке майно ( п.п. «б» п. 172.5 ПКУ)

* Увага! Податківці наполягають, що декларувати також потрібно неоподатковуваний дохід від продажу один раз на рік:

— рухомого майна у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) іншій фізособі (консультація в підкатегорії 103.24 ЗІР);

— нерухомого майна, визначеного п. 172.1 ПКУ (консультація в підкатегорії 103.04 ЗІР).

6

доходи у вигляді спадщини в межах, що підлягають оподаткуванню*

* Подавати декларацію не потрібно, якщо спадщина обкладається ПДФО за ставкою 0 % або якщо податок був сплачений до нотаріального оформлення договору. Декларацію не потрібно також подавати спадкоємцю-нерезиденту, який зобов’язаний сплатити ПДФО до нотаріального оформлення спадщини ( пп. 174.3 і  174.6 ПКУ).

7

дохід, отриманий в результаті порушення платником податків права користування ПСП, якщо сума недоплати і 100 % штраф не були утримані роботодавцем(ями) за рахунок його оподатковуваного доходу

Доходи (прибуток), які не підлягають оподаткуванню при нарахуванні або виплаті, але включаються до оподатковуваного доходу платника податку (з прив’язкою до цифр 2014 року):

1

благодійна допомога, отримана особами, зазначеними у  п.п. 165.1.54 ПКУ, на відновлення втраченого майна та на інші нагальні потреби за переліком, визначеним постановою КМУ від 26.11.2014 р. № 653, якщо її сума перевищила сукупно протягом 2014 року 1218000 грн.

2

благодійна допомога, отримана волонтерами відповідно до п.п. «б» п.п. 165.1.54 ПКУ і використана не за цільовим призначенням

3

не використана протягом 12 календарних місяців, наступних за місяцем отримання, і не повернена благодійнику до закінчення цього строку грошова цільова благодійна допомога (її частина), за винятком отриманої благодійної допомоги у вигляді ендавмента

4

частина нецільової благодійної допомоги, яка перевищує неоподатковувану норму (у 2014 році — 1710 грн.)

5

сума заборгованості за укладеним ЦПД, що перевищила у 2014 році 609 грн., за якою минув строк позовної давності, крім сум податкової заборгованості, за якими минув строк позовної давності згідно з розд. II ПКУ

6

сума заборгованості, прощеної (анульованої) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності (якщо податковий агент повідомив боржника у один із способів, зазначених у  п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ). Декларують усю суму боргу без урахування «пільгових» 50 % ПМПО (діють з 01.01.2015 р.)

7

доходи у вигляді негрошових подарунків*, якщо їх вартість з розрахунку на місяць перевищує 609 грн., а також у вигляді грошових подарунків у будь-якій сумі (у тому числі в результаті укладення договору дарування), крім оподатковуваних за нульовою ставкою

* Тут також «працює» примітка до п. 6 на попередній сторінці.

8

доходи від продажу власної продукції тваринництва в обсягах, що перевищили у 2014 році 121800 грн., за наявності спецдовідки, передбаченої абз. 8 п.п. 165.1.24 ПКУ

Декларують доходи з «відстроченням»:

1

мобілізовані фізособи*

* За словами Сергія Наумова, заступника директора Департаменту — начальника управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ, мобілізовані фізособи звільнені від подання декларації (повну версію веб-конференції знайдете за адресою: http://ukranews.com/news/162316.Sprosi-u-Nalogovoy-veb-konferentsiya-Deklarirovanie-dohodov-grazhdan---2015.ru). Щоправда, про законодавчі норми, які дозволяють зробити такий висновок, він умовчав. На нашу думку, у цьому випадку мають діяти положення п.п. 102.6.4 ПКУ. Тобто за письмовим запитом платника податків керівник ДПІ має продовжити граничні строки подання декларації, оскільки такий платник податків мав обмежену свободу пересування у зв’язку з обставинами непереборної сили. Підтвердним документом може бути письмова відповідь Міноборони на запит органу ДФСУ.

Декларують доходи за бажанням:

1

платники, які бажають скористатися правом на ПЗ за підсумками 2014 року (ПЗ за 2013 рік і раніше задекларувати вже не можна)

Нагадуємо, що на вимогу податківців разом із декларацією потрібно подати різні підтвердні документи (наприклад, довідку про доходи від роботодавця, копії платіжних і розрахункових документів, договорів тощо).

Без проблем і помилок

Головне правило: грошові показники декларації про доходи заповнюйте у гривнях з копійками. Якщо подаєте декларацію та додатки до неї в паперовому вигляді, то дотримуйтесь правил, передбачених Інструкцією щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженою наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. № 793.

img 2

Декларація і додатки до неї мають бути підписані особою, яка їх заповнила.

Декларація про доходи складається з восьми розділів і семи додатків. Які з них повинні заповнити «цивільні особи», дивимося в табл. 2. Майте на увазі: за необхідності ви можете подати разом з декларацією доповнення до неї в довільній формі, які вважаються невід’ємною частиною декларації.

Таблиця 2. «Секретики» щодо заповнення декларації та її додатків

Найменування розділу декларації або додатка до неї

Нюанси заповнення

Розділ I «Загальні відомості»

Вказуєте загальні відомості:

— про себе, що дозволяють ідентифікувати вас як платника податків;

— про декларацію (її тип, ким* і за який період її складено).

Якщо за підсумками декларування вам повинні повернути з бюджету надміру сплачені суми ПДФО, то вказуйте реквізити свого банківського рахунка (номер рахунка, найменування, код і МФО банку)

* Якщо декларація складається уповноваженою особою, то до неї обов’язково подається додаток 1, в якому міститься інформація про таку особу.

Розділ II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу»

Сюди потраплять всі ваші «громадянські» оподатковувані доходи, отримані у 2014 році. Перелік таких доходів наведено в  п. 164.2 ПКУ. А ось доходам, які не обкладаються ПДФО, тут місця не знайдеться.

У колонці 3 відображають «грязні» суми доходів, тобто без вирахування ПДФО, ВЗ, ЄСВ і ПСП за їх наявності. У колонці 4 — суму ПДФО, яка була утримана (сплачена) податковими агентами, а в колонці 5 — суму ПДФО, яку потрібно сплатити самостійно, в тому числі суму ПДФО, сплаченого на дату подання декларації про доходи.

Перш ніж заповнити рядки 01.01 і 01.07, вам необхідно заповнити додаток 7; до рядків 01.02, 01.03, 01.05 заповнюють додаток 2; до рядка 01.04 — додаток 3, а до рядка 01.06 — додаток 4

Розділ V «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб»

У розділі V проводять розрахунки податкових зобов’язань з урахуванням ПЗ (якщо ви її декларуєте та заповнили додаток 6).

Суму ПДФО, яку потрібно сплатити до бюджету, відображають у рядку 13.01, а суму податку, яка підлягає поверненню, — у рядку 13.02 (без знака «-»)

Розділ VI «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

Тут виправляють помилки, які були допущені при заповненні декларацій про доходи за минулі податкові періоди та виявлені після закінчення граничного строку їх подання.

Такі помилки можна виправити:

через «уточненку». Причому, крім розділу VI, заповнюєте всі розділи декларації, обов’язкові для заповнення (див. підкатегорію 103.24 ЗІР). Важливо! Перерахувати до бюджету суму недоплати з ПДФО і штрафу в розмірі 3 % від суми недоїмки потрібно авансом, тобто до подання «уточненки»;

через розділ VI поточної декларації про доходи. У цьому випадку, крім суми недоплати, необхідно сплатити штраф у розмірі 5 % від такої суми (щоправда, не авансом).

За весь період прострочення платежу з ПДФО доведеться сплатити пеню (див. пп. 129.1 і  129.4 ПКУ).

Але! Розділ VI не заповнюєте і штрафи не сплачуєте, якщо виявили помилку до закінчення граничного строку її подання і виправляєтеся в декларації зі статусом «Звітна нова»

Розділ VII «Відомості про нерухоме майно»

Вказуйте відомості про нерухоме майно, яке перебуває у вашій власності станом на кінець 2014 року як на території України, так і за її межами. Кожний об’єкт нерухомого майна вписуйте до свого рядка, вказуючи його місцезнаходження (країну, адресу), загальну та житлову площі (кв. м)

Розділ VIII «Відомості про рухоме майно»

Тут вписуйте відомості про рухоме майно, яке перебуває у вашій власності станом на кінець 2014 року. Кожний транспортний засіб вказуйте окремо у відповідному рядку із зазначенням марки, моделі, об’єму двигуна, потужності двигуна, довжини корпусу судна, максимальної злітної маси повітряного судна, року випуску

Наприкінці декларації ставляться підпис особи, яка заповнила форму, і дата подання декларації

Додатки до декларації

Додаток 1 «Інформація про особу, уповноважену на заповнення декларації»

У додатку наводяться відомості про особу, уповноважену скласти та подати декларацію про доходи за платника податку (у разі, якщо декларацію складає саме така особа)

Додаток 2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи…»

Додаток 2 до декларації про доходи є необхідним для розрахунку податкових зобов’язань з ПДФО з доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого (рухомого) майна та/або від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) та/або в результаті прийняття в спадщину або подарунок майна

Додаток 3 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з інвестиційними активами»

Додаток 3 заповнюють лише ті платники податків, які протягом 2014 року здійснювали операції з інвестиційними активами. Якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами додатний, значення рядка 6 слід перенести до колонки 3 рядка 01.04 розділу II декларації про доходи

Додаток 4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих з джерел за межами України»

Це додатки для платників, які у 2014 році отримали іноземні доходи.

Перевірте себе: однаковими мають бути суми іноземних доходів, відображені в розділі II декларації про доходи (у рядку з кодом 01.06) і в додатку 4

Додаток 6 «Перелік сум витрат, що включаються до складу податкової знижки згідно із статтею 166 розділу IV Податкового кодексу України»

Заповнюють лише фізособи, які претендують на ПЗ.

У рядку 10 відображають суму зарплати, нараховану за звітний рік (див. колонку 3 рядка 01.01 розділу II декларації про доходи), зменшену на суму ЄСВ і ПСП (за наявності). Значення рядка 11 не може перевищувати значення рядка 10 цього додатка. При заповненні рядка 12 до частини розрахункової величини, що перевищує у 2014 році 146160 грн., слід застосувати ставку 17 %

Додаток 7 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України»

Цей додаток ви заповнюєте, якщо сума заробітної плати і винагород за ЦПД (крім зазначених в інших додатках), отриманих одночасно від двох і більше податкових агентів, перевищила у 2014 році 146160 грн.

Не забудьте: у колонці 5 рядка 01.01 декларації про доходи вказуєте значення рядка 07 додатка 7

y.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі